Sunday, 16 August 2009

Kita rawjin taw ...

I posted one long merapu story the other night but much later I realized that it was not suitable for anybody's 'reading pleasure' hence I let it marinate in draft mode. Kasi dia sebati dulu biar cukup berperisa, haha. Cian I.. takde bakat macam Ja who can write SIAP within 20 mts or so. Kalau ada sesiapa dah terbaca, kindly delete or shred it from your memory box. Thank you.
.
Hari ni I buat 2 perkara boleh tahan berfaedah. Tiap hari kita guna washing machine tapi mesin tu tak reti nak bersihkan diri sendiri, serupa dengan hampagas tu. Dua benda nih akin a lilin kot? Menerangi yet membakar diri? So, berbekalkan berus gigi terpakai, I bersihkan my much loved washing machine. I berus dan korek setiap nook n corners n wipe bagian dalam bowl guna Jif. As for the filter, how does it get soiled?? Ya betul, habuk dari hasil geseran kain dan tak terkecuali, kerja keji tisyu paper n serviette. Percayalah cakap I nih.
.
Lama dah I bitau D&T, check dulu poket seluar/baju sebelum hempukkan baju kotor dalam bin to ensure takde tisyu paper terikut sama. I'll always double check but when I thought there was nothing in the pocket based on my gerak hati .. NAH KAU!! nak senyum ke tak bila kain baju warna gelap berlumuran dengan tisyu paper yang dah berkecai2 tu? Rasa nak meraung hentak2 kaki taw!
.
Kalau kitchen roll yang berkecai, I masih boleh sengih ala kerang busuk but not tisyu paper, dia ni jahat sikit. If that happens, I will rewash the whole load tapi sebelum rewash I kena manually buang tisyu2 berkecai tu dulu. Buang masa and really spoil my day, menciiii.. Oh ya, kalau bukan tisyu paper/serviette/kitchen roll yang buat hal, tiket wayang n price tag pun boleh buat lara pada kain baju tu. Betul2 hot bilaaaaaaaaaaaaaaaa ................. I sendiri yang buat lara tu bila terlupa buang price tag baju (or suardalam, oops!).
.
Disamping dah bertahun2 I wish there would be some bijak pandai yang mampu buat mesin melipat baju, I now hope they would also add a function or two to detect anything of paper-based substance. Kiranya ada, senyuman pasti menguntum dibibirku dan dibibirmua jua, hehe .. *flying kiss*
.
Putih the bear yang cenonet tu patut dimandikan sebelum dia jadi Dayang Senandung. Dah lama dia tergantung kumpul habuk kat cembul kabinet buku. I tanya tuan besar "camana you dapat bear nih?", jawabnya "T kasi.. ehh I sayang bear tu tau"... Hehe, nak jadi Mr Bean ke?


Putih sedang mandi dalam c-thru bath tub. Lepas kena sental guna cikFab, Putih jadi putih bersih.


Putih keciwa tak dapat berjemur kat tengah panas. Hujan tetiba turun maka kenalah bergayut kat kipas full blast.

11 comments:

3E said...

Somuffins..ok per u punya writing...ralit I dibuatnya.....agak panjang jugak post u kali ni buat interesting....

Cik Lina said...

Cik Som... rajinnye Cik Som rewash balik baju yg kena tisyu hancur tuuu... wa tak rajin... apa wa buat, bila dah kering baju/suar yg terkena tisyu lumat tu, wa brush ngan sikat pipin (pipin pakai sekali jek.. pas tu wa basuh wa guna utk brush songkok/kain/baju...) Lagi cun jadiknye dari baju/suar yg tak kena tisyu lumat...

somuffins said...

3E, post yang I maksudkan bukan yg I tampal nih, yg lain.

Yes CikLina, I rewash. Memula I kebas2 (jatuhlah apa yg patut), then i pancut dgn running water. Pastu baru hempuk dlm mesin. Ada certain kain tak lekat dek tisyu paper tu so kurang sketlah bara didada nih, heheh.

Cik Lina said...

Part basuh kain, wa jadik membara bila tgk ada tompok karat kat baju... bab ni mmg wa rewash sambil ngurut dada... Itu masa kat umah Gombak.. dah pindah Kajang, wa cerdik sikit... tak sumbat air kat mesin basuh... wa guna manual, hulur paip getah ke mesin basuh ngan tangan.. so boleh ngelat dr terkena baju... (nama je mesin basuh automatik).

anneaziz said...

Cik Som,

First time I jejak umah you...
tengok2 bab keje umah yang paling lah i suka dalam semua keje rumah! Sebab...MESIN YG BUAT!

I pun dok tunggu...tak de ke orang Jepun ke, korea ke, Malaysia ke nak cipta mesin lipat baju? Depa ni semua lelaki tak tolong buat keje umah nih! Depa taktau betapa torture nya keje tu!

Selain daripada tisu, I dah dua kali kena...ball pen tersangkut kat poket baju big boss! Nightmare tau!

Tapi yang I paling syok buat laundry sebab I dah declare awal2 lagi, kalau ada jumpa duit floating dalam tub tu...itu upah I basuh baju! Dah bertahun ni...kaya juga lah I!, kakakakah!

kak ja said...

I think kalau Adik tengok apa yg u buat kat Putih (hang dia kat fan mcm tu) harus dia sorok bebear dia bila di pi skolah sbb bg dia bebear dia semuanya ada hati dan perasaan!!

CikSom, u masukkan baliklah n3 tu.. Syg tau? I suka ur n3's sbb u pun jenis slumberland mcm I gak..

Pssstt!! I think, my big sista tu beli baju kat I bebaru ni dgn duit hasil washing machine dia.. Marilah kita sama2 menadah tangan berdoa dia jumpa lbh2 lagi, sbb raya dah dkt... muakakaaka..

somuffins said...

Anne, silakan..tq for coming.
Tulah kan? Ekceli kita ada alternative takyah basuh baju sendiri tapi I ni plak, ragu2 bila hantar baju kat laundry sana. Takut baju dlm tu cross-breed dgn baju AhGeok/Minachi/Semah.
Untunglah you dpt $$$ berkepol2, I dpt sen-sen aje, haha.

Ja, pls bitau Adik, wpun Putih digantong tak bertali, I tetap layan with TLC.
U nak I post juga my en3 yang tu? Well.. I think abt it (gaya I bitau D&T bebila I xde jwpn sfontan).
I menadah tangan nih Ja, mana tau rejeki cik Anne temphias kat I gak. Raya dah dekat, afdal bersedekah, tak gitu?

dina said...

tisyu memang musuh ketat...hahaha... tapi yang geram tu bila setiap kali itu tisyu berleluasa dlm washing machine, ianya hadir dari poket seluar saya... huhuhu

somuffins said...

Dina, dah jangan pakai suar lagi.. :-)

Spices of Life said...

i tAbit hormat kat you la.. u cuci the mesin. back to my pengAlaman, bila cuci bAJU.. sekira i terjumpa wang.. well finder's keeper laa.. so i tak encourage him to check his poket .. lol

somuffins said...

Azieda.. cuci mesin sebab 'sayang'. Depa pun nak TLC dari cikSom.. hehe..