Sunday, 9 August 2009

Hampa ok?? ...

Cooking class yang MrTeng kensel hari tu dah pun direschedule to last Friday. I pun bertepuk tangan kegumbiraan. Yalah kan? Bila I dah pandai, bolehlah I .... <- ayat yang sengaja tidak dipanjangkan takut terbau riak pulak. B4 I confirm my attendance, I check dulu TB's work schedule. Pass. I check D n T's activities. Pass. I too have advised them of my impending mission.


Done all that, I send my confirmation to MrTeng "don't you dare start the class without me!" <- gitulah deruman suara I penuh semangat, as if telling him how I so wanted to attend the class BUT me being the hemah muslimah (hic), just managed to say "am looking forward to it, tq". MrTeng mesti suka dengan student macam I, penuh keghairahan untuk menimba ilmu, kan? <-- hehe, what a joke. Sorilah I mmg suka bergurau dgn diri sendiri.

I dah berangan nak pakai baju apa, kasut mana - begitu bersemangat mengalahkan nak pergi garden tea party kat Istana. I dah bayangkan berapa keping krimpaf, eclairs, green tea bun yang MrTeng akan agih2kan kat kitorang. Bila eclairs masuk mulut .. haaaa ... bila krimpaf masuk mulut .. waaahhh .. (I bukan berangan kothong ok? Itulah yang I angankan cos I reeli reeli reeli wanna go to the class).

Plan yang I atur begitu baik musnah ranap soon after T masuk kereta bila I jemput dia malam Kamis tu. I terpegun membisu, lemah longlai dibuat dek berita sensasi dari T *sigh*. There goes my plan! Siapalah agaknya yang bijak dan mampu selesaikan masalah ad-hoc dan impromptu lagi sensasi tu? Siapa yang perlu berkorban masa? Huhu, saper lagi .. (sila tatapi wajahku ini).

The same night at 1130 I sms MrTeng. Message yang berbau kekesalan on my side sebab tak dapat hadir ke kelas. Dia kata ok no hal tapi tulah, bila I tanya in future ada plan nak buat kelas yang sama tak? Dia jawab seketul to the point "no". Aargh ... Dam Bakun betul!

... and so just to make me senyum kembali manis .. I berhibur with these manis2 buah. In fact bukan takat manis2 aje, diorang nih memang tersangat manis.

BMK lepas dimandikan. Bersih, segar n segak ..

Ingatkan cik Langsat nih tak manis sebab kulitnya yang pucat but don't judge a langsat by its skin .. Nyesal beli sikit. Harus hangkut lebih lang..SAT lagi.. Colonel.Saunders sure senyum gembira .. tak pasal2 jadi tokeh langsat plak dia ... heheh.

But I tell you, bekas TU (sambil memoncongkan bibir kearah gambar) memang banyak berjasa. I use that white container as a benchmark to ensure kesucian warna air dari paip dapur betul2 bersih. You all mesti tanya, cikSom tak guna water filter ke cikSom? Haaa .. that's another long story..

11 comments:

Cik Som said...

Meh.. I pun tolong berangankan.. apa yg dimasak dalam kelas MrTeng tu dalam mulut ini.... hahahahaha.

somuffins said...

CikSom, betapa sehati sejiwanya you pada I. Terharu nih... ;-)

3E said...

Sangat simpati dengan Somuffins sbb tak dpt menghadirkan diri ke class baling tu....I sure punya mesti muka u toya 'kan........

Uncle Lee said...

Hello Somuffins, let me know when you masak ikan nanas lemak, or fish head lemak, ha ha.
You have fun, best regards, Lee.

somuffins said...

3E, bukan muka aje yang toya, mood lagi toya. Baik punya perancangan tapi.. takde rezeki.

Hi Lee, sorry to disappoint you but I can only cook banana pancake well.

Cik Lina said...

Cik Som... bekas kfc tu, edition bila punye? :-)) Kalau simpan bekas tahun 80an dulu, mesti value tinggikan? hehe...

genius gak Cik Som eh, bench mark kesucian air paip kat bekas tuh... tu maknanya air paip umah cik som selalu cun.. air paip kat umah wa, guna bekas kaler biru pun dah nampak betapa tak sucinya dia... wajib wa tapis dlm penapis air dulu, baru guna utk masak...

somuffins said...

CikLina, bekas tu edisi terkini. Selalunya wa buang aje atau buat mangkok makanan kucing; tapi tetiba aje idea untuk recycle muncul. Wa genius meh? Ngeh3.

kak ja said...

No wonderland lah tadi I jumpa kucing semuanya buta.. u korek mata depa rupanya!! U sgt kijam, Ciksom!!

Anggap je u terhalang dr attend klas tu sbb Tuhan tak nak bg u pandai sgt.. nnt asyiklah kena masuk dapoq.. Saper yg susah? U jugaaakkkk!!

somuffins said...

Ja, butanya kucing2 tu bukan kerana I kijam tapi tulah permintaan terakhir depa yg amat teringin nak pakai kontek lens. Bertuah betul kucing2 zaman skrng nih kan?
I terima rasional you. I pun rasa Tuhan memang kesian n sayang kat I, heheh..

Amy said...

sis sedapnya langsat:( sambil meleleh air liuk tgk haaa. da lame sgt i x mkn buah langsat neh. Hmmm blk nnt i nak mkn sekilo muahahahaha tamak kan. Ntah2 da abes musim mase i blk tuh. uwaaah

somuffins said...

Amy, you tiba sini in early Sept kan? Maybe langsat masih ada.. Nanti I suruh pokok langsat tinggalkan 2 kilo buah untuk you, eh? eh?