Tuesday, 25 August 2009

4 Ramadhan ...

4 jam lagi ... insyaallah terlaksana ibadatku. Niat dihati nak masak nasi ayam, TAPI tengoklah camana. It depends on the cuaca luaran dan dalaman but for sure untuk berbuka nanti, juadahnya harus dari hasil tangkapan BR. Kali ni melawat BR yang dekat dengan rumah ajelah. Tak sanggup nak keseberang sana..

Nilah BK yang I masak semalam. Kacang2nya tak kelihatan sebab dibanjiri dek kuah. TB likes his bubur with plenty of gravy. I pulak suka BK yang pekat sikit. I sengaja tak guna santan kotak, I guna santan dari kelapa parut perahan sendiri. I rajin kan? kan? As usual, I tak kisah nak bubuh daun pandan walhal dah beli daah. I tak kisah, TB lagilah tak kisah. Alhamdulillah aman sentosa adanya.

My youngest niece Hanna, siikal mayang and her elder brother MirzaLemin. Bila tanya 'Hanna puasa tak"? Sambil menggentel rambut ikalnya "Hanna puasa masa tidur". Wah! bijaknya dia menjawab. Bijak macam saper agaknya ekk?


Tiap hari Ndja n I mesti tanya soklan cepumas "'masak apa? what's your modal"? I jawab "I buntulah w'pun tiap hari tengok rancangan masak kat tv". Semalam Ndja masuk dapur awal sebab nak kerjakan 'lobsta' pemberian kawan. Dia blur tak tau nak masak apa. I suh dia mms sekor lobsta tu tapi katanya "dah berketai". Haha, kesian. Patutlah lauk2 dia tak nampak the existance of lobsta. I tanya yang ijau2 tu apa? Dia kata sayur kereteng2 kecik2 macam salad. Pastu dia kata jiran kasi cucur badak sumbu berendam tapi terlebih koko (peratikan dia juga ada bakat merapu). Cuba carik kedudukkan cucur badak tu. Nampak tak?

Nota penting: Terlebih koko = terhangus. The L clans dah peka dgn istilah terlebih koko jadinya tak perlu tanya "masak cucur badak bubuh koko ke?", heheh.

Selamat berbuka ...

5 comments:

kak ja said...

I nampak cucoq badak berendam terlbh kokok tu.. duduk bersimpuh tertib dlm mangkuk comey tu, kan? kan kan kan?

So, Ndja pun berbakat kemerapuan gak ek? Good.. nasib u lbh baik drp I.. my Big Sista, si Anne tu, tak brp pandai merapu.. Dia ala2 blur skit.. (mmg dia pun ngaku dia blur) Kami adik2 ni punyalah siok mengenakan dia..

somuffins said...

Ha'ah, dahlah comey, glemer plak tu masuk dlm blog cikSom, kanx5?
Gaknya being the eldest, virus merapu memang kurang tak? My 2 eldest cam tu..

anneaziz said...

Oh Komu berdua cepatnye menganyam ketupat!

Takut by d time sampai raya, kena tersemban minta ampun kat beta baru tau....

Beta bukan sebarang blur tau...blur lovable punye!

Hai cik som,

4 kali berbuka, 2 kali I berbuka lauk masak kat hujung jari telunjuk! Satu kali tu I masak, makan 2 hari baru abih! Save tau! Ingat hati nak save banyak2, lepas raya nak pi spa! Amacam, jom kita buat rombongan cik kiah?

anneaziz said...

Oh ye, cik som,

Anak buah you hana rambut bergentel tu sama sebijik dgn anak buah I kami pangge baby....tapi sekarang dah jd baby tua nak ambik upsr...dah pandai main ayat2 cinta!

somuffins said...

Anne, sebenarnya I am hopeless at menganyam ketupat, hehe. Kitorang 'ngumpat' manje2 jer. Psst, sesaper menternak dan sayang/suka kucing, depa memanglah lovable *wink*

Best gak pi spa tu tapi I tak tahan mandi munger lama2 dlm bath tub tu.. I fobia u.