Sunday, 15 November 2009

tak berapa ceria ...

Dah seminggu beli buku hasil kerja Chef @ blogger yang famous tu. Harga RM5.50 aje.

I tertarik, terkesima dan teruja nak CUBA masak Rendang Tok. Ada juga resipi lain yang nampak sedap. Semuanya berasaskan daging dan nampak macam senang aje (senang aje? haha)..

Bila agaknya I akan jadi rajin? Hari ni kah? Oh tidaaaaaak sama sekali. Niat dihati nak ke rumah Teh di PJ sebab Ndja dari Seremban nak kesana bawa nasi Sunkuik special serta lauk pauknya sekali. Tak sangka, dia juga buat acar buah. Unbelievable, I tell you (memandangkan .... eh, tak leh kutuk2 dia mana tau tetiba dia beri salam kat my shoutbox tu, habislah I).

.. but *sigh* I takde mood nak pergi (w'pun dapat makan free dan dapat peluang bergusip with my sisters). Lebih2 takde mood sebab hari ni TB kerja, D tetiba demam dan T pun dah keluar bawa kereta I. I ni jenis tak reti dan takut drive kereta lain dari my baby tu.
.
Satu lagi sebab takde mood .. badan I rasa semacam pulak hari ni. Tarik2 rambut rasa sakit. Maybe perut I dah masuk angin. I tak makan apa pun lagi sebab my
gum rasa berdenyut2 dari semalam. Tak tau kenapa. Nak kata ada sisa2 makanan terselit, I dah check takde.

Kalau tak jadi ke PJ maknanya I kena masaklah ehh? Well ...... aabraakadabraaa ..

11 comments:

ain said...

saya suka kumpul buku resipi. macam2 buku ada,tp masaknya jarang jaranggg sangat! salute ngan rg yg rajin memasak.

lemongrass said...

Cik Som,
I pun mcm Kak Ain, suka kumpul buku resipi. Kalau you tak nak 'guna' buku resipi Chef Hanieliza tu, pas2 kan lah ke I. Mana lah tau, I akan jadi terajin nak masak, hehehe...

ceriaWAN said...

Cik Som,
l pun mcm dorang gak suka kumpul buku resepi. Tapi buku resepi yg I kumpul biasanya I bg tikus wat sarang jer..
Lalalalalaaa

QueenJah said...

ceriawan..ceriawan...
tch tch tch....berdosa mumbazir taw...byk lagi org yg tak mampu nak beli buku resepi mcm..mcm...kiew jay tu lar....
kalu u segan nak sedekah, I ada posmenita si er..si er...yg tgh tak beraper nak syeria tu...syian dia ek?

3E said...

Aunty Somuffins,
Semua koleksi buku Chef Hanieliza tu I ada dah...ada yang dah dicuba...tapi ikut kena mood la...

Aunty...u tak sihat ker? take care dan makan ubat ya...

somuffins said...

Ain, I salute semangat membeli you tu, hehe. Masih tak membazir sbb anak2 dara you boleh gunakan nanti, kan?


LG, you tak perlu buku resipi lagi sebab you dah 'katam'. Kalau you nak buku Chef Hanilieza tu, nanti I belikan. Let me know.


CeriaWan dah ada 'buku resipi bergerak', tu sebab dah tak heran dgn buku resipi lagi. Sekarang nih perut ada boroi ka?? Laalaalalaa


QJ, you dah expert. Takyah guna buku resipi lagi. Buku resipi boleh kecik ati dgn you taw.. (btw, marahlah lagi CeriaWan tu. Dia eksyen mentang2lah dah ada orang masakkan dia).


Asilah, you dah beli semua buku2 resipi Chef Hanilieza tu? Wah, advance you ek? BTW, I ni sihat cuma ada gangguan sikit.. Tq,

kak ja said...

Saper yg ganggu u? U ckp dgn I!!

Kekdg gums rasa berdenyut2 n sakit cuma sbb dia bengkak.. panas dlm badan agaknya..

Hopefully u dah ceria kembali ari ni..

somuffins said...

Ja, gangguan emosilaa apa lagi (haha, tak abis2 ek?). Gums kertu, now and then kasi masalah kot? Masih berdenyut2 nih but bearable..

I skerlah message you. Terasa cam I dah hire a bouncer plak, hehe.

mrswongjowo said...

Dah OK ke? Speedy recovery....
Buku tu tak menarik ke color dia sampai u tak berminat nak mencuba?..Sejak zaman cyber ni dah lama tak beli buku resepi...

ceriaWAN said...

Dear QueenJah..
ekceli ceriaWAN(cw) mmg dari sekolah lagi suka kumpul apa2 artikel dari majalah atau akhbar dan buku2 pasal resepi ni.. waktu tu konon2nya utk kegunaan masa depan tapi selalunye ia terabai gitu jer.. last2 komik gak yg masih terselamat sampai ke hari ini. hehehe..

pernah masa mula2 kakak sulung cw kawin dia mintak himpunan resepi yg cw kumpul tapi apa kan daya, pada waktu itu cw dah pun 'share' semua tu dgn tikus.. hehehehe..

Bukan apa.. bila makin lama, minat terhadap komik lagi mendapat tempat dihati ini..jadinya buku2 resepi tu cw bg tikus2 tu jaga.
Lalalalalalaaa...

Tapi kan.. bias2 terhadap resepi2 ni masih ada dalam jiwa cw ni. Tiap kali musim perayaan cw selalu jer lepak kat kedai majalah kawan semata2 nak tgk buku resepi.. selain ngadap komik la.. hehehehe..

somuffins said...

MrsWJ, tq. Dah OK banyak, thanks to cik Pana. I suka baca sambil pegang buku resipi tapi lama kelamaan dah tak praktikal pulak sbb bukan rajin nak masak pun. You ingat tak apa Rima tulis dlm blog dia? Dia suka beli recipe book sebab tengok dari buku lagi best. I tend to agree :-)