Thursday, 21 April 2011

Popia itik ...

Selain kucing I suka itik. Selain yang dua tu, I suka popia. Sebelum orang memuji betapa rajinnya I menggulung popia2 comel tu, let me tell you something that I've eaten <>30 of those rolls! Bukan 30 rolls sekali makan, tapi 10-10-10, 3 kali berlainan sesi.

Sorry, let's go back to that sentence "sebelum orang memuji betapa rajinnya I menggulung popia2 comel tu".... dengan rasa rendah diri I nak bitau, sesungguhnya bukan I yang menggulung those rolls (read: kita beli jer waak, har3).

Satu peket ada 30 rolls. Imagine semuanya I makan? Kalau nak ikutkan ketidakhemahan I, satu roll tu boleh sekali ngap aje tapi semangat perempuan Melayu terakhir masih lekat dijiwa maka haruslah popia itew digigit gemalai 2 kali (takleh lebih2 nanti berderai. Bila berderai crumbs jatuh merata2, I allergic pada crumbs).

Cara pegang popia .. guna 3 jari jer .. ibu jari, jari telunjuk dan jari hantu sementara jari manis dan jari kelingking dikembangkan *syabas pada yang berjaya tiru gaya mak bonda*.





2day n 2moro TB cuti maka hati jantung paru2, pendek kata organ dalaman semuanya berkocak2 gumbira. Jap lagi nak keluar kesatu tempat yang ..... sigh sigh sigh ... satu tempat yang sepatutnya membuat I lebih gumbira tapi taaaak .. hati nih berbagi2 .. nak tak nak tak *ulang 120x* tapi ...

Nantilah, esok lusa kalau I baik hati dan kalau ada yang nak pinjamkan telinga masing2 kat I, akan diluahkan jua. Oh ya, kalau dah keluar tu, haruslah I declare genjatan P&P, tak gitu u'olls?

14 comments:

Lili said...

CS dear,

You can't deceive us...patut ler boleh habiskan 30 popia tu...kecik bebenor kan! Hehehe))

Lili said...
This comment has been removed by the author.
Lili said...

Sowi...typo lagi..paham2 ye...

I was so excited kekdahnye sebab I'm back being number wan eh!

Ibu n Abah said...

Alolorh...
Lili of the Valley...
U're Back....
hehehehehe...
(takper... nombor 4 pun nombor jugak..)

Ibu n Abah said...

Kak som...
selamat berfoyer-foyer dengan TB...

zarin said...

i pun suka popia kecik cenggitu tapi i lagi suka yg di simpul tu hikhik
anyway, selamat bergumbira dengan jantung hati

Cat-from-Sydney said...

Aunty CS,
Kalau dalam popia tu ada daging itik lagi syedapp!!! purrr....meow!

Sizuka said...

CS,

kalau i nak rasa popia tu, i kena mintak dengan en. itik tu ke? hehe.. i pun baru tergerak hati nak buat popia hari ni. tapi, baru tergerak hati lagi, kaki dan tangan belum gerak lagi :D

k.lili, phewwiiit!! no. 1!! :P

kak ja said...

Kak Som, bila sebut 'popia itik', boleh bawa 2 makna:-
a) itik punya popia
b) popia inti daging itik

Dua2 tak betoi.. Tipah tertipu!!

TB nak bawak u terbang di awan biru ke?

Mira Marlena said...

La,ingatkan betul betul popia tu berinti daging itik..rupa-rupanya...ish...terkena sudah!
Nak terkejut juga cik som boleh habiskan 30 popiah tu...dalam otak ni dah tervayang cik som makan lepas satu..satu masuk mulut sampai 30 ketul...alahai!
Wah operasi menggantung pots and pans dah bermula...kat mana agaknya JJCM kali ni ek?

Rima said...

CS
Patut lah boleh ngap 30.. cute mute.. my bro in law makes good popiah.. kecik kecik macam gitew lah.. harus kah ku suruh my BIL to gulung for me?? harussss hehehe.. hv a good weekend and happy jjcm

somuffins said...

Mintak mahap lewat menjawab komen/kimeng. JJCM punya penangan, seharian pening kapla, haighh..

LILI
No matter where you are, you are always a WAN, auwww. Those 30 rolls kalau dimakan sekali harong, mencungap jugak Lili. 10 is just nice (ikut hati nak aje ngap 15 rolls in one sitting).


AKAK
Akibat terlebih berfoyer2 terus pening kapla! Psst.. maka skip masak for dinner.


ZARIN
I suka popia garing aje, yang tak bergoreng tu I cam geli nak masukkan dlm mulut. Jantung hati? hehe.. jantung pithang masak lemak lagi sedap!

somuffins said...

CAT
Awak pernah makan itik ke? I guess you like to serang itik dalam pond masa kat OZ dulu, kankankan?? Noti cat!


SHIDAH
Kalau you nak popia tu, you ambik jer takyah bitau itik. Dont worry, itik tu tak menyudu garpu, hehe..


JA
Popia Itik memang tajuk yang mencurigakan. Sengaja jer buat tajuk cenggitu, ekekeke. Hmm.. TB nak hangkut I keawan biru? Tak Ja, kami masih berpijak diBUMI nyata.

somuffins said...

MIRA
I suka itik hidup dan figurines tapi I tak suka makan itik. I mengaku I ngap all the 30 popia tapi bukanlah ngap in one sitting. Sizenya kecik. Sebijik popia selamat ditelan within seconds. BTW, smlm JJCM kat Syed jer.


RIMA
Yes harussss you suruh your BIL buat popia tu DAN buat lebih sikit, DHL kat orang KL. Have a nice weekend to you too..