Thursday, 12 November 2009

Editor Al-kisah terjumpa c-fu ...

Salam to all ..

Kalaulah harga laptop macam harga sedozen Vitagen perisa peach, dah lama I tolak mine dari meja ni biar dia bersephai kelanthai. H'aa, marragh nih! (yalah.. bila tengah marah, cakap berdegar2, tapi ada beraN ka? hehe, sumpah tak beraN). Sakit hati bila sesi berkarya tergendala. Dapat singgah kejap kat dapur kengkawan seminit dua aje, pastu 'dia hang' lagi dan lagi dan lagi. Grrr... pedap, geram, sakit ati, nyampah, menciiiiiiilah!!!


Ya, semalam adalah hari I berduka. Bila berduka, mood mestilah takde maka I jauhkan diri dari masuk kedapur. Bukan apa, takut tak dapat kawal diri, I mungkin baling periuk dan kuali kedinding. Bila dah berdentam-dentum tu, for sure 2 maid jiran sebelah duk pikir "ehh, mungkin nggak bojonya mau kawen laaen?" <- dapat idea dari 'madu 3' siMat D tu (oh ya Pak, moga royaltinya nggak dimangan sorang2 aja, ya Pak ya?).

Tak kuasalah nak baling apa2 pun. I tak rela jadi bahan gosip sokabar on-line boss 2 orang maid tu.

Dari pengalaman silam bila bercinta berduka, harus jauhi diri dari masak memasak sebab lauk2 yang dimasak tak kan jadi lazat punya, percayalah; so jawabnya JJCL ajelah. TB tanya "kenapa you tak masak. Penat eh?" ... Tulus aje I jawab "I malaslah you .. hehe" (memang malas pulak2 tu stok blended bawang dah habis. Liat betul nak buat benda2 tu semua ....).

Mr Gadgetman cuba 'trouble shoot' apa yang patut tapi lepas menembak2 tu, alignment skrin jadi terkontot pulak. Ntahlah, I dono hautueksepelen. Apa pun, kamsia hamnida Mr Gadgetman, you dah kembalikan sang mentari ke wajah I yang suram nih. Wo ai ni! (sambil tunduk malu).

Lain kali bila nampak I macam cacing kerawit kepanasan, please come to my rescue, ok LIng?? (sambil moncongkan bibir keside bar tu .. fokus kat nama my kembar tak siam yang malas err ... pepagi tu ).

Ni cerita basi Selasa lepas. Kali kedua minggu ni menyukakan hati makan2 kat sini. Bezanya dengan yang dulu, bila abis makan, wallet I terus kempis. Makan kali nih wallet TB plak yang kempis, heheh. We all had gado2, belut garing, gulai tunjang, sambal merah/hijau, dan ayam gor berempah; tak ketinggalan es teler. Kali ni diorang tak bubuh nangka langsung tapi ada pulak mangga. Suka ati aje diorang nak bubuh apa...

Masa menunggu juadah tiba, mata I memandang sekilas pandang orang2 dalam restoran tu. Jangan tenung pulak, kang lain jadinya; tapikan tapiii .. kalau your sekilas pandang tetiba berlabuh kat wajah mentera semerah padi yang dah tercegat tepi mata, HOW? ha! teruskan tenung pandang biar siSifu tu tersifu2 malu campur perasan campur apa ntah, haha.

Plan A: What if I buat muka tembuk n pergi ambik gambar lentuk sebelah dia. I cuba imajin (=perasan), gamba 'kami berdua' mesti cun punya.. Dia pakai shirt kotak2 biru manakala I pakai shirt kotak2 coklat. Mesti cantik sedondon, kan? Uhh? tak eh?? (ala jeleslah tu).

Since plan A tak menjadi sebab segan, I cuba plan B pulak. Dapat senyum kambing kat dia .. jadilah, kan? At least dia taulah I ni peminat dia (wpun once-upon-a-time aje) bbbbbut HOW?

Tak sangka, peluang terbuka luas bila dia menuju kehala I tanpa disuruh2 (yes..yess.. kehala I, percayalah). I dah siap mengukir senyuman (sudu berkilat jadi saksi) .. dubdabdubdab ... agak2 dia dah dekat .. I pun palingkan muka kekanan **whatda?** anti-climax betullah! tetiba ada 3-4 pompuan keluar dari ceruk sebelah kiri .. Ishhh! terlepas peluang I. Sifu boleh senyum manis kat diorang tu, langsung tak endahkan senyuman I. Patutkah?

Pahit untuk ditelan tapikan.. dia memang jalan menghala kemeja I. I swear he did that but, heheh.. mencii.. it was only because sinki basuh tangan tersangat dekat dari lokasi meja I.

I sms T "met my heart throb, guess who?".. Tekaan T tak tepat tapi bila dah tau siapa "Umi tak amik gamba? Umi tak senyum ke?" I sempat ceritakan 'mishap' yang terjadi tu, tentang segerombolan pompuan yang mencantas senyuman dari Sifu untuk I (haha, perasan jap). T masih tak puas ati "lepas makan dia basuh tangan kan? Umi boleh aje senyum kan?".

*hehehe* "by then Umi dah malu, lagi pun Umi tengah fokus kat es teler.. bestlah, diorang bubuh mangga banyak naa".

P/S: Namun I tetap curik pandang hinggalah diorang masuk ke kereta.

11 comments:

kakcikseroja said...

Ni tgh kerut2 kening nak cuba teka ni (x sape suruh pun kerut2 kening bagai..kannnnn..).. Sifu tu M. Nasir ke???? ;-)

saya yang suka menulis - SHAHIRA - said...

Cik Som..u made my day la..i suke betol baca para geram u tu..hahahaha=) u geram, tp i rase kelakar..comel la Cik Som ni..

ain said...

bestnya jumpa sifu!! tp kan kak ek, wlupun kita ni minat certain people sgt2, tp tak terdaya le sampai nak minta2 autograph ke, gambar2 ke sbb tahap segan yg melampau. betul tak?? paling2 pun senyum, dn bila senyum tu di balas, rasa asyikkk sgt. sampai laki sebelah pun tak perasan.hahahaha

psst...sy teringin sgt nak jumpa tom cruise. Akak rasa sy ni tak sedar diri ke, atau sy berangan sampai tak sedar diri..???hehe

QueenJah said...

M.Acer tu ker? ehehee...kami byk kali makan semeja! jumpa masa raya2, bergambor lagi! tp takleh tunjuk bukti pasal nanti muka I ikot glemer hohohoo....

ain nk jumpa tom krus?
kui kui kui....dengki!

Ibu n Abah said...

kak som,
M Nasir? Kak som selalu makan kat sari ratu?.. Jom kta makan sama-sama kat situ.. nampaknya sedaplah mkanan kat situ...

Deli 3E said...

Aunty Somuffins....siapakah si dia itu yang telah membuatkan hati mu berdebar2?....tapikan...tapikan...tapikan...
setelah apa yg berlaku ...nape u tak senyum ja....

-3E-...
p/s: Deli 3E ni shop e-cakes I...tapi tak publish lagi kat public...hihihihii

kak ja said...

CS, I kan, kalau I jumpa My Joj Kluni, I nak terkam je dia.. Dah tak main lawan2 senyum.. Bkn senang nak jumpa, kan?

Ya ya.. apa brg plak nak terkam My Joj Kluni yg bkn sifu sesaper tu, kan?

Tak jadi terkamlah...

somuffins said...

Salam to all ...

KakCik, sekali sekala kerut2kan muka bagus gak; a form of facial exercise kan? (kita amik yg positipnya ajelah eh?). Yaa, DIA tu ler, si burung Hud2 :-)


Shahirah, you memang taw. Gaknya bila mak you naik angin, you senyum or you ketawakan aje eh? Haa, samalah cam anak2 I, bila kita serious, dia memainkan aje.. Niway, ngehngeh *senyum cam kerang busyuk* kat you


Ain, segan memanglah segan TAPI I ada cerita, ehem .. dlm pada segan, kalau time tu ada kawan yg agak2 sekepala, hilang segan tu seketika (owhh.. I mengimbau kenangan lama nih tapi I dah tobat skrng, hehe).
U suka TomCruise? Kalau ada jodoh mmg boleh jumpa tapi lebih senang kalau nak jumpa TomOK kot? Dulu I sker gak si Tom tu; almaklum he has that dazzzzling smiles kan kan?


QJ, cubalah tampal gamba tu. Kita sedaya upaya tak akan jadikan orang yg bergambar sebelah M.Nasir tu glemer. Kita janji!! Betul nih, kita janji!


Akak, betul dialah tu.
I xselalu makan kat situ; tulah baru 2 kali dan sekali kat Kelana Jaya branch. Ekceli Restoran Selera Nogori menghidangkan lauk pauk yg sama. Either one, Akak boleh cuba. Ehh.. betul ke nak makan sama2 kat situ? Kalau betul, kena buat temu janji nih.


Asilah, I ni kan pemalu orangnya, kan kan? hehe. Nak senyum dgn dia bukan tak boleh, tapi biarlah senyuman tu 'a matter of fact' aje atau dgn lain makna, impromptu (senyuman impromptu akan lebih kelihatan manis, ayu, dan dan ...)


Ja, kalau you ajak I sesaja nak terkam JojKluni, I akan ikut you dan sama2 tolong terkamkan. Dapat tang betis jadilah, har3.

Dulukan, hampir beberapa meter aje diri I dari Barry Manilow. I minatlah kat dia nih sementelah lagu2 dia yg sedap esp Mandy (yg membawa 1001 kenangan).. tapikan tapiii .. tadak saper yg dare to temankan I. Gerrram taw.

anneaziz said...

CS,

....Alang alang menyeluk pekasam...

Biar sampai ke pangkal lengan..ooooo!

Sifu dah nyanyi camtu...lain kali bagi senyum paling menawan..biar dia teringat tak tido malam...mana tau dia buat lagu

Oh cik som...cik som yang manis...

I sekarang tengah minat si James Marsden pulak...

somuffins said...

Anne, tapi tangan I ni kurang panjang untuk menyeluk pekasam tu, heheh.

(I tengah nyanyi lagu oh cik som.. cik som yang manis..).

You minat James? I minat Hugh.. auwwww..

lili said...

CS))))

If only I was there with you... sure bertepuk tampor dengan M.Nasir tu! Chewah... ferasan betul I... ntah2 lagi teruk menyorok masuk bawah meja, esteler ke mane...kita ke mane!! wakaka!

But really, reading this made me scream silently and asked myself.."WHY CS? WHY DIDN'T YOU MAKE THE MOVE???" Hahahah!

Hmm...I've settled down and come to my senses.... hehe... but.. but... WHY OH WHY you get that fat chance and I DON"T!!!!
(NI kira dramatic tak bertempat la weh...kat umah Somuffins lak tu!)

Anyway, sebab I bias... this piece you wrote is very, very funny yet touchy that I don't know whether to laugh or cry!