Saturday, 5 September 2009

15 Ramadhan ...

Berbuka semalam masak mee bandung (MB) maka kena jugalah turun padang masak untuk sahur. TB mesti perkena nasik at least once kalau tak kapla pusing. So at 3am (as usual) I masak nasi, goreng ayam, goreng sayur dan masak sup ikan. T and I had MB leftover.

Durjana apakah yang I dah buat subuh tadi? Harap2 Ja dapat tidur nyenyak tanpa banyak mikir apa yang I dah durjanakan dan siapakah mangsanya. Patutnya masuk waktu subuh I terus solat kan? tapi pagi tadi I terkonar menuju ke bantal-busuk-tiga-beradik tu. I golek2 jerr sambil tunggu tuan besar pergi kerja pukul 6.30 to bid bye2 and ehem.

Tapikan... tapiiii ... I tersedar pukul 6.36 but I couldn't tell the difference between 6.36 am or pm! Tu dia, puas I genyeh2 mata nih, puas I tenung jam kat dinding tu. Pandang tingkap kiri, diluar sana masih gelap; pandang tingkap kanan tak nampak apa2 sebab ada tembok dapur. I was in a state of terpinga2 and termangu2.

Alkisah .. it was afterall 6.36 in the morning! Alamak, I dah masak ke belum? Dah terlepas waktu sahur pun, habislah kesian diorang tu lapar tak makan. Minda bergolak kencang. I could feel as if my urat2 saraf lari bertempiaran ...

Somehow I kembali sober. Ya, I dah masak dan kita semua dah pun bersahur. Tuan besar pun dah pergi kerja. Bila cerita hal blur kat D&T, diorang kata "abah panggil Umi 2-3 kali kata dia nak pegi keje tapi Umi tidor".. YaAllah, within minutes of golek2, I terus belayar ke Scandinavia.
.
Scandinavia?? Apparently, I ada cerita memori luka dengan Mr & Mrs Hagar the Horrible *sigh*

Ndja n Teh came over just before azan and naturally Ndja (n Teh) solat kat rumah dia (istana hinggap untuk Anne). Ndja ajak my family berbuka puasa kat restoran siam. I declined sebab tuan besar tak nak pergi, kebetulan pulak I pening yang amat dasyat so D&T aje yang pergi.

It didn't stop T from going to bazar ramadhan even after knowing that she would eat out with her aunties etc. Selera dak tu menjadi2 betul. Penuh tangan dengan buah melaka, baked potato, flour coated mushroom (haha, sounds berselera in English) and cucur. Since dah pening2 tu, I rehatkan diri tak masak for berbuka, afterall I still have leftover mee bandung. I asked T to buy nasi ayam berempah for her abah tapi ntah camana magic of all magic, nasi ayam tetiba jadi nasi lemak. Owwhh.. T... T..

11.30pm: Baru siap goreng jemput2 pisang. Terlambat beberapa jam, pening kepala punya pasal.

1.30am: T komen "jemput2 Umi tak kenyal". Malas nak tanya maksud 'tak kenyal'; tapikan tapiii boleh pulak dia 'mendongeng' (pester) suh I goreng lagi. Ait, kata tak kenyal? That time T was about to perform solat Isyak n terawih so I said "doalah banyak2 bila T abis solat jemput2 dah siap atas meja". Alhamdulillah.

Post ni dah penat golek2 dalam draft so I let it outlah... Sekian.

7 comments:

QueenJah said...

sure ja dah lena selenggok tu...dari jauh boley dengar dia punyer kroooohh....

jemput datang ke rumah amik kad, meskot raya tak wat lagi so tak dptlah nak bagi jamu apa2...sudi2kn la ya..

kak ja said...

"I golek2 jerr sambil tunggu tuan besar pergi kerja pukul 6.30 to bid bye2 and ehem."

I wonder u punya 'ehem' tu sama tak dgn I punya ehem..

Kedurjanaan yg setakat tu bleh dimaafkan CS, sbb u mendurjanakan diri sdiri.. Mesti tercungap2 nafas u terkejut, kan? Tu lah, lain kali solat subuh dulu.. (Eceh ceh ceh, org yg berckp ni pun slalu gak terlajak..)

CS, I rasa pala u pusen2 sbb u mkn mee, tak mkn nasik.. Umur2 asar mcm kita ni, CS, badan urat sarap dah tak tahan kalau tak mkn nasik. I ada baca somewhere, the only source of carbo yg tak mengakibatkan angin is nasik..

TK dulu masa memula kawin, heran I tgok.. Kekdg sampai 2 mggu tak mamam nasik.. Skg tak leh lg dah.. Badan dia tak tahan.. As for me, perut I mmg melayu betoi, ev day kena mkn nasik walaupun skali, mcm TB u..

*Camna QJ tau time tu td I tgh tidoq? Dia ada psg CCTV dlm bilik I ke? Elemek.. kekdg I tdur ala2 berlenggeng!!

somuffins said...

QJ, thank u berimasham for the card. Bila bulan mengambang, I pi amik ok? Burung hud2 bitau I you majuk sbb tak dpt jemput2 pisang eh? Tapikan.. tapii, I sket pun tak majuk tak dpt choc kek ber'ganazz' tu. BTW bila you sebut 'meskot', I thot you ada mascot untuk raya, kiah3..

somuffins said...

JA, 'ehem' tu akan dilakukan sama jer bulan puasa atau bulan tak puasa.. Auuww, isteri mithali gitu. I believe our 'ehem' is the same, isnt it?

I bukan aje tercungap2, malah takde napas nak sedut, heheh. I think so too mee kuning punya angkara yg nyebabkan I paler pusen.
Psst Ja, QJ mmg pasang CCTV kat dapur dia. Ingat tak 'alat' yang BT dia guna masa pakai 'jubah dan pegang skrol' tu?? har3..

3E said...

Aunty CS, Aunty Ja......"ehem" tu apa ya? Tgh musykil ni (sambil dahi brkerut2...)

somuffins said...

3E, "ehem" tu khas untuk aunty2 jer taw.. Kan aunty Ja kan?

kak ja said...

betul betul betul..

bebudak blom baligh tak leh taw.. (3E semua tecik2 lagi..)