Monday, 31 August 2009

8 & 9 Ramadhan ...

Sabtu: Hari genjatan periuk dan kuali. Yeayyyy!!

Perjalanan ke Bkt T mesra dan bahagia. T&D sekali sekala mencuit bahu I either nak cakap something atau nak tunjuk something. Takat toleh sesaat dua kira OK lagi tapi kalau tiga, tanpa todi I boleh mabuk gilerr maka I prefer to stay focus pandang kedepan menikmati keindahan alam.

Tuan besar pulak sungguh berselera bercakap tu dan nih, diantaranya "cuba you tengok tu .. cantik betul scenery dia kan? You ambiklah gambar, kan you suka ambik gambar?". Haighh.. mestilah kan, blogger sepenuh masa memang suka ambik gambar tak kiralah gambar tu kelabu asap ke, relevan ke.. janji blogger tu bahagia dan dot3.

Tetiba "ehh.. ni dah salah jalan nih". Aduh.. drebar dah tersilap konar. Kalau bulan tak puasa, nak juga keluarkan kata2 yg kurang enak didengar tapi mengenangkan bulan baik dan segala2nya kena baik juga, maka co-drebar just make dono jer. Yang bestnya drebar 'terasa hati' tanpa sesiapa kata apa2 tapi I tak dapat bitau 'cover line' yang drebar guna untuk menutup silap konar tu, hehe, tak baik gusip pasal suami sendiri, kan?

Tiba rumah Ngah lewat 10 minit. Tersilap konalah katakan. Almost all my siblings were there namun masih tak cukup korum. 3 of my big brothers tak datang. Oh well. Meja penuh dengan macam2 juadah tapi takde satu pun dari hasil air tangan I. I ni patuh orangnya, bila Ngah kata takyah bawak apa2, maka I akur.

Selalunya sebelum balik, masing2 mesti membizikan diri tapau itu dan ini (paksaan dari tuan rumah, kita tak mandai2 taw) tapi malam tu, oleh kerana rumah tetiba gelap (karan meragam), kita pun bersurai gitu aje tak sempat nak tapau apa2. Bila tiba rumah, I terus boom depan tv sampai pukul 2 pagi.

3am: Dengan muka teramat toya menuju kedapur, terhasillah sawi/kobis masak lemak dan ayam goreng. I hesitate samada patut goreng ikan masin tenggiri atau ikan sepat. Oleh kerana kecintaan pada suami, hak3 .. I gorengkan his fav. tenggiri masin tu. Waaaaaaaaaaaaaah, baunya OMG semerbak satu kampong!

Wpun selera makan OK masa makan kat rumah Ngah hari tu, hati I tetap bertanya "kenapa dia tak datang?".


Ahad: Best sebab tuan besar cuti. Kemana lagi kalau tak ke BR, kan? I beli nasi ambeng, lontong kering, kueh deram (bukan drum yg Ringo Starr main tu), jagong dan roti jala. Dapat pulak FOC bubur lambuk. Alhamdulillah.

3am: Muka tetap toya bila masuk ke dapur. Toya ke, tak toya ke hasilnya tetap mantap, har3. Terhasil kari ayam, sotong goreng bersalut tepung, sayur peria goreng dan papadom. Yanadeiii tambi .. (D's fav).

17 comments:

lemongrass said...

CikSom,
Kenapa you rajin sgt2 bangun kul 3 pagi ni. Abislah nanti isteri2 mithali lain pun kena ikut you jugak bangun kul 3 pagi! Abislah nanti tak beautiful muka I lagi sbb tak cukup tidur kan. I need my beauty sleep, hehehehe....
Jangan lah rajin2 sgt Cik Som, sian kat we all ni sbb tak mampu nak ikut kerajinan you! :-)

Spices of Life said...

sungguh berkomitment you ke dapur memasak tuk suami yang tersayang. Kari ayam woooo. sungguh hebat. As for me sahur air suam dua botol lepas tu berhadap pc sehingga subuh last kopet. Maklom la kita ni blogger heavy.

QueenJah said...

Lg, cik som tu sesajer jer nak challenge aunty. tengok berapa lama dia boley tahan hehehe...amma!

anneaziz said...

Cik som,

BB ni semua bab control macho, serah kat depa!

Tapi I ada soklan cepumas, Who is it, u wait, wait, don come? Ha! Jwb jgn tak jwb!

QueenJah said...

Cs, I rasa pernah berdiri in ur very same shoe, faham sgt, tp just want to share, I rasa sebaik2nya u stop asyik memikirkan dan terfikir2 ttg org tu. I know ia bukan mudah but u have to start now or never.

Just leave it to Allah. All tis while u'd tried ur very best n let Allah do His job.Trust Him.

Watever passed is passed. Kalau selalu tertoleh2 dan tercangak2 ke depan utk sesuatu yg tak pasti jawapannya hanya membuatkan u terperosok dlm kolam jeruk jiwa.
MMg tak semudah yg I katakan, tp perjalanan seribu batu itu bermula dari langkah yg pertama, so jgn ragu2 utk memulakan langkah itu, kelak dlm perjalananmu banyak jawapan yg akan u perolehi, trust me, I tau sebab itu yg I mampu lakukan setelah sekian lama terbelenggu tanpa kepastian spt u.

Very sorry, Apa yg I tau I, I buat camni coz I sayangkan u spt saudara sendiri n taknak u terus2an begini. Come on beb!

Ooopss, mungkinkah I ni keterlaluan?
La..maaf zahir batin in advance la eh!

QueenJah said...

ckiit lagi nak sambung..
in future kalu terserempak, tunjukkan rasa merendah diri u n teruskan penghormatan terhadapnya biar pun cuma tinggal sisa2. Soal dia nak smbut baik or not tu perkara kedua.

tp tercari2 dia kalu boleh tak perlu. Mungkin telah ada kesedaran dipihaknya tp malunya menebal, tu yg sentiasa mengelak, kalu betul begini Alhamdulillah...insyaAllah lambatlaun bertaut kembali kasih yg pernah retak, tp kalu semata2 kerana dia merasa hanya dia saja yg betol, cukup dgn sekali berdoa supaya Allah lembutkan hatinya dan tunjukkan kebenaran padanya. Only Allah knows best, selebihnya u teruskan idup spt biasa, lupakan kisah semalam yg kelam.....janji kita bahagia!

Huh?! I mengarut ker? Mahap la sekali lagi....

3E said...

Aunty Somufins...jgn dok fikir2 sangat tentang "orang tu'...buat serabut kepala ja..later2 kalau terserempak dengan "orang tu"..u buat macam biasa ja...yang lain2 beserah ja kpd Allah....
Ish..ish...ish...rajin betullah bangun jam 3pg siapkan sahur...terkagum lak I....hihihihihi

kak ja said...

I kan CS, tak brani nak bangun keletang keletung buat keje di dapoq pepagi buta tuli mcm tu.. Nnt Tok Ketua kata ada antu raya mai selongkaq dapoq dia.. hahaha.. alasan sesgt kalau dah malas sgt tu.. Nampak gaya I kena jdkan u idola I dlm bab kerajinan masuk dapoq ni..

I sgt2 bersetuju dgn kebnykan yg QJ cakap.. I tau u syg kat dia.. Darah daging.. Tp u tak boleh terlalu mengharap.. Cukup sekadar berharap.. Teruskan berdoa.. 'Dia' tu sygkan u all.. Cuma ada faktor yg menarik dia ke belakang bila dia nak maju ke dpn.. Tuhan maha mengetahui.. DIA maha perancang jugak.. DIA sdg merancang sesuatu utk u all adik beradik.. Teruskan berdoa, selebihnya serahkan pd DIA..

Dan REDHA!!

somuffins said...

LG/Azieda, wpun I tau I 'rajin bermusim', sampai bila2 pun I kenot celen youlah. I woke up at 3am sebab I lembab bila kat dapur tu. Kalau nak kosek beras, I kena basuh sebijik2, hahaha.

QJ tq. It doesnt bother me like everyday, or every minute. Cumanya tiap tahun, bila Ramadhan/Syawal menjelma, perasaan tu timbul. In fact saranan you all banyak dah I buat.
P/S: I tak larat nak celen you sbb you memang terer memasak.

3E, since I perasan muda selalu, hahaha .. please call me CS jer, ok anakanda? And yes, I juga buat apa yg you sarankan tu. I baik, kan?kan?

Ja, sebenarnya kerajinan I depends on tuan besar's work schedule. You think I would deprive my beauty sleep? Lagi pun ni bulan mengutip buah pala, khaan??
I juga setuju dgn pendapatan you sebulan berapa?? Haha, merepek meraban jer I nih ek? Yes Ja, I agree with your pendapat. Benar belaka..

Thanks ladies for your concern and advice. May Allah bless you.

Tapikaan, tapiiii ....

QueenJah said...

sebagaimana kuatnya tapak rumah mu tegap berdiri, u tentu boleh lebih kuwat dari tu kan? I know, I knoww....

when every ramadhan n syawal bisa menjentik emosi u - tat min u mmg baik punya person la.
itu tanda kebesaran RAHMAT ILLAHI...
n sampai ke jiwa mu..

kalu dak, watever bulan pun tak rasa paper, menten keghaih menstone aka mengerock!

tapikaan, tapiiii...

ITU MUTUT2 SULAH MANYAK LAMEERR OO!
kalu olang belanak ar, itu baby sulah skola ma..
apa pasat 'itu olang' moley tiam2 kasi u manyak ati susah?
agak2 ar...lia munyer ati lalam aler matu manyak musat sulah kasi ngahyut ma....

ah, poget about it la nyonya...
sini! sini...
wa mau kasi tau sama lu..

tapikaan, tapiiii...

KITA TAPIISSS DULU!

somuffins said...

Terlupa nak jawab ANNE punya soklan cepumas "Who is it, u wait, wait, don come? Ha! Jwb jgn tak jwb!"
Awat you kasi soklan cepumas? cepuperak tadak ka? Pls bitau I maksud sebenar mu wahai adinda.

Ja, alhamdulillah so far I have no grudges against them; but awat pepagi Thalatha nih you bertukar jadi Ms Qua?? manyak pelat maa..

Tapikan.. tapiiii..

Sally said...

Cik Som..I pun akur..kalau ke rumah org kata tak yah bawa apa2 lagi la I tak bawa apa2..heheh eh..btw..tiap2 hari bgn kul 3 kdpur ni..rajin sangat tu!!psst: Tuan Besar tak puji ker?

somuffins said...

Hi Sally..
I ni tak macam orang yang pandai time management. I ni terlalu ikut flexibility kehidupan, cewah. As what I told Ja, 'kerajinan' I depends on hubby's work schedule. Why I masak kul 3pagi or 4 pagi? Semua tu ada jawapannya, ahaks.
TB tak pernah puji, tapi dia selalu kata 'timakasih you masakkan I yang sedap2', auwww. Part 'yang sedap2' tu, you boleh baca, tapi jgn percaya, ok??

QueenJah said...

Dulu ahmad, pastu pocong, pasni ja plak, majuk lah!

kak ja said...

QueenJah, jgnlah majuk.. Kalau U majuk saper nak pinjamkan keris taming sari tu kat CS n seterusnya I plak bleh ciluk?

Jgn majuk, jgn majuk.. (wlaupun I tau kita2 ni walau majuk tak majuk ttp menten comey..)

Spices of Life said...

Hello Cs , I tak seterer you. Kalau u nak ikut jejak langkah I, siap siap TB yang masuk dapur kelak.. cam Mr R. hahhahahha My alsan laundry banyak benar and tangan too lenguh nak masak memasak lepas tu. Sebab tukang urut jauh noqqqqqq kat msia ..

somuffins said...

QJ, nape you majuk? Kueh cara you tak manis ka?

Ja, donwori, kita klon jer itu keris...

Azieda, u r lucky cos Mr R can cook (u know, TB is actually Mr R too). My Mr R cooks mee hailam jer tapi ikut musim; 5 musim.. haha.