Friday, 14 August 2009

Award Merak Kayangan & Tag ...

(Initially) I thought I terover perasan meragut sesuka hati award '4 budak belenggeng' nih masa jenjalan kat blog2 jiran pagi tadi tapi sebenarnya memang I tak terover perasan pun. Nasib baik I cepat sedar, TAG dari cikSom Jr comes together with an award (malu kalau silap ambik dan tak bestlah nanti cikSom ingat I tak sudi plak, kan?). Maaf, I tersesat kat TUAlite zone tadi ..
.
Nyatakan 6 fakta menarik tentang pemberi award ini :
Walaupun tak kenal cikSom (bukan nama sebenar) secara peribadi, dek kerana nama dah serupa cun (same as mine), maka cikSom Sr (nama sebenar) secara senyap sunyi n sepi telah membuka kaunter CSI <- cikSom Investigation.

Dibawah adalah hasil siasatan mengenai cikSom Jr :
1. Pandai masak gulai asam pedas versi Johor dan Melaka
2. Haa... tak berapa nak suka lipat baju (kan?)
3. Cerewet bila basuh pinggan (kan? kan?)
4. Her idol is 'Clark Kent' (heheh)
5. Her soulmate is a Cancerian (ehem... kena bitau)
6. Cakap direct takde belok2, takde konar2, takde selekoh2 TAPI you suka ikan selekoh x?

Setiap blogger mesti menyatakan 9 fakta/hobi diri sendiri :

1. Kumpul tea towels/fridge magnets n boomerangs. In love with panda bear, Moby Dick, squirrels, ducks and cats. Used to collect ducks figurines but now dah tobat tak beli lagi. Why ducks? sebab ada kisah memori cinta luka... fuh, dasyat! Geli tikus, hamster, ulat n cicak.
.
2. Suka desserts. Tengok resipi aje can go bonkers! I suka baking n cooking (tapi lebih suka kalau orang lain yang preparekan bahan2, kerja I menumis aje. Boleh kah?). Suka anything to do with pisang asalkan sedap.
.
3. Suka kopek kulit udang, masak dan makan udang. Suka sambal sotong kembang.
.
4. Suka duduk rumah .. suka suka dan sangat suka. Suka keadaan tenang dan sunyi.
.
5. Takut makan ubat. Zaman budak2, Panadol tu I karate jadi 4, pastu kerat 2; but now dah boleh telan sebijik dengan syarat mesti telan dengan air manis2 buah. Nehi to air kothong nan tawar nanti munt** .
.
6. Cantas kepala ikan samada wholly atau sekerat, biar ngam2 aje masuk dalam kuali comel hitamku tapi suka pulak kari kepala ikan.
.
7. Tak suka terima bunga2an, cukuplah tengok dari jauh aje. Suka jam tangan dan handbag tapi takat suka ajelah. Yet to buy a nice, simple but durable leather handbag tapi malas betul nak keluar cari yang berkenan dihati.
.
8. Cerewet bila basuh/sidai/lipat/gosok baju dan bila basuh pinggan etc. Terlalu cerewet kadang2 tak buat langsung, hahaha..
.
9. 2nd youngest from 10 siblings. Pls don't blame me if I terlebih ngader, manja tak sedar diri, kaki merajuk dan tak berapa 'senta'. Bukan I pinta, juga bukan salah ibu mengandung.

Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka:
Untuk sahabat2 maya yang sudi membaca my coretan dan bekalkan kata2 semangat (cewah), sudilah terima dan gantung award ni dgn ucapan "terima kasih dan kenang daku dalam doamu". You all terima award aje takyah buat TAG.

Soalan seterusnya:
1. Nama timangan anda? Diantara Chomelz n Chomotz.
2. Anda Seorang Yang? Macam2 ada .. 8 musim!
3. Insan Yang Teristimewa? Nape I susah nak jawab soalan nih?
4. Lagu Kesukaan? Umi, Mama & Anak (versi Melayu sebab liriknya M.Nasir yang tulis. M.Nasir ni Cancerian .. hahaha taksubnya I).
5. Makanan Kesukaan Anda? Segala jenis mee, lontong kering (baruu tau menda nih sedap). Pendek kata, bak sini semua yang sedap2 melainkan tapai.
6. Sikap Yang Membuat Anda Stress? Tak peka.
7. Warna Kesukaan Anda? Warna2 lembut yang mengancam.
8. Benda2 yang mesti ada dalam beg? lipstik, poda kompek, $$$, mykad, pen, driving license, kunci, hp (kira sengal jugalah bahu nih).
9. Kali terakhir anda menangis? Lately, tiap hari ... tak kira sebab, setitik dua pun jadi.
.
At last, habis juga I kerjakan Tag nih .. Thanks cikSom Jr.. had fun doing it .. tssk..tssk..

14 comments:

Spices of Life said...

such questionaire make us think more of ourself kan kan kan?walaupun i tak di tag oh jangan pls jangan.. i ada juga fkir jawapan jawapan .

somuffins said...

Azieda, kindly accept the 'best buddies' award n tampal kat umah you. As for the tag, do it for fun. Silakan.

P/S: I guna 5x 'kan', Ja 4 and you 3, har3.

dina said...

TQ awad tu kak, amek awad jek ye,tag tu nak amek skali ke? huhuhu

somuffins said...

Dina, kalau you tak keberatan dan teruja nak buat tag tu, silakan.. silakan.. I lagi suker..

Spices of Life said...

cik som sr. speechless. ohh thank you for this awesome award. best buddies and may we be best buddies in real world. your blogs and many have kept me company and motivated to face my daily mundane life. This life of mine isnt so lonely at all since I met you and others. Ja, MrsN. I thank aza my baby cuz i was pestering her attention so much that she and her friend created the blog for me. Life indeed is a learning process and it is never too late to learn anything. I started my blog for fun and i got my childhood back. Thanks cik som for encouraging me to blog and to keep the candle burning here.. i accept this award with full of pride and now motivated to keep on merapu here.. once again , thank you.

somuffins said...

Azieda, you're most welcome and insyaallah we shall remain friends. Last but not least, let's merapu and beronggeng happily ever after together *cheeky giggles*

Cik Lina said...

wa hutang tag Leena.... :-(( bila nak buat...

Cik Lina said...

Wa terminat part hobi kumpul fridge magnet... wa suka kumpul mende yg sama but strictly to magnet yg dibeli dari tpt2 yg wa lawat... Pemberian org pon wa tayang gak kat fridge... My mother in law has the same hobby too...

Pasal once upon a time Cik Som suka kumpul ducks figurines, my mother in law plak suka kucing... byk sungguh souvenir bertemakan kucing.. kalau pegi mana2, senang nak carik souvenir.. hehe...

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, now we know, ha ha.
Have a nice day, Lee.

Spices of Life said...

ciksom sr,, i have problem try to copy paste ur award to my blog. hmm I have to wait for aza to help me.. im still learning.

somuffins said...

CikLina, fridge magnets yang wa ada tu, boleh dikira berapa aje yg wa betul2 beli. Semua yg I ada were given by my sisters. Sama gak dgn tea towels. Wa suker.. :-)
Your MIL cool jugak ek?

Lee, now that you know, please take some actions ok? hehehe..

Azieda, it's ok. That can wait..

Cik Som said...

ooo tq tq.. waaa, padai buat csi huh? ekekekeke. Anyway, sorry lambat baca your blog. Cuti lama melayan karenah anak-anak.

Cik Lina said...

Oh she's cooooooool....... :-))

somuffins said...

Cik Som, I ambik aura CSI jer namun I tak pernah tengok citer tu betul2 duduk n ngadap.