Friday, 25 September 2009

Post raya ...

Syukur alhamdulillah sang mentari has been very kind and cooperative. Kering garing gemersik kain baju tuala selimut I dibuatnya. Bila balik beraya, my mind is set not to do any washing. Tak perlu basuh sebab stok baju ngam2 cukup, 2-3 hari aje pun. Kalau baju tak cukup, ambik aje daun pisang atau daun keladi kat belakang rumah, senang kan? (btw, baju apa yang sesuai dibuat dari daun pisang/keladi tu?. Kaftan? boleh kot).
... Nak tanya nih, ada sesaper nak tolong I lipat baju ?

Bila balik dari kampung, boot kereta tak berapa penuh. Kali ni tak pulak penuh dengan berbagai jenis pisang cam tahun lepas. Ada kuih raya, buah mangga dan cili padi aje. It seems cili tu pedas cam nak rak tapi rendang yang I buat malam tadi rasa biaser aje. I guna 10 biji untuk 1/2 ekor ayam. Sikit sangat kot? Kalau I guna 30 biji mungkin baru ada ummph!


Boleh tahan juga my henfon beraksi. Dari warna gelap...


... ke warna terang



A belated birthday gift from TB's sister


Ada sesaper dapat duit raya tak? Yeay, yeay ... <-gara kanak2 Raibena.

Siang semalam Wan n Tok Li ziarah 'cucu' baru. Ziarah sambil beraya. Alahai, keciiiiknya dia. Takat ni baby behaves well. Nangis bila perlu aje.

6 comments:

kak ja said...

Daun pisang n daun keladi sesuai dibuat bikini.. Daun pisang utk yg atas, daun keladi yg bawah.. Peeeweeeeetttttt!!!

I pun tgh x sabaq tunggu kelahiran another baby dlm our family.. Jeles aahhh tengok u bleh pegang2 cium2 baby!!

somuffins said...

Ja, daun keladi yg I maksudkan nih jenis yang lebar2 tu. Guna 2 lai dah boleh buat gown (tanpa reben). Make sure tak de spider kat daun2 tu, if not.. maaaaak!

Masa I visit baby tu, dia tdo jer. Nak gak cubit2 manja kat dia bior dia bukak mata tapi tak sampai ati plak, hahaha... (sadis ek?)

Cik Lina said...

wa tak boleh makan pedas2.. apa lagi cili api... tp rendang cili api ayam telur yg mak wa buat, tak rasa pedas plak.. wa makan dgn berseleranya... yum yum...

somuffins said...

CikLina, wa tak kuat pedas dan kalau xde lauk pedas, wa ok aje. 10 biji cili api yg wa lemporkan dlm rendang tu macam OK aje to my tastebud tapi rupa2nya ia mendatangkan kemudaratan 'keesokan paginya'.. you know wadaimin?? haha.. Pedih O!

Spices of Life said...

Cik Som darling,
Wa dah lama tak nampak cili padi gebu gebu gitew.. mmmm wa keturunan minang apa tah lagi. Lagi pedas lagi kick.. sampai telinga kasi bingit.. baru rasa puas hati.

somuffins said...

Azieda, ekceli cili2 tu tak gebu cam I, depa ramping2 jer tapi boleh tahan effect dia bila ke toilet. 10 biji cam tak rasa pedas ghupa2nya ...