Tuesday, 17 November 2009

Nak jugak ...

Alhamdulillah .. the sun is shining ever so brightly! Yahoooo ... maka berbondong2lah basuhan yang tak kering semalam berlari2 anak ambik tempat memasing diampaian bulat ..

Dengan gums yang berdenyut masih tak selesa untuk dibawa berkunyah, lunch semalam hanya mampu makan sup mee su'a <- sebutan kena sengau sket. I bubuh bebola ikan, sawi n brokoli. Mana yang agak keras, I hempap2 aje guna gigi depan dan telan, haha..

Dinner semalam I masak nasi gor. Oleh kerana kuantiti yang sangat sikit dimakan, maka seawal 6 pagi perut nih dah merintih2 "nak makan". Hmm.. kat dapur ada 2 keping roti aje .. Hmm (lelebih hmmm sebab cari idea, ok?) .. hmm.... apa ada dalam pantry? hmm.. ada tilam Vono mushroom soup. OK .. idea sudah mari..

Dua keping roti yang tadi digunting2 jadi dada .. <- alaa, kita sengaja jer eja cenggitu, har3. Pastu panaskan hot plate (almaklum oven dah setahun rosak) dan taburkan roti dadu tu, golek2kan sampai garing.

My breakfast for today .. semangkok sup cendawan dan 'crouton' .. (bini saperlah yang rajin sangat nih? ehem)

Dinner semalam, nasi gor aje tapi bukan calang2 punya nasi gor taw..haha.. Ni ha, 1st time cuba nasi gor briyani. Kat paket tulis 'bubuh ayam dan sayur campur' (among other ingredients) tapi I bubuh hirisan daging + lelemaknya yg melekat (dah direbus 2 hari lepas), I rajin ek?? hehe, sempat lagi meriakkan diri but oh no tak bermaksud. Gurau jer then I taburkan pis pis kacang pis + tomato ceri. Walla!

I dah siap reka nama nasi gor tu kalau2 TB tanya "nasi apa nih?" tapi dia tak tanya pulak, issshh.. buat penat aje.

Nilah dia sup mee su'a <- kali ni tak payah sebut sengau2 k? yang I gembar gemburkan. That's for TB .. dia dapat 4 biji bebola ikan, I dapat 2 jer. Tak banyak rencah sebab esbok dah ketandusan modal. Masa I tangkap gambar sup mee su'a tu, TB komen "ni pun nak amik gamba?". Mueheheheh .. tau tak per...

Jap lagi nak keluar beli barang dapur. Pastu JJCM sementelah TB cuti hari ni dan besok. Pastu... pasti... pasta .. ha'ah ek.. dah lama tak masak pasta!

Salam to all ...

13 comments:

kakcikseroja said...

Ehem..

kalo masak pasta tu.. pos2 le ke umah kakcik sama.. i likeeeeeeeee... :)

PUTUBAMBU said...

wallahhh..menu makan lagikk..!!


sedap tak nasi goreng beriyani tu?

somuffins said...

KakCik, diharap pasta tidak tinggal dalam angan2 aje, haha. Kena cari semangat nih.


Putu, sedap sedap sedap (ie kalau you suka berianilah kan kan?)

QueenJah said...

e'eehhh...wuajinnyer....
(sambil tepuk tgn gaya singer laut, plek plek plek!)

ain said...

sy pun ada berkotak2 sup cendawan ngan crouton tu!!hihi

kak ja said...

Since TB tak tanya, I nak tanyalah, sbg menghargai penat lelah u merekacipta namanya..

"nasi apa tu, CS?"

somuffins said...

QJ, are you the instructor to the singa laut yg perform kat zoo negara tu? Cayalaah.. plek plek plek..


Ain, adakah kita sama2 rawjin buat sendiri crouton tu? hehehe.. rawjin kita kan??


Ja, I bitau you sorang aje taw.. Yg lain tiru kang.. har3. Nama nasi gor tu ialah Fried Rice Marakesh style (sebab I perasan makan nasi tu as if I kat Morocco - perasan aje taw..)

G'Zain said...

Salam Cik Som,
Wa terkesima talipati lu sama ngan wa. Wa pun wat gak Nasi Goreng Beriani segera tu, very the best. I like yang penting hubby pun like makanan special di pagi minggu. Gigih kan kita?

QueenJah said...

e'eehhhh...mcm mana you boleh tau... plek plak peliiikkk...

somuffins said...

Wkumsalam Gee.. long time no 'see'? Lu dah cuba manyak kali masak nasi gor beriani tu eh? Hehe yess, kita amat gigih almaklum graduan dari unibersiti kaybeearr..


QJ, I ada kristel boll.. ngeh3.

G'Zain said...

Cik Som,
Ya bz sket tapi blog wa dah update..ya kita kan best student kaybeearrr..werld kita kan...

Ibu n Abah said...

kak som,
gusi dah okay?...saya pernah kena...doktor suruh kumur dgn air garam. kena makan mee sua lagi ler nampaknya...

somuffins said...

Gee, apa pun tatap werld!


Nasib baik Akak sebut air garam. Nanti I buat. Gusi belum sembuh seperti biasa tapi bolehlah makan yg lembut2 macam mee sua ke? haha..