Saturday, 12 September 2009

22 Ramadhan ...

Bila I bitau Teh I tak jadi kesana hantar kueh, dia pun mencelah "dah telah dah". Hehe, kakakku itu .. dah paham benar naluri kemalasan adik dia.
.
Bulan puasa ni ada macam2 program memasak on tv. Managed to catch a few tapi clichenya kalau tunjuk memasak dalam bulan puasa, sekonyong2nya mereka yang terbabit pun berpuasa. Bukan kita tak tau diorang tak puasa, setakat jamah masakan nak pastikan masin masamnya, OK apa.
.
I suka one particular memasak program khas dari ista**. Selalu I wonder apalah orang2 cam tu masak dan makan. Pernah I baca komen dari TMJ tentang makanan hariannya "kita makan macam orang biasa makan, takdelah makan sekor lembu". Kebetulan pulak aunty TMJ memasak dalam program tu. I suka tengok tapi I lebih suka bila tengok cara diorang bercakap yang tidak terlalu ikut protokol. Diorang masih macam rakyat biasa guna 'saya, abang, ayah'.
.
On a different note I find it strange if someone refers her husband to her own sister as "datuk". Before dapat that title, surely that datuk has a name? Oh well ...
.
Dalam pada malas, timbul juga rasa rajin .. So ........
.

Beras dalam peket2 kecik nih dah lama duduk dalam pantry tetiba terasa nak beraya pulak. Sepatah kat saper ntah 'raptai hari raya'. Budak berdua tu pun mengusik "dah raya eh Mi". "Haa'aah.."

Sebelum sotong ni jadi plastik dalam freezer, I kuatkan semangat! Ni pun sama, dah berbulan2 betapa dalam freezer. Verdict: tak berapa ummph sebab kekurangan bumbu. Sotong lebih dari sambal.

T tanya macam mana I tau buat rendang. I kata I just know tapi dia tak percaya, "mana boleh Umi just know". Soalan musykil tu terkeluar al maklum I memang jarang masak rendang so I bitau T "Umi tau sebab Umi baca". Daging rendang tu jenis 'shin' bukan pukal2 daging aje. Nampak cam best aje rendang tu kan? kan?

Last but not least, I juga masak sayor lodeh. Yeayyyy .. dam dam dum bunyi mercun!

8 comments:

anneaziz said...

CS,

LONTONG! Walaupun Jawa I jawa yang dah diMelayukan selama 3 generasi, lontong masih kesukaan kami tau! Raya ni dah memang plan, siap dgn paru goreng, sambal sotong, sure sedap hingga menjilat kaki!

Rendang you nampak mengancam...kalau cecah dengan ketupat pulut or lomang, mesti SODAP!

Spices of Life said...

i rindu sotong kering sambal. adui , i love it hot. anyway I have the same thought as you. I met a lady a (second wife)cantik muda like younger thna me at my cousin's wedding way back years ago in kelantan. She asked me how I was related to dato? (my uncle la) i jawap uncle. and she said my dato and your dato are friends. (ni in english) so i said back in english sinc conversation was carried out in english kan. or your atok and my uncle are friends .. she detected I had a misunderstanding she said No my datok.. yes i understood. pastu ada la sedara sana sampok kechek kat hambo tht her datok is her huband. ohhh
see what i mean. why cant she said my husband and dato so and so are friends.

Naz said...

Salam...
Datuk kat rumah ni pun suka jugak makan lontong...hehe! Tunggulah tengok raya ni kalau I rajin kaaaannnn....i nanti buatlah bagi Datuk dan kuncu kuncunya makaaannnnn.

Lagi satu I pantang, orang yang refer her husband to others as Encik this and that. Apakehey?!!!

Opps! saya masih berpuasa...

kak ja said...

Nak nyampuk SOL..
Azieda, actlly dia nak habaq kat u, yg dia tu Datin.. boring ahh org cenggittew..

Lontong!!!
Lontong!!!
Lontong!!!

Nampaknya tuan umah ni punya mood laya sudah mali arrr..???

somuffins said...

Anne, lontong dah jadi makanan antarabangsa mcm pizza gak. Makan pizza setimbun doesnt mean that person is an Italian, kan? Tapikan, tapiii.. banyak nama2 Italian cam nama Jawa. Betul you!


Azieda, raya ni masaklah sotong eh? Datuk R (ehem) dah pernah makan sambal sotong lom?


Naz, your Datuk makan apa saja ke? Cam tu, senanglah. Jgn lupa buat sambal goreng (I tau makan jer, hehe).


Ja, LOTONG boleh dimakan tak? haha..
Tuan rumah punya mood raya masih statik! statik statik statik dan statik taw

3E said...

Aunty CS....sekali u rajin masak..tu diaa...lauk pauk raya terus kluar....

Spices of Life said...

DatoR makan sotong tetapi runden tetap his fav. I finally feel raya laa. Baju raya dah sampai import dari KL, Aza pun nak balik kg in two days cuti/ponteng kuliah more than a week( as balik kat pangkuan ibu nyer)Do what we can laa.

somuffins said...

Yawnn.. at 1.30am baru bangun nih; terus teringat kena masak nasik
.. Yawnn!! Sambil tunggu nasik masak, terpaksalah I melayari the net.


3E, bila mood rawjin datang, ia datang mengganaz taw, hehe.


Azieda, caner nih? Orang Pitts dah dapat baju raya? Ni takleh jadi nih.. Sekarang juga I pergi beli! <- at 2am nak beli baju raya? Sah, dah mabuk!heheh..