Friday, 6 November 2009

Rebung ...

Oleh kerana ada kerja yang menanti (macamlah selalu takde kerja menanti?), I terpaksalah sekat diri dari merayap jauh2 ke blog orang. Selalunya I merayap to almost every benua, haha.. tapi tadi sempat juga jengah kat dapur 'orang Jerman'. Kalau dah merantau, bakat yang terpendam semuanya resurface. Hebat kan? Yang tak pernah buat roti canai, tetiba tebar roti kalah the expert.

Hari ni I masak cepat dan makan cepat. By 12 noon I dah kenyang. Selalunya I'd have lunch with TB at 4+pm. Bila dah kenyang maka perlu gi jenjalan cari dessert ais teller. Ngidam nih.. Siapa pernah makan ais teller? Sedap kan??

Hari ni I masak simple aje.

Selalunya I guna rebung dalam tin tapi best pulak terjumpa rebung dalam peket nih. Suka jenis nih sebab baunya tak over-powering (jenis lagi satu tu baunya masyaallah.. tak best ahh).


Ni baru betul MenaraRebung, kan? I asyik membelek2 rebung nih, hairan dan takjub dengan ciptaanNya. Cantik sesangat.

Nilah jadinya, masak lemak cili padi 8 bijik dengan beberapa ekor 'pron'. Warna tu tersangat kuning sebab I adjust something kat hp tu sebelum klik klik.

Lauk2 lain .. sup kambing + kentang, ikan kering dan sambal tumis udang kering semalam punya. Sayur? Semalam dah makan, hari nih takyah lah. Malam ajelah.

Hari ni tak berapa nak cakap .. maklum hari Jumaat. Kena jaga kata2ku ini. Jumpa lagi.

6 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
kenapa gambar lauk tu seciput ajer... kot yer pun tak ngajak makan, letaklah gambar penuh semangkok...
puas memandang/merenung/menjeling...

QueenJah said...

yer,betol!betol tu bu!
betol2 phunyer khe-dhe-khoot punyer insan! belom nak bagi kita makan betol2 lagi tu, nengok gambor phon kemuuut...lek eleh eleh eleh....

erk....nak aimo...aimo....mata dah naik kering, baca lauk2 sumer kering..ikan kering..sambal phon sambal udang kering....erk kkhhkk khkkkhk...

Cs, jadiknyer, kuah yg kaler kuning tu tipu2 lar heh, u guna konyet hp jer ngeeehh ngeh3

anneaziz said...

CS,

Melampau kan QJ mengutuk nih! (I nak naikkan lagi saham I ngan u...biar QJ jeles kekekeke!)


I kan kalau rebung yang preserve2 ni esp yang dah di jeruk boleh membuat i lari pecut 100m. Kat sini I mesti cari yang fresh kat farmer's market...rebung madu, rebung beting. (Janji biar rebung jer bermadu...jgn i dah lah)

ain said...

sedapnya rebung masak lemak ngan pron. lwn pulak ngan ikan kering dn sambal udang.pehhhh....memang syok!!!

psst..lain kali kak CS amik je gambar lauk ngan piuk2 sekali ye. so x de le yg kempunan!!hehe

geraugebang said...

rebung lemak letak daging salai pun sodap. Kita pandai makan tu bila ada kenal dengan orang nogori.

somuffins said...

Akak, kah3 berdekah2 kita ketawa nih .. Memang betul seciput aje tu sebab apa tau? Masa dah habis makan baru teringat nak tangkap gambar. Malaslah pulak nak penuhkan mangkok tu, hehe.


QJ, mulalah tu .. bentes kaki kang! heheh. I gambo tu pun kerna you .. proof that I did cook. Yang 'kering' tu, kah3.. samb ud-ker tu impromptu; I dah muak dgn samb-ud and samb-ik-bil. Ewak gereh for TB as appetizer, auwww.
Lauk rebung tu memang warna kuning tapi taklah sekuning dlm gambar tu. HP I clever kan kan kan?


Anne, QJ tu memang, kan? Dia tu QJ or QC?? (read: kuinkontrol).
Re: rebung, I serender dgn rebung yang berbau kumbahan kecik nyiau2. Adalah sekali dua I got the fresh one; or else I buy the tin/pct one.


Ain, ok, lain kali I tangkap gamba dgn periuk2nya sekali. Kalau masih ada tak puas ati, patutkah I .. patutkah I ... hmmmm... hehe..


Gerau, kita pun pandai makan kalau ada orang masak kan .. heheh.