Monday, 9 November 2009

KT n BH KF ...

Tu maknanya kueytiau n bihun kung fu .. Yaaa, I telah merajinkan diri semalam. For lunch T & I had kt kf and for dinner bh kf. Sebenarnya tak susah nak buat masakan nih tapi susah tak susah, sebelum go ahead with the actual cooking, I sempat intai resipi @ internet; just to get some ideas.

Untuk kueytiau, I goreng bersama telur yg telah di'cokcokcok' <- sepatah kata T. Orang Melayu kata 'pukul', omputih kata 'beat' (whisk also can), dan untuk bihun I goreng as if nak goreng telur mata lembu, then baru masukkan bihun.
Kedua2 proses tu guna minyak sikit aje. As for the kuah, I bubuh basic 'articles' aje .. daging + udang + sawi).

Lebihan bihun dan kuah masih ada, so nilah my breakfast. Olehkerana hasil kerajinan semalam tak sempat dijadikan bukti, maka inilah dia .. hasil tangkapan pagi tadi ...
.

Mula2 goreng telur mata lembu then bubuh diatasnya bihun yg dah direndam

Rupa 'flip side' selepas bihun ditaburkan atas telur tadi

Tu aje yang tinggal: 2 ekor udang (satu semunyik malu), pieces of meat n vege.


Bihun yang sama selepas HP digode2 untuk dapat effect berbeza (konon)


Family day yang TB pergi semalam tak membuahkan apa2 hasil dari lucky draw. Takperlah, kasi chan kat orang lain pulak kan?
.
Ada satu cerita aneh semalam .. si Tam, kucing menumpang kasih which we dubbed as baby machine boleh beranak 3 ekor dalam cage walhal selama nih kita kurung dia supaya dia tak membiak.
.
What has gone wrong? Hmmm .. (sambil garu2 dagu yang tak gatal).

12 comments:

kakcikseroja said...

ish..ish..ish...

kena siasat ni...

(makanan tu nampak sedap!.. mintak sikit) :)

ain said...

now I know how to do BH KF!! tq kak, ni fav anak2 dara saya!!!

psst..akak kena siasat cam ne kucing tu boleh termengandung tauu!!!! bila masa si jantan dtg..??hihi

Ibu n Abah said...

kak som,
bila kak som citer hal kucing ni.. ingat citer ni...

bangla ni kerja kat malaysia 2 tahun, bila balik isteri dia baru melahirkan... sebulan gitu...
heran sangat dia,
" i many month dont come, how come the baby come?....."

pelik....?? kan....

3E said...

Aunty Somuffins....nak skit la...I tak pernah pun masak macam ni.....

somuffins said...

KakCik, makanan tu 'bolehlah dari takde', hehe.
p/s: memang kena siasat, takleh jadi :-)


Ain, personally I suka kalau telur digoreng cara mata lembu. Rasanya lebih umphh. Jgn lupa makan dgn cili padi genyeh2 dlm kicap, k?
p/s: repeat: memang kena siasat, takleh jadi :-)


Akak, kesian Bangla tu. Ada juga yg lurus bendul ek? hehe..


Asilah, cubalah masak. I ni pun baru 1st time buat. Hendaknya kali kedua dan seterusnya lbh d'bomb.

kak ja said...

Adik n I mmg suka kung-fu2 ni.. Sampai kat atas gunung ari tu pun, itu yg dimintanya..

Psl kucing tu, hmmm.. agaknya dia tingin jd Maryam bt Hinnah versi kucing.. Tp dia ingat kita tatau apa dia dah buat kat blakang kita.. sgt tak suci, k?

Tingat Abang yg asyik tersasul ckp gunung tu 'curang' when he actlly meant 'curam'..

somuffins said...

Ja, since you n Adik pencinta segala jenis kung-fu, adakah bihun kung-fu yg I 1st time masak tu, sama rupa dgn yg pernah you makan?

Pasal kucing, dia tu takleh disamakan dgn Maryam Hannah sebab nama dia Tam bukan Yam (I juga ada kucing nama Yam, heheh; but takat nih dia belum akil baligh lagi).

Sebut nama Maryam tu kan, dulu kala nama tortoise anak2 I ialah ... (hehe, nantilah I buat post lain eh eh?).

anneaziz said...

CS,

Hor Liow! I pun suka masak camni...mudah dan cepat!

Ini Variation I: Tumbuk sikit garlic dan gaul dgn kuetiau and kicap. Kemudian goreng dgn batang sawi and sedikit kobis hijau. Api sederhana, jgn lama sgt.

Kuah : Lebih kurang, cuma kalau nak sodap letak sikit maggi black pepper mix, tambah brocolli and carrot. Sebelum angkat pekatkan kuah dengan tepung jagung.

Nak makan letak kuetiau dalam mangkuk, then KTA. Jangan lupa makan dengan cili padi dalam kicap and lime!

Variasi I tak pakai telor!

Eh...cam pandai aje...bunyi cam resipi lain je ni?... ha`ah... resipi lain...ni lah kuetiau erra wahai cik ja!

anneaziz said...

CS,

About Tam ...ada ke kucing haemaphrodite?

Kalau tak der...sah dah dia di toooot dalam ketdakhadiran you!

Polis! Polis!

somuffins said...

Anne, nantikan daku dgn jawapan2 d bomb, hahah. Nak bersiap2 nih, maklum ada date dgn TB.. Nak mamam ais teler lagi ..

anneaziz said...

CS,

BeNCI tau?! Ais teler lagi!

Janji u tanja I tau?

(Tanja= belanja!)

somuffins said...

Gud moning Anne!

Versi k.tiau yg u demokan tu memang lain dari 'maisewan' (my's one) <- sker ati jer dak cino buat their own grammar, kih3. I think yours is more like cantonese style (which I like too). Yg digoreng dgn telur tu, sah2 stail kung fu "yaaaaaaa".

Pasal kucing I tu kan, hmmm.. I think ahh.. I think aah.. Wait eh, let me think first :-)

Es teler? heheh.. jgnlah jeles2, cemburu takper; but donch wori, I tetap akan tanja/banjer you.