Thursday, 20 August 2009

Burger ...

I janji nak jadi baik sikit hari ni kan? Nilah buktinya ... I memang baik :-)
Sekarang ni burger cikRam ada 2 versi - tebal dan nipis.
I yang terkurang kerja ni terajinlah pulak to unpack and repack;
4 each in one plastic, senang bila nak masak.

Minyak yang berlandong2 keluar dari burger tu terpaksa dinyah terlebih dulu
Sekali-sekala makan burger cikRam memang sedap.
Tengoklah saper yang masak, kan x 5?

Dalam esbok ada sebijik tomato. Dengan adilnya tuan besar dpt separuh. Kalau ada timun Jepun mesti lebih meriah.. krup.. kraap.. krup.. kraap. Setompok hitam tu ialah bawang besar digoreng manja dgn butter. Bila bawang dah layu, tuang cili sos n kicap manis sikit. cik Mayo melengkapi rasa ummph!nya

Bismillah .. maka leborlah mulut cikSom menganga .. plain d-li-syes!

I mula makan burger masa sekolah rendah. Long dan Teh selalu belanja kitorang makan burger kat snack bar. Masa tu JB ada dua snack bar, Wato Inn & Wato Snack Bar. Dua2 tempat ni dekat benar dengan tepi laut. Best!
.
Bila balik dari makan2 tu, Bak mesti tanya macam2 soklan. Garpu sebelah kiri ke kanan, sudu sebelah kanan ke kiri, kunyah senyap2 tak, suap sikit2 ke banyak2 .. Bila jawapan memuaskan 10/10 w'pun soklan kurang dari 10, Bak pun tersengih2 puas hati.. siap thumb up lagi. Kira hepilah Bak tu anak dia phandhai2 belaka, haha.. Tulah Bak, kita ni kan anak2 Bak? Mestilah kita dot3, kan? (memadai dengan dot3 aje).
.
Datang KL masa cuti sekolah menengah, Teh belanja burger kat A&W dengan RB Floatsnya sekali. Nikmat! Ada satu lagi kenangan mengusik jiwa perihal A&W nih.. heheheee tapi maluuu plak nak elaboret.
.
I tak boleh lupa the very 1st time menikmati burger quarter pounder McD. Masa tu I kat Spore attend course apa ntah. Dah berdekad2 berlalu namun I masih tak dapat burger McD of any kind yang sejuicy dan sesedap dulu.
.
Ralat... semestinya I ralat sebab masa tu I tak terpikir dan tak ingat langsong nak bertanya .. halal ke burger McD tu? Jahil ke I nih hingga terlupa tu semua? Maybe jahil dalam pakaian tapi I ambik kisah bab halal haram dalam makanan. Yang 'bagusnya' I tak rasa was-was ..
.
Sesungguhnya I dah bertobat ... semoga pintu hati dan minda I terbuka selalu. Amin.

5 comments:

kak ja said...

I rasa u bkn jahil time tu, Ciksom.. Tp masa tu u terlupa yg Spore dah keluaq drp Malaya.. wakakaka...

3E said...

ok gak dengan statement...." tak was2 pun"....mudah-mudahan tobat u diterima......aminnnn...

somuffins said...

Ja, that makes sense kerana teramatlah logiknya .. tapikaan .. I makan daging masak kicap kat negara mentari terbit walhal negara tu tak pernah jadi part of Malaya pun. How like that?

3E, insyaallah diterima. Aminn.

Cik Lina said...

cik som, that mcD reminds me of a choc cake when i was in Wien..masa minum petang, makcik2 london ni order satu slice(wa lupa laaa apa nama.. kira femes la kek tu kat sinun), sorg tu ajak wa makan sbb sedap katanya.. wa makan, kek tu masam.... tak sedap phonn tp sbb nak menjaga ati aunty2 tu, wa kata sedap.. balik hotel wa terpikir, tak penah plak rasa kek tak sedap cam tu, ada rum kot... huhuhuhu.... pas ni tobat tak mo try apa2 kek, desserts lagik...

i think wa dah habq this story...(wa garuk paler..)

somuffins said...

Cik Lina, time tu you gi makan angin dgn cikNan kan? I ingat2 lupa tapi ingat sesangat I got the most expensive coklat, khan?? hehe..
P/S: Dah takyah garuk2 paler tu lagi :-)