Tuesday, 18 August 2009

Award Merak Kayangan ...

Thank you very much Cik Lina for the Best Buddies Award. You all jangan plak sangka siku I tetiba jadi buruk ok? Sumpah tak buruk. Ehh.. buruk siku dan siku buruk got different meaning meh? Heheh ..

Nak rewind tape kejap 'kkkrrrrttttt krrrrrat'! Cik Lina ni kawan yang I rangkul <- haha, ganaz! - dari alam siber. 1st time jumpa kat 'pesta muda mudi' 3 tahun lepas (jaap, I nak senyom jap). OK sambong ...

Cik Lina datang dengan sorang lagi kawan alam siber yang satu donia tidak kenali dia sebagai Mr Macho. Pada malam yang sama, kitorang jumpa 2-3 lagi kawan siber yang lain. Ada sorang tu ntah kenapa, sembunyik kat celah2 pokok. Pemalulah tu..

Yang BESTnya bila fers taim jumpa kawan2 siber nih ialah perasaan kita.. Dalam pada 'eh betul ke aku nih?', rasa teruja dan excited <- saja nak emphasis perasaan, rasa seronok tak terhingga, rasa sangat sangat sangat best SAH terserlah. I think kalau I tanya 1000 orang yang pernah lalui pengalaman yang sama, mesti 1001 jawab "macam dah kenal lama".

Awat dari 1000 boleh jadi 1001 Cik Som oiii? Janganlaa you.. mentang2lah I pernah kata I failed my maths miserably, jangan ragui I k? .. tapi cuba you all teliti betul2, pikir elok2 - it does make sense you know. Selamat mencuba!

Takleh citer banyak2, ditakuti dada laptop tak tertampong dengan rentetan 'majlis muda mudi' bila Cik Som mula membabble..

Oh ya Cik Lina, semalam you tanya apa bezanya cupcakes n muffins which Azieda dah tolong jawabkan. My pahaman macam nih .. cara buat cupcakes serupa buat kek biasa ie guna creaming method while muffins tak perlu cara tu. Texture cupcakes serupa kek = ringan tapi muffins quite dense.

Just for info .. I tampalkan faktanya untuk semua pembaca (juga untuk anak cucu cicit I)

There might be some technical differences that a cook could tell us about, but from the consumer's point of view, the difference seems to be that a cupcake really is like a miniature cake: light in weight, sweet, and often covered with icing and decorations. It tends to be not too tall because it's texture isn't strong enough to allow for a very tall structure. It's always made with white flour as far as I know.

A muffin is significantly heavier in texture and also in weight; with its cohesiveness, it can contain fruit, nuts or chocolate chips, which are not common in cupcakes. It is never iced and need not be particularly sweet. It can be made with ingredients as heavy as bran, and can be rather tall and have a large overhanging rim that doesn't threaten to fall off. (The cupcake also has a rim, but it is rather delicate and not too large.)

If you threw a cupcake against the wall, you would hear something of a "poof!" If you threw a muffin, you would hear a "thud!"

A muffin goes with coffee, a cupcake with tea. (That's a rather controversial statement). Fast food joints deal in muffins, especially in North America, but I have never seen one that sold a cupcake.

Well... Mr North America, it's about time you sell CUPCAKES cos CikSom sukacupcakes.., ok?

10 comments:

kak ja said...

Di antara cupcakes dgn muffins, I lbh suka scones.. hehehe..

I dah pernah jumpa 7-8 org fellow bloggers.. n betoi apa u kata, mcm dah kenai lama!! I dpt rasa one fine day, I pun akan dpt jumpa u, i Allah..

somuffins said...

Ja, scones? I pun.. I pun sker ..
Shd we meet someday, alahai Ja, I ni pemalu dan pendiam dan dan dan ..

dina said...

kak, saya baru tahu beza antara muffin dgn cupcake, before ni memang blur, sebab bila beli muffins rasa cam kek juga, lagi satu saya confuse antara brownies dgn kek... aduyai... ilmu memasak saya belum sampai tahap le kak...

Cik Lina said...

hihihihi.. wa senyom selebar2nye depan pc nih.... seb baik dalam bilik... cik som bawak wa balik ke dewan perdana felda... hehehehe.... ingat tak wa suka menempel kat tpt cik som, sbb amat strategik gituuuu... tapi yg paling wa ingat bila wa dapat email cik som for the first time... :-)) best ah cik som niiii..... lagi satu yg wa ingat, tuan besar balik, cik som menyorok belakang langsir.... muahahahahaha.... wa suker.. wa suker....

pasal cupcakes & muffins... now wa dah nampak beza... kalau dulu, wa pi booth king's pie kat klcc (skrg aunty anne dah take over sbb nak jual pretzels dia), wa asik tenung je muffin dia... sama mcm muffin kat coffe bean.. apa beza eh?

yg wa dapat rumuskan, perbezaan besarnye adalah pada texturenya...

thanks kak azieda & cik som... (nape wa tak pi carik sendiri kat tenet eh?? yg ni wa muskil)

somuffins said...

Dina, brownies memang bukan kek. Brownies lbh berat dari muffins pun. Semua tu gejala LIQUID. Brownies tak guna banyak liquid.

Cik Lina, senyum taching tinger ke? heheh. Kes nyorok belakang langsir tu? kiah3. Bukan tu aje, kat bawah meja n kat belakang gobok pun pernah, muehehehh..

P/S: Wa phon musykil, ahaks.

Cik Lina said...

wakakakakaka... bawah meja, belakang gobok? adehhh, meleleh airmata gelak... kenot imejin laaa cik som main nyorok2... tapi menten anggun kaaan?

Tadi Kak Ja ada mentioned pasal scones... wa pun suka scones gak, tapi wa kureng suka brownies (brownies ngan kek reti plak beza... hehehehe). Scones sedap dimakan ngan raspberry jam (tak penah makan sbnrnye, imejin je sbb wa hantu raspberry). Wa penah makan scones ngan butter, teramat sedap sconesnya, tapi tak ingat kat mana... kat hotel or dome or coffee bean... lupa plak...

Skrg wa tgh teringin nak makan kek lapis sarawak.... berangan nak belajar buat kek lapis pun ada gak...

Spices of Life said...

lets meet up for scones? ohh for me alam mimpi laa.. ada ke mimpi saya jadi kenyataan? ohhhh mimpi.
but there is a saying, I have a dream that we all meet up for scones and muffins.

Uncle Lee said...

Hi Somuffins, I just had 2 blueberry scones yesterday.
Love them. But all time favorite is cream puffs.
Love your cup cake....
I'll eat cakes with ice coffee, never mind the tea, ha ha. Lee.

somuffins said...

Cik Lina, nak belajar kek lapis S'wak? Do contact DejaMoss.. :-)
Kek lapis yg too colorful, I hesitate to makan, tak tau nape.

Azieda, insyaallah mimpi murni akan jadi kenyataan. Kita ajak cikLina sesama, k?

Lee, scones baked by your other half ke? OR has she stopped baking after knowing you have so many SYT and SOT?? haha.. 'O' is old, of course.

Cik Lina said...

Contact deja moss? nnt nak pi kedai dia lah...kurun bila eh?

yup, kek lapis yg too colorful, siap kaler biru, purple, shocking pink bagai, kengkadang tu wa hesitate nak makan...