Wednesday, 18 November 2009

Laalaalaaa...

Assalamualaikum ...

Pagi ni ... tanpa rasa bersalah, I makan nasi (lagi); nasi sunkuik dan kuzi ayam yang dibawa khas dari Sban oleh chef Ndja untuk adik dia yang nih (.. yang nih, nampak tak?). So malam tadi, dia tidur kat rumah dia, atas tilam empuk yang dah tak berpenghuni for so long. Lupa pulak nak takut2 dia, jin suka tidur kat katil yang lama tak ditiduri (auww) .. pulak2 tu bilik dan rumah dia dah lama takde orang bersolat almaklum rumah tinggal. Owh.. eeerienyer.

D yang baik budi pekerti tu mengusik Ndja "ibuu, kadang2 dengar macam orang batuk kat bilik ibu taw". Ndja pun menjerit "Maaaaaakkk ....". Ngahahahahuh <- hilaian keji dari anak sedara Ndja (tapi anak siapakah itu? Hmmm..)

Apa yang I borong semalam kat Mydyn? I beli toiletries, makanan kucing dan serba sikit ikan, udang, daging n ayam. Apa lagi nak beli selain benda2 tu? Ketam? Sotong? Tak nak, takde mood. Sayur pun I tak beli, tak berkenan dimata dan dihati tapi I teruja bila nampak daun selasih. I angkut sejambang w'pun takde idea nak masak apa. Dalam pada tu, teringat pulak masak 'bening' betik muda bubuh daun selasih. Sedap kan?

Siapa ada betik muda? Siapa pandai masak lauk tu? Siapa nak tolong masak kan? Yeahh, ramai yang angkat kibod.. best, best..

Pagi nih Ndja dah buat rancangan membelah jalan. Dia nak pergi SA, SParade dan ke PJ rumah Teh. Mestilah dia angkut I sama tapikan tapiii .. kena mandi ke?? Alaaaah!

Hani secomel WanSom

Ni gambar 'cucu' I dan bondanya. Dah dua bulan dah, kejap aje kan? Maybe nak visit dia minggu depan dengan 'another grandma'. Hello, CL .. are you there? Jom kita gomol2 dan gigit2 dia .. I chup peha dia, you ambik pipi dia aje eh eh??

9 comments:

ain said...

mak aiiii...tembamnya babyyyy!!! mata pulak tu bolat!!! gerammm!!!

psst...kalau akak masak bening betik muda, bak sini sikit.hihi

QueenJah said...

'ngh 'ngh 'ngh...
loyotnyer pipi dierr....

G'Zain said...

Cik Som,

Tomeynya anak Mas. Gewamnya wa. Nak ikut tak nak ajak ker?

3E said...

amboi amboi amboi....bukan main happy lagi aunty som ya bila diajak berjalan2.....
sebelum gi jenjalan tu dah mandi ke belum....jln la mandi ala2 p.ramlee pulak...hihihihihihi

kak ja said...

PANTANG datuk nenek I mensyarat2kan kalau nak pi berjln kena 'uk-'ak-'uk-'ak pagi dulu!!! (nampak I tgh bercekak pinggang ni??)

Tadi I pi antaq lunch kat Adik di skolah.. haram tak mandi pagi pun.. Xde saper pun prasan!! Cuci muka, gosok gg, salin perkakas dlman.. Tadaaa!! Lbh cun drp org yg mandi pagi!!

Hani secomel WanSom.. Nak geget Hani tak boleh, meh sini I nak cobet WanSom sampai lebam bam bam..

somuffins said...

Ain, by the time I dpt betik muda, daun selasih tu pun dah rosak jadi hitam2 kot? Kalau takde betik muda, labu atau timun air pun boleh dibeningkan, kan? Hmm.. idea sudah marey..


QJ, tepuk amai-amai, blalang kupu2, tepuk biar ramai, malam upah susu. Susu lemak manis santan KEPALA muda, har3, Hani jgn nangis, Wan Som nak bekerja @blogging. 'Ngh'ngh'ngh.


Gee, wa dgn CL or maybe MN nak pergi during weekdays; maybe nxt Tuesday tapi Mas lom kompom lagi.


3E, jangan tak tau, I lah orangnya yang malas berjalan; lbh2 lagi berjalan ronda2 shopping complex dsb (I bukan muda lagi kan kan?). Tadi tu I temankan my sista, kesian plak dia sensorang. Dari itu 3E, I ingin beritau, air tank rumah I kurang berpuluh2 liter pagi tadi.. Can u guess why? I vangga taw.


Ja, nampaknya pantang datuk nenek KITA serupa wpun kita bukan dari 'jin' yg sama, ngeh3.
You nak cobet I? Serious? Come baby come .. come cubit here.. here.. and .. oh no here kenot.. here here n here. Ha, I generous kan? Cobet dgn lembut gemalai okay?

Ibu n Abah said...

kak som,
berilah resepi masak bening. Akak dah tak boleh makan santan...potassium tinggi... nak kena ubah pemakanan. Masak bening tu macamana...kalau campur daun selasih, jadi lagi sedap ker?

Sizuka said...

cs, comelnya baby tu!! geram nak cubit her cheeks.

somuffins said...

Akak, I ni makan aje yg pandai tapi tak pernah masak pun. Dah berdekad2 tak merasa masakan tu tapi jangan kuatir, nanti I cilok dari internet eh?


Sizuka, nanti I cubit2kan pipi n peha dia on your behalf, ok?