Friday, 27 November 2009

Apa yang best bila raya?

I suka bila Chik, adik-beradik, ipar duai dan anak2 sedara berkumpul ramai2 pada setiap perayaan. Kita masak sama2, makan sama2, berbual, bergurau atau hanya berbual kosong. We just be ourselves but the utmost importance is.. we still have each other - boleh mengadu, boleh menumpang kasih dan macam2 boleh!

At the end of the day, semua happy, semua enjoy (albeit the cholesterol intake yang tak dapat dibendung), dan semua mesti ambil peluang bermaaf2an (tutup buku lama size A4 dan bukak buku tiga lima aje.. ).

Itu adalah situasi paling ideal untuk I bila menyambut hari raya - aidilfitri n aidiladha, tapikan tapiii ...
.
Sambong tulis pagi Sabtu

Sambil makan sambil ketuk kibod. Nyummm, sedapnya!! Siapalah yang masak tu ek? hek3. Yang hitam2 tu ialah cendawan yang suka menangis (aptly called kememeh), kat tengah tu rendang dag and tepi sekali kuah kac.

Seperiuk lodeh, auwww. Dengar cerita ia memberi kepuasan tanpa tepian pada si tukang masak. Heheh, beliau amat vvangga.. (sebut dengan menjungkitkan bibir atas keatas dan temukan bibir bawah ke gigi kapak - ala chipmunk).
.
Seperti biasa tukang masak tak ikut law n odar. Lodeh versi my famili, 'ada macam2' tapi lodeh I masak semalam takde benda wajib seperti kacang panjang, tauhu atau kincam (nasib tak bubuh sebab kincam ada aura buat kuah lodeh masam. Agree with QJ).
.
Bahan lodeh (time rajin): tauhu kering, tauhu (versi mee kari), timun, sengkuang, cendawan kememeh, carrot, kentang, so'un, tempe, bawang/lada/udang kering/santan dan garam jangan dilupakan (dashkan agak sekilo bior BP go upstairs.. har3).
.
Ada sorang budak tu kaan .. sebuklah dia buat promosi suruh orang rasa sambal sotong dan kuah lodeh .. just because dia tolong potong sotong, tauhu n potong cendawan to bite size. Dia nak claim 50% share atas kelazatan masakan tersebut. Patut ke tak patut tu?
.
Nota tak tahan :
X1 datang solo - kini dan selamanya. Yang '2' tu memerap kat rumah. Whatever for?
X2 datang 3 beranak - kini dan mungkin selamanya. Oh well ...
X3 tak tiba2 hingga kemalam. Kini dan selamanya memang tak cukup quorum *deep sigh*
X5 datang sekeluarga, alhamdulillah.

7 comments:

QueenJah said...
This comment has been removed by the author.
somuffins said...

Cian QJku.. meh sini meh.. lendehkan palermu kebahuku. Daah, kesat airmata tu..

QJ, lodeh I sebenarnya rona kuning tapi kuning2 manja jer. Tak sker too kuning esp for lodeh. Masa I kecik2 dulu, my Mak used to kuk 2 jenis lodeh. 1 yg mcm I masak tu dan satu lagi jenis pedas (put daun salam). Mak I kata tu versi orang Medan dan I tak berapa suka sebab kecik2 dulu lidah I sungguh alah dgn segala kepedasan.

Psst QJ, yor MIL stil eraun ka?

QueenJah said...
This comment has been removed by the author.
somuffins said...

Adusss QJ, kes berat tu. Apa kata sedekahkan Al-Fatihah (like you always do).

QueenJah said...
This comment has been removed by the author.
kak ja said...

I pun ari raya tu ada gak sdr2 ipaq buat kenduri, tp Adik n I tak pi, sbb Adik bimbang terexpose dgn org yg tgh sakit mata.. Kat cni tgh musim sakit mata.. Since dia ada 9 papers lagi (3 science subjects) dia tak berani take the risk..

I hope sdr2 ipaq I tak salah fhm..

somuffins said...

Ja, takper.. your case is an isolated case. Bukan selalu Adik ambik pereksa as important as that.

My case .. wahahah.. malas nak citer..