Thursday, 27 August 2009

6 Ramadhan ...


Selesai puasa ke 6 tapi tetap ditaburi dugaan kecik. Alhamdulillah.
.
Semalam I basuh baju, tapi tak banyaklah. Ada 2-3 t-shirt, 2 helai tuala dan 3-4 keping boxer (bukan I punya). Surirumah contoh.. jemur kain pukul 2 ptg. Tak sampai setengah jam kain2 tu dapat UV light (dah petang ada UV light tak?), tetiba hujan. Aduii.. hujan yang tak berbunyi, dangerous gak; pulak2 tu bila surirumah tu tengah golek2 watching tv.

Tak elok and in fact tak boleh komplen "alaa, penatlah!!!" bila hujan turun masa basuhan kita tergantong diampaian. Gitulah serba sedikit ilmu yang dapat I garap masa baca post kenalan baru I, cikAnne. I pun hangkut basuhan ke tempat sidai jiran sebelah (tanpa izin lagi, selamba jer I kesana, haha). I tolak ampaian mobile tu betul2 depan pintu rumah dia so that my basuhan selamat dari tempias hujan samada tiupan dari angin barat daya atau angin laut timur selatan.

Subuh lepas bersahur D membawak perkabaran "Mii.. baju Umi semua jatuh kena tiup angin". Aduhh "habis tu, mana baju2 tu?". Dapat jawapan dari anak jantan "ada lagi kat sana.. D dah angkatkan tapi kotor ada pasir. Nanti D ambik tapi kena guna baldi". Gembira di hati sebab D perihatin "nanti ambikkan ehh.. jangan tidur pulak".

Baju kotor tak kelihatan dan D masih tidor. I pun pergi rumah jiran hangkut baju2 kotor tu. Hmm, towel aje yang selamat kat ampaian tu tapi I rewash all. BTW, jiran I tak kesah kalau I buat sesuka hati I kat rumah dia tu. Nak tengok tv ke, nak mandi ke, nak apa2lah, semuanya dibenarkan. Bila hati I dilanda lagha, I ngadulah kat jiran "I nak sewa bilik hotellah.. I nak duk sensorang layan perasaan". Jiran selalu kata "you rihatlah dalam my bedroom, pasang ekon".
.
Jiran I tu memang baik hati dan pemurah. Macam SIAPA agaknya ehh? Namun tak satu pun pelawaan tu I terima except pinjam ampaian mobile, tu pun bila hujan. Tuan besar selalu gak sapu2 daun kering kat laman jiran atau ambikkan surat dari postbox. I make sure gardennya prim n proper wpun Hasan si expat Bangla yang kerjakan. D yang paling terlebih sudah.. kadang2 dia tidor sana, buat exercise timbulkan 6-pack n tengok tv. Kadang2 mandi manda dan dot3 semua kat sana.

Gitulah perihal kehidupan a caretaker, we all lah tu. Eversince Ndja mula berpindah randah ke Melaka/BP/AlorSetar/Seremban ikut hubby dia, kitorang diberi tugas menengok2kan rumah yang kosong tu. Had enough sewakan pada orang so rumah tu tinggal kosong aje. Rumah dah lama ditinggalkan kosong, surely ada .... tetiba kedengaran suara latar twilight zone .. tininini..nininini ... MAKA tu jugalah sebabnya I tak berapa syok nak golek2kan diri dalam bilik yang berekon kat rumah Ndja. My imaginasi very buas, you know.

Berbuka puasa hari nih makan ayam tersohor tu dan I tambah dengan mushroom sup dan roti. Omputihlah katakan, kan? Tak masak sebab jadual dah bertukar gara2 T (saper lagi kan?) "Mii.. klas besok cancel. Amik T kul 4 boleh?". Mau tak boleh? Cita2 Umi dulu memang nak jadi drebar pun, haha. Umi teringin jadi drebar Hart to Hart. Dapat gak kenyit2 mata dengan Mr Hart, kan? Jangan tak tau, Mr Hart tu sebelum jadi Mr Hart dan sebelum Mrs Hart won his heart, I dah terlebih dulu minat kat dia taw. Saper ingat citer It Takes a Thief??

24 comments:

Spices of Life said...

again u put a smile on my face. so ur sister was ur next door neighbor laa.. issh menci nyer i bila dah cuci baju jemur tertiba hujan.. at one time i gave up.. pi hantaq kat kedai dobi.. senang abis certa.

kak ja said...

CikSom, Robert Wagner tu I punya.. U ameklah Telly Kojak Savalas tu.. Kat Azieda kita bg Tom Selleck.. Pemurah kan, I ni?

Nak tanya skit, apa kena mengena natang dlm gambaq tu dgn n3 u.. Adakah u nak citer u mkn teloq masin sahur pg tadi?

anneaziz said...

Ala Cik Som,

Robert2 ni memang cun...dulu lah! Sekarang tak cun dah. Robert wagner, Robert Redford, Julia Roberts (eh eh..cam tak betui jer..?)

Ada can tak boleh crash landing kat hotel free tepi rumah you kalau I lari ala-ala merajuk membawa diri dr big boss I? Lama tak buat cam tu ...biaq dia gelabah cari? Ntah2 tak cari I, dia cari ganti I tak?

Tersentuh I, you ingat apa I tulis...jadi lah...dpt sikit pahala kat bulan puasa ni...TQ

Spices of Life said...

Ja, pemurah hati nya u... tom sellect.. tapi , hati i tak boleh lepas kan si anak tun razak tu. bukan abg yg famous tu but yg tak berapa famous tetapi kepala dah botak daa..
ah ah ciksom, apa kena mengena natang tu with ur n3.. haa haa haa

kak ja said...

Azieda, I mmg pemurah bab2 nak sedekah 'barang' yg bkn hak I.. hahaha.. That's y, u nak anak Tun Razak tu pun, I bg dgn ikhlas dan rela hati..

*CikSom mesti dok wonder apa yg kita dok buat di umah dia time2 ni, kan?

Spices of Life said...

ah ha Ja, i singgah umah u tapi u ada kat umah ciksom.. yes mesti she heran bt ajaib awat we were talking about?

somuffins said...

Salam ladies ...

Azieda yes, we've been neighbours close to 20 yrs. Ada gate kecik in between our hse; senang our children keluar masuk masa diorang kecik2 dulu. Juga senang untuk kitorang seludup sebijik telur, sebijik kentang atau bawang. Seludup anak pun pernah, haha.

Ja, I ok jer kalau you nak sedekah si Savalas tu. Dlm pada botak, manis muka dia cam Mawi, auwww. Org muka manis (mcm kita2) ni, rezeki murah kanx5? Hmmm, apa kena mengena itik dgn entry I kali nih? Kih3.. u thakbhaek taw.. kecit ati itik tu *kuekkuek* <- dah majuk.

somuffins said...

Salam Anne ..
Dua2 peria tua yg pahit tu, Redford n Wagner, USED to be my heart throbs (haha, I insist). Now I dah ada heart throb baru taw (whisper: Hugh Jackman). U caner?
You pun ada ura2 nak bawak diri ke? I think I can accommodate to that provided bitau 2 hari sebelum you 'lari'. It means kalau u nak rajuk, kasi advance notice kat I dulu, ok?
P/S: Psss, most of the time I ingat apa yg I baca esp if it really terkena batang idong I, haha. I dah tobat (sikit).

Azieda, caner kita asyik admire oghang yg sama jer? I pun admire dia gak tapi tulah tak dpt anak Tun R, I dapat anak Hj R you... kihkihkih.

Ladies, it's OK. Kalau pun I takde kat 'rumah', you all buatlah rumah ni cam rumah sendiri eh? Janji, jangan ada crumbs scones atas meja I yang dah berusia 26 thn tu. I taknak meja I roboh kena geget dek semot2. OK bebeh? Muah..

QueenJah said...

Hahaaaa...numpang gelak lah! sampai senak pundi kencing I!
Hadoiii, dah men passing2 nyantan plax!
Whah cs, dah besa men seludup2 eh, seludup BB ada tak? eeeeehheeee...

somuffins said...

QJ, jgn meleleh plak..better gi lepaskan dulu, hehe.
BTW, BB tu apa eh? Kita blur pagi nih..

kak ja said...

Sj nak teka, Queen Jah.. BB tu buboq barli, kan? kan kan kan? hahaha.. Isshh.. takkan 'boss besaq' kot? bahaya tu..

QueenJah said...

hahaa...BB tu Big Boss da....
ada ka buboq barli
sib bek bukan batang burok! whua haaa
psst...I posa taw...
ey..org tua punyer lawak ganasnyer..
btw kita semua nih mengutip angka usia yg sama ker? yg pasti rasanya I sama ngan spices of life - taun lembu..mooooo....
tp sol tu tak bg I masuk umah dia lah
baru sampai muka pintu dah kena tendang balik!
so I baliklah.
sob!sob!

Spices of Life said...

Hello your majesty Queen Jah. Bukan tak sudi menjemput tapi my blog to so docile... dah la docile, boring.. malay english bertarabur.. kan kan kan ? tuan rumah ciksom..Memang benar I samakan lembu. ek ek lahir dlm tahun lembu.. well badan almost there slowly but surely.

So segan to menjemput u. :) i saw ur blog. wow ...

QueenJah said...

takper la...
harap u tak kecit ati eh
I main2 jer sebenarnya
dlm Islam pun kalau 3x beri salam tak berjawab, kita wajib chow!
so its doesn't matter a lot

my malay also scattered
english lagila....
blog tu pun utk syok sendiri jer
tp kehadiran rakan2 amat2 dihargai dan dialu2kan
again - no heart feeling ya sol...

Spices of Life said...

wakumsalam tiga kali for queen jah..i will invite u .. malu sungguh tetapi berbesar hati i menjemput you.
salam berkenalan...
i suka gurau as u say .. umur cam kita ehem cam i. memang lawak ganas ..

kak ja said...

Queen Jah, I pun sdg melangkah dgn penuh keberanian (baca boleh percaya jgn) ke arah umoq u all.. I thn ulaq melengkaq ataih pagaq..

CikSom, I sungguh gumbira sbb I sudi je dgn Abg Kojak tu.. Tp kan, CS, kita ni beriya2 mengagih 'nyantan2'* among us.. Tp nyantan2 tu berani ke nak mai dekati kita? Org manis cun mcm kita pasti buat nyantan2 tu terkucil!! Yeaaayeayyyy!! I mmg suka memprasantankan diri!! BAHAGIA AMAAATTTT!!

BTW CS, u jgn risau, 2-3 ari b4 my big sista tu nak majuk bawak diri landing kat umah ur sista, I akan bgtau u.. I mmg kuat deria bau.. wakakaka...

somuffins said...

QJ, kita 2 beradik tak ambik tender seludup BB, heheh. Kita seludup yang ringan2 jer.

Azieda, apa lagi? U tak nak jamu QJ ke rumah you ke? Maybe can invite her for iftar petang ni.
QJ, get ready with your int'l paspot ok? Nak jalan jauh nih.

Ja, if depa terkucil, kita cari lain yang lebih KAYA, haha.. tapi kan, ada sorang kawan I kat sini mmg suka kat JojKluni tu taw. Habislah youuuu...

OK, I hope I can count on your deria bau. Service 'on' 24/7 ke?

QueenJah said...

Ja n cs, if I, I cari yg lebih lebat atas bawah..
Ooopsss...dont get me wrong hah,
maksudnya lebat rambutnyer di atas n lebat ringgitnya dipoket (bawah), hrmmm....
pelik jugak kan? masa I moda2 dolu, kepala hotak nih tak lalu nak berganaz2 cenggini, nampaknyer makin tuer makin menjadi! auwww...
Eh I posa I posa!

anneaziz said...

Ladies

Eh I sonok la baca you all punya komen...memang ganaz!

cik som,

ai? Nak majuk pun kena bagi advance notice ke? Apa bende paling ganaz u penah buat masa majuk? I penah koyak rabak kan Tshirt Golf dia, ADIDAS pulak tu, bukan siam mari, ORI! Ha padan muka! Tapi tu zaman muda ler...skrg ni malas nak majuk...bukanye dia pujuk pun...buat dirk jer. Tu buat I nak lari tu...

Ghopernye u pun ada bakat jadi smuggler? Ingat kan BB i aje! Suka makan beras siam tau? Nasib baik pompuan siam dia tak lalu!

A`ah..sepert QJ i pun kena flying kick dpn pintu umah SOL. Belum pun mengetuk dah terpelanting! Mesti best punye citer kat dalam tu eh?

oh ye...semenjak si BOB Reput tu dah mula mereput, I mcm tercinta pulak kat Mark Wahlberg..(adik badik carlsberg ke dia?) Kalau I cakap Tatum Channing nanti u all kata i cradle snatcher pulak..tapi dia cute la!

kak ja said...

CS, cuba u habaq mai saper yg ada ati kat MY Joji tu?? Bkn I nak serang hendap dia.. Tp I nak ajak tubuh kelab.. Kelab Pecinta Joji Poji

Joji Poji pudding n pie
Kissed the gals n made them cry..

wakakaka..

U tgok my big sista tu, CS.. ganaz giler dia dulu.. Tp la ni dia dah ok.. sejak2 dia mengidap meghoyan ni.. hehehe..

somuffins said...

QJ, makin tua makin menjadi2? kih3. Yang 'menjadi2' tu sebab you guna ibu roti fresh tak guna yg instant kot? :-)

Anne, bila I majuk, I diam malas nak bercakap and that wld kill almost evriwan at home. I jarang majuk dgn tuan besar, kalau majuk pun I semunyik blakang langsir. Am I not romantik? heheh.
Awat your BB semagel beras? Kat KL nih dah melempah ruah beras siam tu kan?
BTW, Mark anak Pak Wah (ntah2 anak WahIdris x? ahaks) tak baper ensem tapi he got the aura kan? And that anak ikan puyu si GI Joe tu, ishh.. jgn Anne. U sanggup kena terjah dgn si Wambut Ketak Melodi tu ke?

Ja, *whisper* Quite ganazz Anne tu ya?? hehe..
Ni ha Ja, u tengok kat my list of friends tepi kanan tu. Nampak tak nama Cik Lina? Aaah.. tapi jgn gaduh2 taw. Ingat pesan I nih, negara kita merdeka tanpa setitik darah menitis kebumi.. Ingat Ja.. ingat.. Apa pun, MERDEKA!!!

QueenJah said...

MERDEKA!
MERDEKA!
MERDEKA!

JANJI KITA BAHAGIA!!!
YEAY....

kak ja said...

I nak pi amuk tok nadim kat umah Cik Lina tu, CS ooii!! Doakan I balik in one piece!!

somuffins said...

Ya Allah ya tuhanku, semoga hati Ja sejuk bagai aiskrim potong. Amin