Tuesday, 22 September 2009

Beraya ...

2 malam beraya di kampung TB tapi bukan di rumah mertua. Rumah induk tak lagi digunakan sejak FIL meninggal 6 tahun dulu so kami semua menumpang di rumah sepupu TB yang dianggap cam kakak sendiri. Jarak rumah2 tu beberapa pelaung aje.

Balik raya ni betul2 macam holiday. Komain lagi I, lemak berkrim betul. Berehat dari masak memasak dan kemas mengemas. Ada aje orang nak berebut basuh pinggan kotor bila I offer nak basuhkan. I suka basuh pinggan, that's my forte sejak berzaman namun diorang kata "takpe..takpe..". Untung juga jadi warga emas, kan kan?


Dari jauh macam geram aje tengok buah naga yang lone ranger tu. I tak suka makan buah naga tapi suka tengok rupanya aje. It looks marvellous. Pokok ni ada talian gene dengan pokok cactus kot?

Nampak tak tiang batu tu? Kalau ada rezeki, dibelakang tulah akan dibina pondok TB. Hasratnya bila pencen nak balik duduk di kampung halaman. Mungkinkah TB akan jadi petani moden atau jadi gembala kambing? Mungkin juga jadi penternak ayam, itik serta angsa? Quack, quack.. klang..klang.. <- bunyi angsa tu! DAN apa jadi dengan MEM TB? Dia nak buat apa nanti?? Nak berniaga kapkek kah?

Note: Ada yang bertanya "berani tak duduk kat sana?". Sepantas kilat jawapan diberi "taak!".

Terima kasih daun keladi, insyaallah kami datang lagi. Mohon halal segala, maaf zahir batin. Baibai, tata, titi, tutu ...
.Seremban crawl ... Ada yang potong Q, ada yang guna emergency lane, ada yang tak reti guna lampu signal, ada yang tersenggok2 drive kat lane tengah. Macam2 ada. Ada yang kena saman dan ada yang tergolek tepi highway. Innalillah...

Time ni jugalah si pundi2 mintak dilegakan ... Singgah kat petrol kiosk namun hajat tak dapat diteruskan kerana bau2an yang aduuuuuh menusuk kalbu. Camana tu? Msia ni tak cukup air atau habit orang2 kita yang couldn't care less "bukan rumah aku, so??"

Since the co-driver dah penat memantau jalan raya, mana bisa masak memasak untuk dinner kan? K-ef-c penyelamat keadaan. Besok mesti bizi dengan basuh membasuh. Harapan agar sang mentari memancarkan sinarnya hingga ke malam.. (boleh?).

7 comments:

kak ja said...

Bestnya u balik kpg bleh duduk relax.. I balik kpg, my big sista treated me mcm cinderella.. mcm2 I kena buat.. sedih I.. hehehe..

3E said...

Waaa..nanti kalau TB pencen duk kat Melaka. I singgah kat Umah Aunty Cs ya....best la pelak kat Melaka....

somuffins said...

Kesian you Ja, malang sungguh nasib you. Awat Prince Charming lewat rescue you? Kekenyangan makan ketupat daun palas ke?


3E, boleh boleh boleh. Jgn lupa bawak chiffon kek untuk I ok?

kak ja said...

Psstt!! CS, ckp pasai k-ef-c.. iklan terbaru depa di TV tu kan, itu family my (first) kezen.. dia, his wife n his anak.. Dia x habaq kat I sblom shoot tu.. Kalau I tau, bleh gak I angkut suku-sakat I menempel sama.. hahaha..

somuffins said...

(sambil mendekatkan cuping telinga)
Ya ke? tapi yg mana satu? Parents yg anak dia bercakap on stage tu ke? Girl kecit tu adik badik Haziq kan?

Betul ke apa yg I cakap ni Ja?

kak ja said...

Bknlah, CS.. iklan terbaru depa.. yg anak dia usung teloq berteraboq pecah abis tu..

somuffins said...

Ja, ooops.. salah eh? heheh. Nanti I 'cega' dpn tv.