Friday, 27 November 2009

Hari ni hari raya ..

SELAMAT HARI RAYA AIDILADHA PADA SEMUA KAWAN2 ... MAAF ZAHIR BATIN.


Raya haji tahun ni I menggalas tugasan yang amat berat. Berat pada I yang memang berat slow coach nilah kan? Raya ni, korum adik-beradik sambut raya sama2 masih tak cukup. Teh, Ngah n hubby beraya di benua lain. Yang menanti disana is Ngah's son dan sorang lagi anak sedara. As usual, Ngah mesti masak cam nak rak kat sana tu. Gitulah qurban sorang ibu (macam kita2 ni jugaklah.. mulianya kita kan kan?? hahaha..)

Wpun Teh takde, kami tetap berkumpul di rumahnya sebab Chik ada kat sana. Kesian pulak kat Chik, lately dia mudah sangat terasa. Ketiadaan Teh, Chik tinggal berdua dengan maid aje so I hantar hero terakhir Malaya, untuk temankan Chik. Hero tu komen "Mii, boringlah sorang2 kat sana. Mehlah pergi sama". I kata "korbanlah sikit masa tu untuk TokCik".

Long, Ndja n I - kami bertiga dengan sendirinya memikul tanggung jawab yang amat besorrr. As agreed, Ndja nak masak nasi apentah + 2 lauk berasaskan 'ayambing'. Long masak 3 lauk, salah satunya ialah dalca. I masak ..... jeng jeng jeng .... tak pernah dibuat sokmor hidup, I kena masak 4 lauk sekali gus!!!! Huhuh, fengsan! Tak pernah I dibuli begini, mentang2lah mak bapak I takde ..

Sebelum uar2kan masakan, I kena bitau you dulu.. cik T kembang semangkok tu macam heran n takjub dengan keupayaan dan kemampuan Umi dia memasak. Yalah you, selama nih I memang lemak, selalu aje escape unscatched tak yah penat lelah masak apa2. Betapa untungnya nasib anak bongsu (seperti I, har3. Jangan jeles k?)

Tiap tahun (almost) my portion of a potluck would just be kuah kacang. Pastu I upgrade kerajinan masak sambal sotong pulak (read: untuk tutup malu). And this time around, I tambah 2 lagi ie sayur lodeh dan rendang. Thought of cooking rendang Tok tapi malas nak bukak buku resipi so I masak rendang Wan ajelah .. campak, lempar, baling.. done!

By now you mesti dah 'ngaku' sebenarnya I nih 'boleh tahan gak orangnya', kan? Hehehe.. I sker macam tu, keep it up beb (but I must admit that all the extra cooking was made possible because of? ... "Mi, hari raya takde rendang dengan lodeh, bukan raya namanya tu Miii..." Ishhh budak nih .. maka I drill dia potong/bersihkan cendawan kememeh, tauhu kering dan sotong.

I dah breakfast dah .. seketul nasi impit, rendang n KK tapi macam ada yang kurang aje - garam, gula, asam? Takleh jadi, kena alter ..

P/S: How to jamu orang like this? Asyik ada yang kurang jer .. Oh yes, lupa nak bitau... I baru nak masak lodeh ni haa, heheh. Sempat lagi sebab kita plan makan tengahari nanti. Lagi pun Ndja tengah lintang pukang masih memasak di Sban tu.. Cian dia.

P/S: Ngantuklah pulak .. slept at 3.30. Mmmm... tidur - masak - tidur -masak - tidur! Yeayyyy... (sambil mencari2 bantal busyuk).

7 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
selamat menyambut hari raya bersama2 kakak2, chik, suami dan anak2 tercinta....
tabik lah.. banyak juadah hari raya...

kak ja said...

waaaaahhhhhh!! gagah perkasanya u ni, CS!! I kagum gilos!!

I suka lontonggggg!!

kakcikseroja said...

Salam aidiladha CS... selamat tidur juga! :)

QueenJah said...

dah abes dah kijer galas menggalas?
nak urut diurut tak?
meh..meh..tapikan tapiii....
erk! mandi lar dulu...!!!

somuffins said...

Akak, selamat hari raya .. dan terima kasih (sbb tabik kat I, hehe).. Memang enjoy (tapikan...)


Ja, heheh..(sambil mengulum senyum kemalu2an). Bukan you sorang yang kagum dgn keperkasaan I, ramai you... hehehahahahaiii (mengilai2 bak Ponti Sundle Malam).


KakCik..salam aidiladha.. (cakap jer nak tdo walhal tak dan pun, hehe).


QJ, yes.. kijer dah selesai maka tamatlah projek memasak untuk 2009. Psst QJ, I ada tukang urut yg tak kira camana rupa I, tak panggil dia dtg, panggil kalu.. lagilah.. harharhar...

QueenJah said...

arini ari apa CS?
er..tukang urut u tu...tukang urut u tu...boleh main passing2 dak? rasa mcm terbekenan gak lah! uhuwa3...

somuffins said...

QJ, tukang urut I tu dah sign agmt for life dgn I. Dia takleh cari makan kat tempat lain. Coey eh QJ..