Thursday, 7 April 2011

Small things mean a lot to me ... benarkah?

Hari bahagiaku tentunya bila TB cuti *dah repeat 38 kali namun I masih nak cakap stetmen yang sama*. Cutinya bukan cuti taken from his annual leave tapi cuti hujung minggu serupa kebanyakan orang cuti bekerja eventho most of the so-called weekend leaves would not really fall on weekends but weekdays. I saprah, I mean I pasrah, heheh.

Come to think of it, TB takde annual leave eversince he became a dot3. Cian anjer I itew bekerja serupa kais pagi makan pagi, kais petang makan petang, literally speaking. Kalau dia nak cuti lebih dari 2 hari cuti wajib 'hujung minggu' maka dia tak bergaji kekdahnya. Well.. you win some, you lose some.

On Tuesday, we did our grocery shopping at Harrods aka mim-alif-dal-ya-nun.... ekekeke saja nak gegarkan perhatian u'olls kot at this juncture ada yang mula terlelap zzzzzz boring with my rambling. Well.. TB saw something and he has fallen in love with that thing.
Yesterday we did a last kopek tour to the land of Jaiyen (LOJ) before it finally closes down for renovation. I yang nak pergi sangat2 in anticipation that maybe there are things that I like to buy having 100% discount, haha.. (ingat nak free aje, cis!)

So we went there and one of the few things I cekup was this pyrex bowls similar to ramekins. Last week I bought one at RM7 but yesterday it was at RM5 each so I rembat another 5 pieces to make it half dozen. I just know what to do with it, tssk...


Orang dulu2 sebut pereks aje. Jadilah tu, ada gak bunyinya, kan?? Dari LOJ kita singgah ke mim-alif-dal-ya-nun sebab TB nak beli mende yang dia dah jatuh cinta tu tapi mem duk dendiam dalam keta bercamwhoring, auww. Settled with that, we went to Akasia for lunch.


My dessert! Roti jala tu should be eaten with kari ayam but I kenot tahan after knowing the bubur kacang had durian in it. So tulah rupanya ...


Ada orang nak enterframekan his dessert too. Beriya2 betul dia *perhatikan aksi biji durian tersembul on the surface*. Apa2lah, janji you bayar bil, heheh.

Siang dah jjcm so what's for dinner? Kali nih I malas buat coleslaw but instead I did this for a change.


Microwaved some potatos for 4mts each side pastu .. part nih I suka giler .. campak hirisan daun bawang, black pepper, salt, coleslaw sauce n shredded of green apple (bought this apple kot rajin nak buat kek apple+dates sebab dah terkesima with Shidah's apple+dates cake).


... and as requested by The Boss to have the chicken crispy n 'dry' ...

Same version of the above salad cumanya penataan cahaya yang berlainan, keh3.. macamlah guna some kind of wonderful camera plak walhal guna dslr aje (ahaks, bbpj).

Lately I have encountered some problems as soon as I published my entry. The paragraph n the html sign have all gone haywire memang nampak bercelaru. I wonder why but let it be kata Paul, so I pun let it be-lah. If only I knew how to intrepret html language, kan ke bagus?? .

22 comments:

Ibu n Abah said...

Assallam...
Chop...

Ibu n Abah said...

Kak som..
(saja nak pedajai kat Lili dan Ja..)
I dapat nombor satu... yeay....yeay...

Lili said...

Tumpang rostrum kak Som..

Akak: Takpe I amik nombor tiga..hehe!

CS,

Dah fikir nak buat mousse dengan mangkuk perek tu ek? Kebetulan I pong dah beli souffle dish kat Mikasa sale last Friday. Ternampak2 dah BnB yang cinoni....ahaks!

zarin said...

CS
i suka makan roti jala with kuah durian but tk pernah lak try roti jala with bubur kacang durian :D

eh eh, i nampak u beli kayu keramat/roti keramat... feveret i tuhhhh...tiap kali balik kemaman i will sure paksa my hb temankan i makan kayu keramat ni kat warung tepi padang hahaha makan kat tepi padang u, lomantik tak? hahaha :D

eh lg sati jeles sbb i tk pernah jumpa yg frozen nih..so, kalau nk mkn kena tunggu balik kemaman aje lah

DeLancrettLurpak said...

CikSom, malam tadi i jenguk2 masuk sini sebab i nampak you update your blog.. pastu I nak komen, pastu tak leh, the story is about jirans...

i tak penah makan roti jalan (kids here called it roti jalan) dgn bubur durian, anyway, you telah mengingatkan kepada ayam panggang, dah lamaaaaa tak makan!!! tapi i prefer ayam yg golek2 tu... pastu minyak dia menitik2 jatuh, rasa nak lahap dekat2 situ jugak, heheheh

ahkakbatik said...

CS ni kalo gambo makan sodap2 mesti JJM punya..huh.

entry saya pun bila publish, paragraph ilang...kena pi html buat para baru....
insan2 terpilih je kot yg kena..hih.

Yat Maria said...

wahkahakhakah..cik som, u always make me laugh arrr with yr M&M words..

PatinPasta said...

Cik Som,
Aksi rembat-merembat dah pon selesai dengan jaya nya. Saya dok menunggu kemunculan hasil pembakaran guna pereks tu lak :D

Seksi la tengok ayam tu! Awwwww! Hehe!

Psst.. nak kursus HTML language ka?

Maya Marisa said...

Cik Som,

sekali dia keluar skill, tu dia...roast chicken & potato salad tuuu..uikss, lapar pulak time tengah malam nie...

Ribbon Clown said...

CS,

I return visit your blog at 3:24AM..huhu

ade 5 ketul perek? pas la 2 ketul buat giveaway ahaha.. ;p

btw, ayam tu nampak sedap.. rasa cam nak bersahur plak jap lagi hihi

somuffins said...

AKAK
Waalaikumussalam. 'Gaduh' jgn tak gaduh :-)


LILI
Tak terpikir nak buat mousse lagi. I nak buat 'tira' dlm mangkok tu, hehe..


ZARIN
Ekceli I tak pernah makan roti jala dgn bubur kacang. That was the 1st time I jadi adventurous, durian punya pasal.
Frozen roti/kayu keramat banyak dijual kat kedai yg pergi tu.

somuffins said...

DLL
Entry pasal jiran tu mmg I tutup kotak komennya atas sbb2 tertentu which is quite technical, cewah.
I pun tak pernah makan roti jala dgn bubur kacang. Can I blame it on durian?? Tssk.. ayam panggang n ayam golek lain eh??


AB
Haipp! I berlaku adil tampal gambar makanan hasil JJCM dan jugak hasil air tangan sendiwi. Penat je I menggomol ayam sekor tu taw..


YAT
Tetiba I blur. What is M&M? (Mydin & Mydin ke?)

somuffins said...

AIDA
Pembakaran kueh mueh guna pereks akan dibuat pada 27hb tapi tak sure bulan apa, ekekeke. Ayam tu masa mudanya mmg seksi, now dah tua dia terseksa dek tangan I.
I tau youlah orangnya yg terel dgn bahasa html. Betul you sanggup ajar I? For a start I nak tanya nape if I use < b r > , sign tu tak bertukar kenext line. Mekasih..


MAYA
Inborn skill kekdahnya tapi masih belum boleh masuk Msian Masterchef, haru biru kang..


RC
Jadi ke you bersahur? Sahur makan carrot kek ke? BTW, pereks tu jenis lama.. I bought 6 pcs. Ada ke orang nak jenis tu walhal ramekin masa kini lebih cantik n colorful <-- alasan orang kedekuts, har3

Yat Maria said...

hehe...tak arr...Merapek & Meraban..

PatinPasta said...

Cik Som,
Tak aci la kasik tarikh tapi bulan tak tetap. Haish! Hehe!

Bukan tere, tapi reti sipi-sipi jek. Cik Som guna
tapi still tak gi ke next line? Saya pon experience mende sama dgn blogger nye text editor ni. So sbg solution, saya guna 2 kali.

. Kalo nak lagi banyak jarak antara line, guna
sesedap rasa. :D
* kan sonang? :)

PatinPasta said...

* psst.. hilang la pulak tag < br > yg saya tuleh kat atas nun.

2 kali = < b r >< b r >

Sizuka said...

CS,

mangkuk pyrex for RM5??? terus tak jadi tido I. esok jugak i seret my hubby pegi giant. giant mana tu? hehe.. acah je.. this month takleh shopping.. huwaaaaaaaaaa... sedih giler ni.

zarin,

i tolong jawabkan soalan u. the frozen kayu keramat boleh dibeli di pasar kedai payang. haa.. kalau nak, next time i balik, kirim je kat i sebab rumah my MIL cuma 5 minit jalan kaki ke pasar tu :D

somuffins said...

YAT
... more to come of that M&M, heheh.


AIDA
That's exactly what I did. I doublekan html codes tu tapi setiap kali I klik kedalam entry to do some editing like rephrase what's been written, I have to retype the html codes all over again. Letih asyik cenggitu jer. Niway mekasih :-)


SHIDAH
Mula2 I beli sibijik jer sbb tak nampak yg lain. Tup2 on my last kopek there, ternampak plak 5 pcs lagi, so I hangkutlah. Nilah pempuan, nak beli aje kerjanya walhal yg ada kat rumah tu tak pun diguna-pakai tapikan tapi we, LOL need to indulge on something to make us sane, don't you think so Shidah??

kak ja said...

Kak Som, I semmgnya suka je jd yg last punya..

I suka beralah.. I baaaeeekkk!!

Mangkuk comey tu kalau dpt kat I, nescaya I jdkan perhiasan dlm lemari n kuarkan bila ada tamu je.. Sila gunakan yg melamine je.. Org umah ni semuanya jenis sentuhan kecundang!!

somuffins said...

JA
Untung I dapat kawan yang suka beralah dan baek lagi rupawan, feewit!

Sentuhan kecundang nih ada dimana2, timur barat utara selatan. Kat Marikh pun ada, katanya. Bowl yg kenit2 tu untuk kegunaan I sowang2, hohhohhohh <- gelak al-afredo.

dangarumbia said...

Err... Som..

Som bakar dalam oven, ayam tu ekk? Berapa lama Som? Tie ni macam rasa was-was nak bakar dlm oven.

ni nak tinggalkan link baru...
Rasanya Tie belum beritahu Som lagi,

http://dangarumbia.wordpress.com

somuffins said...

Tie
You dah bagi I link baru tu. Apa pun, terima kasih sekali lagi, muah!

Yaa Tie, untuk sekor ayam I bakar dalam oven at 180deg for 90 minutes (tengok size ayam juga, kalau syomel, cepat sikitlah).