Friday, 8 January 2010

Bila you merayap ...

Bila you merayap dari satu blog ke satu blog, tetiba you ternampak blog you tersenyum simpul kat sidebar orang, apa agaknya you rasa? Sudah tentu rasa hepi berbunga2 meletop2 dihati dan terus berusaha menghias blog dia ke sidebar I pulak.

Bila you merayap dari satu blog ke satu blog, tetiba you DAH tak nampak blog you tersenyum simpul kat sidebar dia, mesti you terasa kan kan? Terasa juga dah I akan tanya pada diri sendiwi dengan mimik muka yang 'tak boleh belah' tapi for sure dengan mimik muka lemau "nape dia delete ek?".

You hias blog orang kat sidebar sendiwi kerana you memang suka lentok habis pada blog dia, tapi you tak pulak nampak blog you kat sidebar dia, you rasa grrr tak? I would say tak afterall orang tu bukan paksa I pun. I saja suka (nak memanjangkan my sidebar list dengan blog2 yang I minati). OKlah tuu! (sambil gelekkan punggung sket, haha).

Apa you rasa bila tau ramai yang tak menyempat2 koner baring ke blog you - tak kira samada you ada cewita baru atau tak? Kalau I diberitau of course I rasa terharu gila perasan 7 hari 7 malam but having said that, I would rather not know about it. There are quite a number of blogs which I make a point to visit quite frequently and yet they are not listed at my sidebar.

Masa I kerja jadi exe-coolie dulu, kerja I asyik meng-gather soalan2 macam kat atas tuh dan seterusnya dijadikan monthly report. Letih juga bila boss suruh I pikir sendiri soalan2 yang terbabit. W'pun I bukan loyar, kerja I berkisar dengan 'agreements' - sales n purchase of hw/sw, lease, monthly maintenance, special bid etc. Semua tu ada kena mengena dengan pembelian komputer.
.
Soalan paling mudah pernah I buat ialah untuk mengkaji 'turnaround time' dari mula I prepare agreement hingga ianya disain, distamp dan diCHOP! (chop?? you all tak terasa cam nak makan lamb chop ke? *hee.. sambil senyum 2sen*).
.
OK, jom breakfast sama I. Jamah sorang sikit .. kita jadi Italian seketika (Akak & Rima - jom exchange dengan you all punya spaghetti kuah merah n olio olio tuu). Ekceli I ngelat, hehe. Lasagna nih I buat 2 hari lepas ..

Dah setahun lebih I tak buat mende nih. Maklumlah keadaan oven tak mengizinkan. Nasib baik kepingan pasta masih elok w'pun mungkin dah expired (tak sure sebab kotaknya I dah buang).
.
First time I memandai2 bubuh jerung terung but was very discreet about it. Kalau D&T tau, sure seboklah diorang tu kata 'umi ni memandai tau'. Least they know that Umi memandai2 siap bersenjatakan ilmu (kan kawan2 kan?). I tell you, they don't know the difference.
.

Bila mood dah berdentam dentum mesti JADI punya (dgn izinnya). I thot I have cheddar cheese tapi takde pulak cuma ada yang keping2 tu aje. Kita buat dia kan? So, 6 keping zuup masuk dalam Bechamel sos. Mula menumis pukul 1.30am, siap semua by 3am.

Tapi untuk pagi nih, this is my breakfast .. lebihan hotdog tahun 2009, kentang, telur, bawang, lada n mixed spice makan dengan roti. Silakan ...

Jangan tak percaya, w'pun KL tu jauh, nampaknya 2-3 hari ni I terpaksa merentas kesana. Sat lagi at 1130, I tumpang jiran ke Ampang .. ada majlis akad anak bujang jiran. Daaa.... (sambil menjeling mereka yang sepakat kata Kuala Lumpur tu tak JAUH!). Menciii taw ;-)

4 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
meriah sikit opis i pg ni bila paper al-kisah dpt i baca sambil sarapan....
(i ni, kalau tengok budak sokatbar tak antau lagi al-kisah...terjeling2 i menunggu...bila jenguk ada kat depan pintu.... menyeringai i...)
U nak pergi ampang yer... baik2 jalan tu....selamat makan kenduri....
nanti bagi resepi lasagna...nak cuba buat... budak2 suka...

3E said...

Wow....
anuty som masak italianies food gitu...tak sia2 ur sharpie dah sihat 'kan...
nampak gaya tahun 2010 ni u dah mula tunjukkan kerajinan memask u...keep it up aunty som yang anggun....

MamaFaMi said...

Adui ai banyaknya soalan! Hihihi... Kalau mama, mama tak kisah. Kepada yang sudi link tu, amatlah berbesar hati. Pada yang tak sudi tu, takkan nak paksakan. Blog sendiri hak mutlak sendirilah kan.... lainlah kalau dia letak link kita kat blog dia, kita dapat RM10,000 setiap bulan. Mau ma paksa habis habisan! Ahakss.. sabau je la Cik Som oi....

Lasagna sounds good! Bila nak try buat ek? Tapi yang tak larat tu, nak beli cheese... bila tengok harga cheese, nak tersembul keluar bijik mata ni!

somuffins said...

Salam to all ..

Akak, I'll make sure Al-kisah diedarkan on Mon, Wed n Friday hanya untuk memeriahkan masa Akak diofis, insyaallah. Resipi lasagna tu kan kan kan .. memang tak dpt diberi secara terperinci sebab I campak2 jer. Maybe Akak cuba intai kat dapur MamaFami ke, Rinn ke, Sizuka ke..


3E, boleh tak buang perkataan anggun tu? Kalau boleh I nak lupakan kenangan 'masam manis anggun'; dah takmoh ingat2kan lagi. Anyway, I bukan rajin cumanya I nak tayang my skill memasak kat you aje, muahahahaa...


Mama, kalau tiap bulan dpt RM10K hanya memeras ugut bloggers to link kat blog kita.. hmmmm (sambil memikir implikasinya .. lebam mata I tak tdo malam gamaknya..haha).
Nape Msia tak buat cheese sendiwi ek? Yg ada pun hanya on a small scale ..