Thursday, 3 September 2009

13 Ramadhan ...

Wantan mee masa berbuka semalam. Fish ball ganti dumplings
.
Yesterday and day before I was quite awan terpilu. Kaedah orang manja, cakap sikit pun dah terasa. Mencii taw .. menci dengan pe'el I. Sikit cam tu dah terasa. Tapikan.. tapiiiii .. all I did was asking one or two innocent questions. Awat dia cam takde mood aje? I taulah dia penat, haus dan lapar but aren't we all are?
.
Bila nak buat pahala, tetiba dapat dosa pulak. How sad! Tapi berkat Ramadhan, I took a deep breath, fuuh .. OKlah.. I closed both eyes as afterall he is not always like that. Tu juga sebabnya I bitau SpiceofLife that keberangkatan kita ke alam lagi satu, banyak dibantu oleh suami, whatever that means.

Will not elaborate more but I shall remember tragedy putu piring and wonton mee, slurpp! Come next Ramadhan, insyaallah panjang umur .. tragedy PP n WM tak berlaku. Tapikan.. tapiii.. apsal I masih takde baju raya walhal raya isjasraundekonar?

Best aah Msia dah ada kapal selam. Whylah ronanya muram aje? Nape tak chat rona kuning? Arghhhh.. those were the days when rumah kitorang berkumandang lagu2 the Beatles "we all live in yellow submarine, yellow submarine, yellow submarine..". Dengar tak how lemak merdunya suara I? hahaha.. yang benarnya suara I lebih dasyat dari suara si Ringo tu.

I ada tulis kat profile that I like the Beatles, kan? kan? Tu semua influence dari abang no. 6 & 7. I nombor baper? I yang syomel ni no. 9, Ndja no. 8 and no. 10 a tambi, hehe. Kiranya no. 6-9 paling intim, yang no. 10 tu ngendeng2 jer but was still influenced by the Fab 4 big time.

Umum ketahui Fab 4 terdiri dari John, Paul, George (bukan Kluni) & Ringo. Abang no. 6 prefers John and/or Paul sebab dua orang nih terrer karang lagu2 ummph! I suka George sebab dia cam malu2 kucing as if tak suka being in the limelight. Ringo plak, dia ni cam clumsy jer tapi Ndja bermurah hati jadikan Ringo her heart throb sebab Ringo is a Cancerian. Since he is a Cancerian macam kitorang berdua, maka secara sukarela I tersuka gak si Ringo tu.

.
Masa tu brother no. 10 kecik lagi and he could do a twist. Depan kitorang komain ligat lagi tapi bila suruh twist depan Bak, tetiba dia malulah pulak hinggakan Bak terpaksa intip dari celah2 tingkap. Nasib baik mata Bak tak tembel hasil intipan tu..
.
Apa rasanya berada dalam submarine? I imagine it would be breathless sama breathless masa I mandi rempah ratus dalam bath tub. When the whole body submerged in the water, huuuh, I tak tahan. Slowly I timbulkan sebelah kaki ke udara (dengan hemah okay?), and I switched on the fan. Aaaagh.. lega betul bila kaki tu dpt tiupan angin. That was the 1st and the last I'd ever bathed in a bath tub full of ntahaper2 herbs.
.
Last two days I melawat bazar yang dekat rumah aje. I dono why D&T tak suka pergi sana. Anyway, my napsu was kinda gigantic hence I hangkut these :
.
Nasi beriani kambing 2 pcts for TB/D. For me, I bought rendang/pulut, 2 akok, 4 kueh cara and 1 pct air mata kucing. Pastu I merayap further north carik putu piring untuk TB dan untuk I sekeping kueh dada dan serimuka (makan masa sahur). Berbaloi2 kalori menyelinap dalam badan I.
.
Masa beli kueh cara tu ..
CS: camana awak jual?
XX: 5 dua ringgit
CS: boleh beli satu aje tak? saya nak rasa
this is where the confusion arises ...
XX: (sambil sengih) satu aje? satu 40sen
CS: sekeping 40sen atau 2 yang melekat tu 40sen? (Jakun betul I kan?)
.
Bila En. XX masukkan 2 pairs dalam plastik, I diam aje. Dia tak dengar I nak 'satu' aje kot? I tersangat jarang beli kueh cara sebab selalu dapat tak sedap. Yang 4 keping tu pun tak sedap macam bentat. Bila kueh masuk mulut, tak terasa pengaliran gula berleluasa dalam mulut. Ciss! First time makan kueh cara yang sedap were made by Kak P, my kak ipo, orang PB (bukan BP).

19 comments:

SHAHIRAH KHAIRUDIN said...

cute la drama u dengan ur beloved encik, Cik Som. btw, it reminds me to my conversation with ibu pg td.Ibu i mengadu dekat i pasal adegan drama dengan ayah i tyme bukak pose semalam.

owh ye..cik Som jgn jeles oke. i dh beli 2 pasang baju raya. i berkira-kira nak beli lagee satu, untuk rumah terbuka jabatan i..huhue..

Naz said...

Hi No9!
Kita sama!!! hi 5 :D

anneaziz said...

Syok nya you all ramai adik badik! We all only 5, half of yours! Must be half the fun and I suspect half the headache too.

I pun belum dapat baju raya tau! Ni nak mogok nih! Tu lah I tanya you boleh tumpang tak umah sebelah tu?

Cik Som, u sabar ok? Baru tragedi PPnWM belum lagi tragedi buah epal! Go Awi Go!

Apa lagu beatles yang paling u suka? Bila happy I suka I feel fine, bila tak brapa happy I suka long and winding road. Owh!

kak ja said...

CS, bila I beli kue cara, I tanya dia "Ni sepasang brp kupang?" Aktiviti jual-beli kue cara ni kekdg mmg mengonpiuskan..

U ni kan mmg typical anak bongsu-tak-jadi.. I ada ramai kawan yg 2nd last in da family.. Kaki majuk mcm u gak, CS.. Tp I tau u ni jenis cpt majuk, cpt pulak terpujuk, kan? kan kan kan?

Tengok my big sista dia kata dia x ckp adik.. Buatnya Tuhan bg lg 5 org adik kat dia yg sejibik mcm I, I bet masa umoq dia 15 dulu dia dah ikut Apek Ikan lari ke Siam!!

somuffins said...

Shahirah, awan terpilu tetap berlaku dimana jua anda berada, haha. Bab baju tu, yaalaa, yaalaa... (sambil mengetap2 bibir).

Naz, sebenarnya I no. 10 tapi tak semena2 ternombor 9 plak. Haighh.. rezeki no. 9 kot?

Anne, your 1st para. tu memang benar belaka. 1/2 fun n hedek. Rumah sebelah I tetap vacant. I dengar depa cam menyeru2 nama you, hehe. Tragedi buah epal? Tukar ke pisang boleh tak? ahaks. Lagu Beatles yg paling I suka Yesterday, Michelle n Norwegian Wood (Naz mesti suka yg nih).

Ja, ada terma 'typical anak-bongsu-tak-jadi' ehhh? heheh. Know what? the most strangest thing pernah I dengar my kakak mengomen.. sejak kawin, I takde majuk2 lagi. Komen ni berusia 30 thn k? tapi mana boleh tak majuk kan Ja kanx3? Bila I majuk, just leave me alone, pandailah I mujuk diri sendiri tapikan.. tapiiii...
P/S: Ntah2 Anne dibawak ke Siam jadi menantu Bhumibol, haa.. glemer u Ja.

3E said...

Aunty CS...u memang suka merajuk. Kelakar la....misti ur TB dah masak benar dgn perangai u yek....hihihii

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, ada lagi ke that wontan noodles. Looks very delicious too.
You have fun and keep well, Lee.

mrswongjowo said...

Somuffins...
I duk meng'tart' break jap baca blog u. Ye lah I pun lum ada baju Raya lagi...Tapi I belum merajuk lagi..hemm good idea lah malam ni nak merajuk lah...Macam mana you sorok your blog from the kids?

QueenJah said...

patutlah tgu punyer tgu takdak pon ceta pasal kuieh cara dia, ropa2nyer sedang merajuk...tak penat2 ker merajuk har7x

I nak elakkan acuan tu melekat, sementara mengadun tepung I tenggekkan dulu acuan tu atas dapur n panaskan tanpa di sapu minyak dulu, dah panaaass tp jgn sampai kemerahanla terus tutup api, nak bakar baru sapu minyak, pastu kalu kali pertama tu dia lekat jugak, amik jer minyak n spu2 keliling kuih, biarkan jap n cungkil ngan sudu makan (kalu bentuk buah belimbing) kalu bentuk cermai tu I just ompel tepi dia ngan lidi sate pelan2 ( dia mmg seakan2 lekat tp dia acah2 jer tuu) n angkat ngan sudu, hrp dpt membantu..

I ni bukannyer cerewet sgt tp selalu sakit ati kalu beli kuih, ada jer yg tak kena, tp I ada pakar kuih talam, dia ni mmg I 'kijerkan' tiapkali ada catering byk2 har7x

anneaziz said...

CS,

Pasai apa pulak kalau i jadi menantu Bhumipol, Ja pulak yang glemer? Ni tak boleh jadi ni...u all dua olang ada konspirasi eh?

ailininstockholm said...

Erm. I need this recipe for the wantan mee. Boleh?

QueenJah said...

cik anne..

biasalah kalu the writer is one confused lady..hee...
Dolu I punya komen pon jawapannya dia tujukan pada si ja tuh. tu yg rasa mcm nak majuk jer.
Tapikan..tapii...
I tak kisahlah pasal mungkin she's really confuse lah! harharhar....

Spices of Life said...

baju raya bisa di atur beb,, eh now we are at the level beb berbeb,,
I macam tak caya u senang merajuk.. it is true syurga kita terserah how peka we are towards our husband. To me, usia dah banyak ni ,, i buat dunno jer if he berleter.. sensitif memang.. buat dunno pun ya..

Naz said...

somuffins,
Anak sulung i suka lagu norwegian wood. bila angin lawak dia mai, he'll sing it with norwegian accent...kelakar habis!

QueenJah said...

SOL, I setuju kat u, majuk2 ni gugikan diri kita thendiri..sebenornya memasing berperilaku selaras usia, tak larat serba serbi....

I pon selain wat dunno, I akan lebih bersikap mcm takder apa2 yg berlaku, mcm tak pernah berlaku, nanti segalanya baik dgn sendiri, tegur cam biasa, menggatai cam biasa. tp dgn syaratlah, dlm ati tu dah bertekad adakah lelaki ini yg aku mahukan selagi hayat masih ada,apakah lelaki beruban ini yg kumahu menemani ku disaat akhir2 waktuku, jika yess, segala godaan dan dugaan tolak tepi jer la...

Yg mendorong lebih2 sgt kat diantara kita dan suami ialah SYAITAN..So kita kijerkan setan tu bior dia smpai letih, jahanam punya syetaannnn....

anneaziz said...

CS,QJ and SOL, ja dan puan2 yang sewaktu dgn mereka...

Majuk majuk syekali syekala ok lah..jangan syelalu takut tak dak ummph! Lagipun, kan ke orang tua kata. majuk pada yang cayang. kalau tak majuk, maknanya tak cayang lah, tak gitu?

Dalam bertekad nak spend time dengan lelaki beruban, kekadang tu...teramatlah menyakitkan hati betui tak? Rasa nak picit2, nak cubit2...nak penyet2 tu kan ka?

Tapi elok tu suggestion dari QJ tu, setan tu kena dikerjakan... Kata dr Fatma Azzahra, sentiasa lah kumandangkan Al Baqarah di rumah.

CS, kalau I jadi lari ke rumah sebelah tu, u kena jamu i mee wantan mcm dlm pic tu jugak!

somuffins said...

3E, sebenarnya takde lain dari benar belaka, I bukanlah kaki majuk. I hanya tersentuh disanubari jer. Pls call me CS, dowan aunty, boleh ka? I kan perasan muda sokmor? thank u :-)

LEE, wonton mee dah selamat masuk dan selamat keluar.. hahaha. Thanks for dropping by.

MRSWONGJOWO, merajuk orang dewasa cam kita nih penuh berseni and must execute full of hemah. Amacam? class tak?
Camana my anak2 n hubby tak tau pasal my blog? I just dont let them know n since they r not curious, biarlah depa terjumpa sendiri my blog.

somuffins said...

AILININSTOCKHOLM, thanks xmelawat I. U nak resipi? I boleh beri resipi in general aje sbb selama ni I belasah jer. I think bagus if you check the recipe dari internet. Any queries later, I akan tolong jawabkan. OK tak?

QUEENJAH, thanks for the tip. Buah cermai ka, buah belimbing ka, I tak terbuat rasanya. BTW, bila and tang mana I confused between you and Ja? I tak perasan plak tapi I tersangat ingat bukan ke you yang terconfused? Komen untuk 3E you tulis kat umah I, kan kan?

somuffins said...

ANNE, re: Bhumipol shhh... konspirasi tom yam namanya tu taw, heheh. I agree sekali sekala merajuk apa salahnya. Merajuk orang lama ni berseni sebenarnya. Patut ke kita kategorikan merajuk, jauh hati n kecik hati AS ONE?? Just a precaution: I ni wpun dah masak satu2 dish tu 12x, namun rasanya masih tak consistent. If you dare take the risk, boleh aje kita berwonton kat istana hinggap itew..

AZIEDA, maybe lain orang lain tanggapan dgn erti merajuk kot? If my hubby gives me a soft lecture, I dengar n akur. I dont sulk. Nantilah I share with you my pendapat re: erti merajuk yg hakiki, cewah. U dah ada baju raya ke BEB? Sazzy suka sebut 'beb'.

NAZ, your son sings Norwegian Wood with Norwegian accent? U kena buat video and tampal at your blog or kat YouTube.

BTW, saper kata merajuk merugikan? Nehi, nehi janggeli kahe.. Kes merajuk yg I maksudkan ialah 'merajuk kerana benar'.

Thanks all so much. Yang baik dari Allah, yang tak berapa baik dari I.