Tuesday, 8 September 2009

17 & 18 Ramadhan ...

Petang semalam me and my hubby <- auww, manjanya kan? -> berlenggang kangkong ke Mydyn (bukan berlenggeng ya Ja? no no!) sebab nak collect kueh2 yang I order sebelum puasa. Dah 3 tahun I tak berganjak kemana2 untuk beli 2 jenis kueh tu; kek kukus buah n tart nenas (jenis nampak jemnya). Semalam tu I hangkut 9 balang tart n 5 kotak plastik kek kukus. I tolong belikan sekali for my sisters, SIL dan untuk buah tangan bila beraya nanti.
.
Rambang mata tengok kueh2 kat situ, lagilah rambang mata ni bila tengok kain2 ela, tudung yang cantik2 belaka. I usap2 aje kain yang harga RM275 tu (tapikan.. tapi.. lady tu can give me RM240. 240 + upah tailor RM80, well .. thank you very muchlah). Lebih baik I kompol duit tu (campur duit raya, mana tau kot ada orang nak sedekah) and I buy bread maker, lagi bagus.
.
Pergi berlenggang tapi balik bertroli pulak maklum berbalang2 kueh tart dan berpaket2 kek kukus tu yang I hangkut. Senget 110 darjah badan tuan besar dibuatnya bila menolak troli yang berat tu, hahaha .. Cian! I nak gi lagi kedai tu. I geram tengok satu cookies yang bertatahkan something pink in color and I so want to buy biscotti. Ni semua gara2 satu young lady yang tak puasa duk menerai si biscotti tu dan menerai kueh makmur. I tanya dia "sedap tak?". She "kak puasa tak? sori kak. Sedap kak.. semua sedaap.. rangup..krup3".
.
Nasib baik iman I quite kental, tapi pernah gak sekali iman I kecundang gara2 kuaytiau goreng, haha. Those were the days. Bila I bitau Mak, Mak kata "monyet punya budak". I like it when Mak say I monyet, nyet2. Mak tak berleter marah2.. I tak tipu, in fact tak pernah tipu minum air paip ke, air kolah ke eversince I started to fast. Gaknya tu sebab Mak percaya kat I 100 peratus? Ooops, sowi .. sesi memuji diri seketika, hope you don't mind.
.
Lepas tu kami berdua <- auww intimnya bunyi -> pergi ke bazar. Bought a packet each nasi minyak, nasi tomato n nasi ambeng (I am crazeee over this nasik). Bought kueh denderam for dessert. This time tak nampak batang hidung tepong gomak langsung. Menciii ..
.
Masa dalam kereta OTW to Mydyn tu, tuan besar tanya "you tak beli baju raya ke". Berkatalah I short and sweet "tak".. Pastukan beliau lecture I blablablabla.. which made hati I kembang kuncup, gumbira tak terkata. Wpun I tak terasa senyuman terukir dibibir namun I could feel it in my heart. I was smiling all the way ....
.
Sapa kata I kuat merajok? Mana ada? Tu ha.. I kena lecture lagi, and I leh senyum simpul, kan?
.
Today's juadah masih tak nampak bayang walaupun I dah rendam ikan, daging n udang. What's cooking??? Ada talian hayat tak?

13 comments:

kak ja said...

Abis yg masuk tv 3-suku, pompuan yg berlenggang sambil berlenggeng bersama suaminya yg lengkap berpakaian tu, bkn u lah, CS? Silap org lagi I nampaknya..

Eleh.. I buleh agak apa isi lecture TB kat u.. Kita pun dah veteran le..

somuffins said...

Ja, sah you silap. I begitu bila ngadap laptop jer. Panas khan? esp kalau cik Selkom wat hal.

Camane you tau TB n TK kasi lecture yang sama untuk mini2 depa yg veteran nih? haha..

ain said...

salam ziarah juga CS. tq singah blog saya. U have a nice blog too!!! luv to read you talking!!!

kak ja said...

CS, sekilas itik di ayaq, I dah tau teloq dia sesuai ke tak nak buat teloq masin!!

somuffins said...

Ain, wkumsalam n tq.. I konar kat rumah you sbb tak tahan tengok your koci labu yg keemas2an tu.


Ja, I gamam dgn kebolehan you.. I really am. I think Bkt Aman needs you; boleh tolong selesaikan masalah drink n drive, heheh.

mrswongjowo said...

Kat mana kedai yg u citer nye...I baca pun macam sedap je kuih2nya...

dina said...

kedai mana nih kak? aduhai... puasa2 ni citer sal kek buah lak... hahaha... tak beli baju raya pun TB bebel ke kak, tu baru tak beli... kalau beli yg RM275 tu? hehehee

somuffins said...

MrsWJ: Kedai tu kat Mydin USJ. Lokasinya on the ground floor, sebelah hujung dekat escalator. It's husband n wife business. Sori tak ingat nama kedai tu.


Dina: Kwang3. Yes, tak beli tu yg dia bebelkan. Kalau beli yg RM275 tu? Mungkin dia kata "OK" sebab dia suka hati tengok I kelihatan cantik menawan jelita anggun dipagi raya. Boleh ke I melebih2 cam nih? Haha.. truth is, dia memang suruh I beli, I je yg malas, malas malas malas dan malas. Mood raya nochet UP!

anneaziz said...

CS,

Alang2 di pelawa beli aje yang 275 tu...bukan selalu... (eh, bukan ke iblis di ikat di bulan Ramadhan? sapa yang cakap tu eh?)

Sama lah kita mud (eje melayu, bukan omputih) raya sini pun elek pocik! At least you dah beli kuih..mud kuih I belum tiba lagi.

kak ja said...

Dah agak dah dia bebelkan u sbb tak beli.. I pun slalu mcm tu.. Kekdg tengok benda tu berkenan sgt.. Duit pun ada dlm tangan.. Tp dgn diri sdiri pun berkira, last2 skali tak beli!!

somuffins said...

ANNE: I ni malas bila pakai baju yg kena dry clean. I ni layak pakai unipom PLKN jer, haha.


Ja, oleh kerana beliau cakap baik2 jer dgn I, takde bebelan tok nenek maka tu sebabnya hati I kembang kuncup jer. Seronok gak diberi perhatian gitu, kan?
I agree with 'dgn diri sendiri pun berkira2'. Nak wat camana kan? Dah mithali gitu, hahaha..

Spices of Life said...

hello ciksom, wah wah wah you dah dapat baju raya... nice.. sapa boleh merajuk kalau kena lecture dapat baju baru. kalau i happy tak terhingga u.

somuffins said...

Azieda, mana lak dah dapat baju raya? Tu baru gezet suruh beli jerr.