Saturday, 7 November 2009

Ais 'teleng' ...

Line internet malam semalam tersangatlah dot3, tersangatlah 'moist'! Intai2 kat dapur Aunty Yan (bukan thephuthat thephuthing with Uncle Yan yang ada Wok tu taw), baru nak bukak tudung saji, dah ditepisnya kita (awat? hang ada poweroot cam NekKebaya ka?). Lepas 3-4 kali asyik kena tepis aje, I fedap maka I terus givap. Afterall it's only BOTOKs (katanya it's plural for botok2); and pau kari jerr (tapikan tapii.. pau dia nampak thedhaplah pulak. Menciii aahh!)
.

Mengidam 'ice teler' punya pasal, T and I bergerak ke SubangPred. Yes! Nilah rupanya 'ais teleng' tu, very colorful kan? Masa 1st time makan (kat lain 'branch'), nikmatnya lain macam sebab al-jakun. I suka gilerr buah kabong tapi kalau dah terover banyak, I serender. Semalam punya was OK tapi ngelat taw, tak bubuh mangga dadu pun!
.
Seumur hidup, baru 3 kali I makan avokado, tu pun the first time tak boleh dikira 'makan' tapi cecah kat lidah aje, yukkh! Masa tu I kecik lagi. Bak was thrilled tiap kali dapat avokado. Dia mesti makan dengan susu cair dan taburkan dengan gula sikit. I tak pasti samada dia jolok dari pokok, buah tu gugur sendiri atau ada sesiapa yang panjat .. Bak tak mungkin panjat pokok tu, hehe.
.
Maybe Wak Shuib gardener kerajaan yang usahakan; or maybe anak2 angkat Bak n Mak, si Roger (yang punyalah khedhekhoot dalam donia) yang jolokkan? Couldn't be AbangKarim @ TomSelleck yang perasan macho buatkan sebab masa tu dia tengah bercinta dengan KakSabar. OR maybe of all the people, it was KakZizah? The ever so sopan santun and demure anak angkat Mak n Bak. I don't think she did it cos that time she was like uwekk..uwekk puking every 5 minutes. Ehh, semua bukan tapi siapa ??
.
Ntah2 kerja siRaju aka Hunchback of NotreDame KotaTinggi tak? Raju selalu datang rumah mengelap dan menggilap lantai; almaklum part of lantai rumah kerajaan kan guna kayu. Tiap kali Raju datang, I rasa sangat takut atau takut sangat2. There was something about him. Dia ada aura yang eerie. Cara dia jalan senget2, teleng2 maka tulah I samakan dia dengan si Hunchback tu (luaran tak berapa tapi murni didalam?).
.
Panjang cerita pasal avokado ek? You know, bila dah tua2 nih, ingatan I semakin menjadi2 terkenang zaman silam. I pernah duduk KotaTinggi dari umur 4 tahun hinggalah I mula bersekolah. Adakah segala yang I tulis tu benar2 berlaku, I bermimpikah atau memang I ingat semua tu? Boleh percaya ke? Yang pasti, semua tu ingatan menyentuh jiwa. Untuk makluman, 'Raju' bukan nama sebenar. Gilerr aah I nak tanya nama dia time tu kan? mueheheheh..) and that avocado tree .. sob3.
.
Sambong cerita ... Boleh ke masuk restoran tetiba oder dessert? Boleh memang boleh but not when what you saw may crush your jiwa raga .. mana boleh tahan tengok gulai 'tendon', ayam goreng berempah, crispy belut (yes belut) and the array of delicious Minang food? Takleh jadi, takleh ..
.
Since I berdua dgn T aje (awat selera dia serupa Tiger?), I oder ala berhemah .. Sambal merah/hijau (killer), daging dendeng (sekeping cukuplah.. gigi Tiger aje yang boleh hancurkan dendeng tu), seketul ayam berempah (I punya tapi T kacau gak), sepiring belut berempah (T perasan hak dia sorang); and last but not least, their specialty tu .. gulai 'tendon'.
.

Sekejap ada ...

... sekejap takde! Tapi bukan kerja I okay? Bukan, bukan, bukan ..
.
Alhamdulillah! .. Elok aje kami kuak pintu restoran menghala ke kereta, azan Maghrib pun bergema .. terserempak pulak dengan singer yang suka berkaki ayam bila menyanyi .. kalis rindu, kalis peluru tu .. hehe ..

16 comments:

QueenJah said...

Assalamualaikum my fren...
Apa khabar? u sehat?
Lama dah kita tak bersembang2 ya?

I nak berjalan jauh ni, dua tiga ari so kalu u rindukan I, I ada tinggalkan pau ngan rebung, makan lah heh
tata...

QueenJah said...

er..sebelum terlupa I menyusun jari sepuluh memohon ampun dan maaf zahir dan batin atas mana2 words n sentences yg meengguris perasaan u ( yea I know..menimbun2)...but it's only a jokes.

Send my regards to our comrade yea!
see u then, tata..

ain said...

kat depan umah arwah MIL dulu ada pokok avocado. bila time berbuah tu, semua jiran tetangga dok tumpang sekaki. avocado ni sedap makan sejuk2 ngan susu manis atau aiskrim. tp saya lum prnah try test makan buah tu!! klu lenyek kat muka tu pernah le sekali.hehehe

saya do le pikir sape singer kaki ayam tu ekh..???

anneaziz said...

CS,

Akak ingat akak sorang blur, rupernye ada pulak sorang bernama ain yang terlebih blur...sori yer ain! Gurau jer....welcome to my blur club.

BTW CS,

Kat luaw sana dia pakai ayam punya kaki jugak ke? Sbb dia kat dia mmg selesa camtu. Kalau dia pakai sepatu...itu maknanya dia tipu...ala2 gimmic!

Anyway ais teleng tu memang nampak sodap! AwAS jgn lupa apa I kata tentang sekejap ada, sekejap tak der nih....membahayakan jiwa!

somuffins said...

Wkumsalam QJ.. terimakasih.. Saya sihat walafiat adanya. Betul ke kita dah lama tak bersembang2? Ya kot sbb kita selalu berbuku lima aje kan? ekekekekk...

You nak kemana QJ? Nak ke Pulau Jerjak ke? Ehh, I tak suh you bawak diri kesana taw. Takat BBBB cukuplah. I can tahan guwau senda sendi, no prob. Apa pun, maaf you I terima dan I juga mohon maaf. Balik cepat ok? Kitorang dah mula winduu nih..


Ain, avokado on its own almost bland, tak best (tekak I). Hmm.. yang suka nyanyi berkaki ayam tu ialah Elyana (pelakun utama Renjis2 yg jadi wedding planner tu).


Anne, heheh .. kadang2 kita terlupa aje .. bukan blur as in BLUR. SiKakiAyam tu kan, tak pulak I prasan dia pakai kasut ke tak, hehe.. Tapi I prasan dia jalan dengan ParkWere @ fiance dialah.

Sekejap ada sekejap takde .. Anne, I bukan blur tapi I 4jot.. Recap pls.

anneaziz said...

CS,

Sekejap ada, sekejap tak der...macam coklat chipsmore tapi juga sama dgn lelaki yang telah menghanikan isteri dia!

Ibu n Abah said...

kak som,
nak tumpang mencuba makan di kedai ais teller tu.. boleh bagi alamat? Ari ni nak pencen masak, nak berbuka kat situ...

somuffins said...

Anne, yes yes .. tq, kita ingat dah.. There4, kita makan biskut lain ajelah eh?? :-)


Akak, restoran tu ada branch lain tapi tak tau kat mana. I pergi kat Subang Parade .. dari luar dah nampak restoran tu. Cuba fone dulu tanyakan branch yg terdekat umah Akak 03-56324140 Restoran Sari Ratu. Selamat menggantong periuk, heheh.

Ibu n Abah said...

kak som,
tima kasheh bg no talipon restoren.

Naz said...

Puan Seri Som,
I melompat ke rumah you sekejap...tengok ada ke tak cerita kenapa you nerbes.
eh you ok ke tak?

take care OK :)

somuffins said...

Akak, sama2 kasih. Dah pergi ke? Amacam?


Naz, hehe .. I'm nerbes bila tengok SPELLING yg I tak dpt kongker.. termasuklah German, French, Tamil, Chinese characters etc ..

TULAH, macamlah orang suruh I risau pasal tu semua; tapikan tapiii ...

Naz said...

Alaaaa Cik Som,

bukan tak dapat konker....belum konker ... hehe!

anneaziz said...

Salam CS,

Mencelah sikiet...kalau akak dah pegi tu...kasik lah review...sebab nampaknya ngancam, kalau CS kata sodap dan akak pun concur...sah dah akan diinclude dlam next trip punyer itinerary.

somuffins said...

Anne, "percayalaaah"... memang sedap. Ada satu lagi kedai, Restoran Selero Nogori menyediakan lauk pauk yg almost sama. Dua2 sodap and both the rest. tak jauh jaraknya from each other.

anneaziz said...

CS,

Is that your voice I hear on the radio?

~~~~Percayalah
Kasihmu lama tersulam
Di ruang paling dalam
Terlalu jauh tak terselam
...

Aduh, kalah saper tuh?....


Ok lah, nxt time I kat kl, kita gi makan ek?

somuffins said...

Anne, yup3 suara I lah tu *sambil menjongket2kan kening kanan*

OK, nanti I belanja you es teler tu eh?