Saturday, 26 September 2009

Duit raya ...

duit raya

Dah lama I tak tau berapa D&T dapat duit raya. When I ask T, she'd say "adalah dalam....." which means 'approximately'. D pulak would always say an amount much lesser than what T gets. Saja dan sengajalah tu. D hopes T will say"ehhh, T dapat lebih banyaak". Silap haribulan boleh tercetus perang sabil. As always T will make dono with D's remarks tapi sempat signal naik2kan kening kat I. I balas signal tu by rolling my eyes cam orang kena sawan, haha. Nih cerita dulu tapi sekarang dah somewhat berubah maklum masing2 dah matured (I hope so).

Al-kisah ...

Masa diorang masih innocent, bolehlah I simpankan duit2 tu dulu supaya tak hilang samada misplaced or tercicir. Lepas $ dikira dengan teliti (maklum berjuta2 rupiah kan?), I pun catit kat buku kecik habuan masing2. Mesti dicatit betul2 sebab duit yang diorang terima terhasil dari berlainan source (raya biasa/raya haji/besday/misc.). Selesai tu semua barulah I bank in the $; tu pun bukan terus masuk dalam akaun diorang tapi masuk terus dalam akaun Uminya, haha.

Sejak D&T masuk kolej, masing2 dah ada buku akaun sendiri maka $ yang kian lama tersimpan dalam akaun I ditransfer a portion dalam akaun D&T. A portion aje, takleh semua. I perasan cara budak berdua tu kendalikan $ memang sangat berbeza so I kena memainkan peranan penting. Duit yang tak banyak tu patutlah di diversifykan .. tul tak?

$10 duit raya paling besar I pernah terima. Long kirim masa dia diperantauan. Seronok betul, rasa macam nak beli coklat, gula2 dan aiskrim aje masa tu. Ngah & Teh mula2 beri $5 pastu bila we all dah besar, dapatlah lebih. Apa pun tak melebehi $50. Sekarang nih, RM50 diterima 'cam tu' aje tanpa keluar peluh, tanpa berhempas pulas dan tanpa perlu meminta2.

Duit raya yang D&T dapat baru2 nih dah pun bertukar tangan. Ada aje bendanya yang diorang nak beli masa berjalan2 kat bandar Melaka dengan my SIL and her family hari tu.

16 comments:

kak ja said...

Bebudak tak leh pegang duit banyak2, CS.. Suruh je T&D masukkan dlm akaun Mak Cik Ja ni.. dijamin satu pelaburan yg selamat.. hahaha..

Depa la ni mmg dpt duit raya banyak, kan? Kita dulu tak merasalah...

mrswongjowo said...

Hai...I am back selepas seminggu bertapa kat hutan Pahang...:)...Sesuatu yg mengejutkan berlaku..he..he..I dapat duit raya from MIL...macam tak caya? Ni mesti kes nak bodek ni...

somuffins said...

Ja, sanggup ke you jagakan duit budak2 I tu? Tak sempat duit tu panas dlm dakapan you, diorang dah mula nak withdraw.


Mrswongjowo, kat hutan mana you bertapa tu? Jgn tidak2, you mesti turunkan sikit ilmu didada you ke dada I ya? You banyak buat kueh, tu sebab MIL tetiba rasa sayang kat you kot?

Spices of Life said...

salam CS. how you doing? wow since i pindah disini i dah di kecualikan memberi duit raya to all my nieces and nephews yg belum berkerja..
Teringat masa my kids dapat duit raya. asyik berkira kira jumlah nya tak kisah dimana..

somuffins said...

Wkumsalam Azieda, how was your raya? and where have you been?? Hope you r in the pink of health.

kak ja said...

Sempat suam2 kuku pun jadilah, CS..

I pun wonder gak, mana pi dah SOL kita nih.. Rindu nak baca citer dia..

anneaziz said...

CS CS CS!

Hey hey hey I'm Back (Back mana ntah? Tak pi mana pun, depa yang balik rumah I..HUH! PENAT! Tapi syok pun ada jugak!)

Anyway...I dapat duit raya tau! Nieces and nephews yang dah keja yang bagi...Cik Ja pun bagi tau? Better i bitau, kot2 raya haji dia bg lagi banyak, hehehe!

Ayang siap dah beli SONY MP dgn duit dia...SELAMAT! Itu pun sebab I veto IPOD! Budak2 ni, tak reti main guli ke? Murah sikit!

Spices of Life said...

Im back on blog world now. It was kinda hectic week for me but sungguh mengembirakan .. 2 kg. yang sayang hilang timbul kemabali tiga kali ganda selepas raya seminggu. sighh!!!! alangkah bahagia if my duit di bank account naik secepat my weight selepas raya.

somuffins said...

Anne Anne Anne .. (panggil 3x gak)
Patutlah you menghilang lama. Rupa2nya bz kira duit raya ehh? Tapi caner cikJa boleh kasi you duit raya? Pemurahnya dia (puji2 ni mana tau dia terbuka hati nak DHL duit raya kat I, haha)


Azieda, welcome back! Raya tahun depan you dah ada cucu, kan? kan? Tahniah..

Spices of Life said...

ah ahh ciksom.. nampak nya I balik la next year..

ain said...

salam kak cs. Selamat hr raya!!! sy pulak masih lagi yg control duit raya anak2. bila dh abis raya, dh abis kira baru lah masukkan dlm akaun masing2. tp mcm duit yg they all dpt hasil gi marhaban kat kampung n duit puasa, saya tak ambik, let them spend. but b4 buying anything, they got to consult me 1st. tetap kena control..hehehe!

somuffins said...

Wkumslm Ain.. Bila anak masih kecik, kitalah pemegang mohor segala duit, ya tak?

Salt N Turmeric said...

Selamat Hari Raya! Dah 2 minggu raya baru kita nak menjenguk. maaf ye. Kemalasan macam takde ubatnya. lol.

somuffins said...

SnT, selamat hari raya. Nape you kemalasan? or is it you terlampau penat mengayam ketupat Adabi dlm kampit plastik? hehehe, guwau2 jer k?. You jamu apa pagi raya??

Ibu n Abah said...

Salam somuffins...
Dah tahap warga emas macam akak ni, tak merasalah duit raya... dok bagi duit raya adalah. Tapii... kebanyakan duit raya 4 orang anak akak tu... ( masih dalam simpanan akak... gatal tangan rasanya nak menyopping ). He..he..he...
Wassallam.

somuffins said...

Akak,
Kelakar taw .. I baca komen you hari nih .. 3 July 2010. Dah 9 bulan berlalu dan raya tahun nih pun akan menjelma tak lama lagi, haha.