Saturday, 16 April 2011

Pemanis mulut - KNMM n SM ...

Sabtu yang dingin (nasib baik organ dalaman tak dingin sebab ada yang 'memujuk', hehe..). Teringat2 kat T disana, kesiannya dia dan kawan2 semua. Ada sports day tapi hari hujan, camana? Sabar jerlah ...
Dah breakfast lum? I just had ... mula2 ngap dessert pastu baru makan the real thing! Sebelum meramble secara pukal, I nak komen tentang kawan2 blogger yang baik hati dan rajin menaip resipi hak sendiri (atau C&P dari sumber lain) untuk dikongsi bersama. Tang nih I tak sabar lebih2 lagi fungsi copy/paste yang menyakitkan hati!

Now, what was the real thing that I just had? I had a piece of RC (bukan Ribbon Clown) made in Losong with leftover fish curry. TB komen kurang kick (ngeh3 and I know why) but this morning, it tasted yummier (I also know why, hehe..).

Before apa2 terjadi pada simango nih (which I'm capable of doing), I better do something fast. Biji mata dah tervayang2 Khao Niaow Ma Muang, u'olls! So petang smlm I m'waved 1 pot pulut. Malas nak menyetim so guna m'wave aje.

So mana Khao Niaow Ma Muangnya?? Hehe.. sabaq na.. Kita nak tunjuk kita punya dessert dulu, boleh? Kita buat nih pukul 10 malam tadi. Rajin tak kita??

Kita melaram dengan pereks bowl yang baru dibeli hari tu, hehe.. pecah daWa kekdahnya. Dapatlah 2 mangkok kuih seri muka (versi tak bleh blahh!). Dah sendiri aje yang makan, perlukah I ikut resipi to a tee? Mestilah taaak (bila lelehan batter menyerap terus kepulut, alahai kita sukalah cenggitu).


Khao Niaow Ma Muang (KNMM) make an entrance now, hehe ngada. Buat sepinggan untuk diri sendiri takleh lelebih sebab KNMM takde peminat tegar kat rumah nih.


Masa makan nih, I picture myself as the judges of Jr Masterchefs ready to indulge in KNMM as well as ready to komen baek punya. On the other hand, I also picture myself as the chef penuh debaran menanti dikomen. Errrkk.. sudaahah *apa yang kurang ek?* Kes terlupa bubuh gula kat kuah santan tu, no wonder the judge was 'grimacing', menciii!


Ulang tayang sebab kita suka tengok hasil kreativiti halus cik Som, muahahahaa.. (jangan kutuk kita okay? kita nangish kang). Sape suka 2 tanduk pandanus tu angkat tangan... hehehee, clap3.

I still used the microwave to cook the serikaya for 150 seconds at 60-60-30 interval. I should have done 60-60 seconds instead. Why is it yellow? cos it isn't green, hehe. Daun pandan ada dalam esbok tapikan tapi ...


Anyway, before I menonong kedapur untuk misi seterusnya... (2day n 2moro TB kerja, if only he's on leave, alangkah bahagianya I?), terimalah ...


Pulau Pandan jauh ketengah, gunung daik bercabang tiga, hutang emas boleh dibayar, hutang budi dibawa mati


Ehhhh ... why that pantun sounds so funny one??? kahkahkah.. kihkihkih *funny taw* .. SAH DAH TUA KERTU KEMATU nih..


Suka hati aje I swap 2 pantuns into one, har3. The last 2 baris of that pantun should be .. Hancur badan dikandung tanah, budi yang baik dikenang juga .. *sigh*

12 comments:

Lili said...

Pulau Pandan jauh ketengah
Meh pulut tu semangkuk setengah?

*sah...baca ni masa mata dah layu-layu daun pisang :D

Mira Marlena said...

Rajin eh CS mengadun di malam hari.Ni kiranya mengidam dah tahap ultra lah ye?Saya belum pernah cuba lagi masak guna microwave..lama tak masa nak masak tu?
*itu tandanya nak kena tidur tu..your mind dah ada kat atas katil..jasad masih dekat PC...hehe

Ribbon Clown said...

CS,

I baca entry ni dari awal sapai abis confius.. ke I yg lambat sket ari nih.. mmg rambling abis hahaha

nway, i nak buat seri muka versi u lah.. i suka gak kalau topping atas tu mix ng pulut.. nyum3x.. kalau rajin I buat..still debar nak buat SM..

daun pandan tu mmg tak menahan.. ;p pandai u plating ur dessert CS..clap3x.. :D bravo2x..

McJue said...

Hahaha.. mula saya rasa ok aja bunyinya. Baca sekali lagik (siap keluarkan suara) ok jugak... Baca sampai abis baru dpt.. Sah2 saya jugak kertu!! (dlm kes pantun ajer)

Rima said...

CS
Tabik tabik.. very nicely done!! i like how u photograph it.. kira bila makan sesedap mata memandang heheh.. i like both and since dah 2 hari ku tak bake anything.. tangan ku macam gatal semacam aje ahakss

DeLancrettLurpak said...

yg seri muka tu pun ciksom microwave kan gak ke? kalau ye, i nak the recipe.. i nye mood mengukus or membaking dah lari.. hehehehe

somuffins said...

LILI
"Pulau Pandan jauh ketengah
Meh pulut tu semangkuk setengah?"

I jawab your pantun:
Satu dua tiga empat
Mehlah datang cepat!


MIRA
1 pot pulut I masak selama 3 minit (bukak oven to add diluted santan n kacau2) then masak 3 minit lagi - kacau (and let it stand). I terlupa bait2 pantun sebab I was in a hurry to cook hubby's lunch akibat ralit berkarya ;-)

somuffins said...

RC
Which part makes you confused? Not surprise cos qte often I too get confused with my own rambling, haha. Re: your comment on 3rd para: tq tapi nak juga har3..


McJUE
Betullah tu, I yg kertu, you KERDA (kerabat muda). Bila dah tulis pantun tu baru terasa weird so I checked with hubby n google. Sah!

somuffins said...

RIMA
Thanks for the 'tabik tabik' tu, auwww... but coming from you, haruslah berdouble auwww, haha. Food styling cara kertu can cari makan or not?


DLL
Pls refer to the last photo, yes serikayanya I MWkan juga tapi mintak hampun bebanyak cos recipe to a tee memang takde. Pls godek2 dapur Rima/Zarin for the exact measurement pastu you m'wavekan. Cuba buat adunan sikit dulu.

Sizuka said...

Alaaaaaaaa... Pesal tak bagitau awal2 that seri kaya boleh masak dlm microwave?? My microwave sudah manjadi arwah 4 hari lepas...huhuhuhu

somuffins said...

SHIDAH
Sorilaa you tapi I dah buat an entry about using mw to cook seri muka. That time we notchet fren2, that's why you tak perasan.

Why not hangkut satu mw? Weeks ago Giant USJ ada berlambak2 as jualan penghabisan stok but not sure masih ada lagi ke tak.

PatinPasta said...

Cik Som,
Tang fungsi copy/paste tu.. adus! Dalam menusuk kalbu!