Sunday, 8 November 2009

I wish ... I wish ..


Yesterday, all my troubles seem so far away just as I was terkebil2 thinking of what to have for breakfast, Zai my neighbour called up "Som, meh datang umah ambik bihun goreng" .. "huh? bestnya.. tapi I belum mandi .. alaa.., malaslaa nak pakai2 tudung lagi" .. "you pakai tudung macam I tu, sarong aje senang" .. "I ada cam tu tapiiii .. I tak kelihatan anggun pakai tudung cam tu laaa" .. "aharharhar .. datang cepat tau".

Alhamdulillah, I had hot spicy bihun. Was it MeeSiam? No, it wasn't as MeeSiam should have taugeh, kucai, taucu - the basic ingredients; but other ingredients like sawi, tauhu, prawns, fish cake n dried prawns were visible. Whatever it is, it was delicious!

Apa nih komen2? You tu reti ke masak Mee Siam - the authentic way?.. Eeesh.. see the leglah beb!

A while ago, I was reading this article "my arms are growing shorter" . Whoaa! so it is confirmed that I am having this so-called 'condition' caused by an age-related process, Presbyopia. Penyakit apakah ini? Well, it's just this "when you hold a page up close to read, the words appear blurred; but push it further away, the words snapback into sharp focus".

Oh well, I think it's about time to upgrade my present reading specs .. and that means? I have to send a quotation aka sebut harga to Messrs TB Sdn Bhd., heheh.

OK.. back to penggunaan bahasa Ibundaku ..

Pepagi lagi TB dah membelah jalan. Almost tiap tahun bila dia pergi Family Day, dia sure dapat something. Itulah harapan I untuk pagi Ahad 8 November nih (I am a sucker for lucky draw, jgn marah eh?); smelly2 dapat oven toaster pun OK gak ..

Nape T,D and I tak ikut sama? Dulu masa D&T masih kecik, pernahlah sekali dua kitorang pergi tapi tengok pada venue family day tu diadakan. Ngader ek? Masa kat SunwayLagoon, D&T aje yang pergi. I? Hmmm... tak sker aah, panas, mekap cair, berpeluh melekit2 cam tu. Lagoon tu adalah 20 minit dari rumah namun till now I lum pijakkan kaki kesana lagi.

Masa zaman kerja dulu pun sama. Buatlah family day, company's dinner atau children's party .. I tetap tak terkesima. Jemput Sudirman as guest singer pun I cool aje; tapikan tapiii .. boleh pulak I pergi masa Khatijah.Ib datang menyanyi; and all because of? Haaa.. aler cilitha manyak hoth taw..

Yang bestnya .. (best apa.. sebab kitorang tak gaduh2 pun), TB boleh pergi sensorang to whateva functions yang dia ada, dan I pun sama cam tu. My 1st time pergi to children's party bawak D bila I tau venuenya kat HiltonHotel. Orang Johor kata kalau aksi yang berbau2 sombong, riak dan eksyen ni, dipanggil 'timing', hahaha. Gua tak kesah beb, janji gua senang melaksanakan tanggung jawab kat budak kecik aka D yang masa tu baru umur <>2 tahun.

Jika di hotel, suasananya sejuk, bukan? Bilik air @ wash roomnya tentu sekali menyenangkan pancaindera namely mata dan hidung, bukan? <- hehe, bahasa baek punya nih. Makanya, senanglah I membasuh bahan kumuhan si D tu nanti (as you know pundi budak2 kecik tak dapatlah dikawal ikut kesenangan kita aje, betul atau tidak? heheh).

Truth is, I have more reasons not to go to TB's functions ..
1. malas aah nak senyom2 kat orang (pelik ek? I yang suka senyum semanis kurma tetiba..?).
2. malas nak strike a conversation (and yet D&T selalu komen "Umi ni terlebih ramah")
3-8. takot/malu/nerbes jika dipanggil suruh bagi hadiah (auwww.. bayangkan .. bayangkan..). Terkena sekali .. kedengaran sayup2 AJK memanggil "we would like to call upon Mrs Raaa.... - alamak too late, kenot run, kenot hide, all kenot).
.

6 comments:

ain said...

saya pun tak berapa suka nak gi hubby nyer opis annual dinner ke, famly day ke. dan sy bertambah2 suka bila hubby pun malas nak pergi.hehehe

Ibu n Abah said...

kak som,
rasanya u bukannya anti social...(sebab yg betul2 anti social, blog pun tak der... sebab lagi satu, yg betul2 anti sosial tak se ramah u...)

kak ja said...

Sesuailah sgt kita berkwn, CS ooiii!! I pun sgtlah tak gemar nak join dinner2 segala nih.. I malaslah nak senyum sengih kat orang!! N paling I tak sukerr, nak cari topik sesuai utk dibualkan dgn org yg I jumpa sethn sekali atau seumur hidup sekali, n blom tentu boleh gang dgn I..

tak suker
tak suker
tak suker!!

somuffins said...

Ain, ada insiden terluka ke? heheh.. ATAU saja malas?


Akak, I ni anti-sosial berskala richter 8.8. Selebih 1.2 tu ramah dan mesra alam tanpa kompromi.
Ramah dlm dunia siber ni tak sama cam in real life. In real life... mulut ni boleh terkunci... (pemalulah katakan, kan Akak kan?)


Ja, 'kita serupa?' .. wakahkahkah.
Abis tu, caner agaknya bila kita betul2 berjumpa ek? Ntah2, hanya mampu bertukar2 senyom makrifat aje kot?

mrswongjowo said...

He..he..I sukaaaaaaa...dari I duk rumah sorang2 baik I ikut! Boleh pakai baju glamour he..he...

somuffins said...

MrsWJ .. cayalah .. Am sure all eyes were on you?