Thursday, 14 January 2010

January ..

... I suka lagu Januari yang K nyanyikan dulu (wpun dia bukan penyanyi ojinel). Suka K sebab dia bijak berbicara dan juga cute, heheh. His parents are Ndja's uni. mate so secara tak langsung I know his mama quite well. I tau rupa father dia tapi tak pernah bertegur sapa walhal banyak kali kami pernah duduk side by side dalam bas mini no. 25. Sesi kenyit mengenyit memang takde sebab bila berada dalam bas, I pandang kedepan aje (lagi pun kita ngeri tengok dia punya 'apro look' which I guess by now is already thinning).

Tu cerita lama semasa bas mini menjadi teraju utama pengangkutan negara; semasa Malaysia belum berapa Boleh!

Whatlaa .. I bukan nak cerita pasal tu semua. I nak cerita pasal bulan Januari nih .. a few of my family members menyambut besday masing2 (big deal huh? har3). Memula ...

2/1 - D. Dia suka birth date dia sama dgn I which is on the 2nd. What can I say about my 1st born? Surprisingly I tak tulis apa2 dalam blog untuk mengingati kemunculannya didunia yang fana' ni. Well .. bukan takde, adaaa .. (tapi kena cari .. hehe). I kata dah tua, takyahlah prezen2 so kita berempat menjamu selera kat sana aje (Akak, sure dpt teka kat mana, hehe).

Sekarang ni I tengah geram sangat2 dengan budak sorang ni sebab dia selalu aje ganggu semasa I sedang berkarya. Tiap kali dia ada trick baru guna a deck of playing cards @ daun terup, I lah yang jadi mangsanya! Jangan bitau dia .. I think he has what it takes to be a magician. Magician bukan guna black magic (or practice tarot) tapi hanya 'card manipulation'.

4/1 - Long aka Ms Longevity, my eldest sister. She just turns 70. Wow!! She is a cancer survivor, kuat hati dan semangat. I thought I'd cry when I first saw her after the major operation; but no .. in fact I asked myself "is this how I should feel? why am I not sad?" (unlike when Mak had it last time). Long tempat I mengadu macam2 e'though she has that serious demeanour and always 'terlewat' to catch our big fat jokes, hehe (kesian Long).

13/1 - my nephew AD. Jarang I dapat ucap selamat harijadi kat dia ni. Kalau nak ucap pun mesti menerusi my abang who is his papa. Sedih kan bila anak sedara sendiri malu2 kucing dengan mak sedara, dan mak sedara pun macam takut2 nak baik lebih2. 'Takut' sebagai langkah proaktif supaya tidak mengundang salah faham. Owh, how sad!

Met AD masa hari raya haji and I did promise him $$ if he gets good results in his PMR. RM10 per an A. Weeks later barulah I diberitau thru sms that he got 7A 2B. Tu pun lepas I tanya my abang dan jawapan darinya "tak nak beritau nanti orang kata apa pulak, lainlah kalau ada yang bertanya". Oh man! and I can't just keep quiet. In my sms to him "for heaven's sake, 'orang' tu is your own sister".

Haaah... lega dah .. !

Segenap ruang dijadikan begini oleh penyamun tanpa tarbus!

14/1 - my SIL, balu to my late brother. Sejak jadi balu, she and her daughter stay with Teh during weekdays. On weekends dia balik ke rumah sendiri di PJ, rumah yang pernah jadi rumah I selama 10 tahun. I tak tau aura apa yang ada pada rumah tu kerana sering jadi tumpuan pencuri. I pernah kena 2 kali dan my SIL pun kena 2 kali (a few times failed attempts). The latest one happened about 2 wks ago. Dugaan datang tanpa dirancang. Redhakan aje.

26/1 - IA. She being the 2nd niece, we doted on her endlessly. Enough said ... blablabla ... but I love her all the same.

Letih daah. I can't carry on writing (as if there are too many words and 'visions' blocking my left n right brain). Should I dump this entry into draft mode? *Sigh* but I try not to care with my own feelings too much, hence I have this published.

7 comments:

3E said...

Aunty Som....
Agak ramai jugak la dalam famili u sambut birthday on the month of January ya....Happy Birthday to all of them ya..

ish...nape ya maling suka masuk rumah Teh ya???? anuthing spesel there????

aintsuperwoman said...

hehehe...sebut je bas mini..teringat masa bujang2 dulu. Bekejor2 setiap pagi nak berebut naik bas mini kuning no. 33.

kak ja said...

Bas Mini 25? Kpg Pandan? Jgn2 u pernah berjiran dgn Kanda Anne...

somuffins said...

3E, bukan rumah Teh tapi rumah my SIL. I pun heran ada org minat nak kacau rumah tu..


ASW, masa bujang2 dulu bolehlah berkejar2 ek? Cuba skrng .. huhu. Letih + geram + nyampah + tak larat = naik angin.


Ja, yes bas no. 25 tapi I tak terus ke Kg Pandan, I stop kat Jln Conlay jer..

Ibu n Abah said...

kak som,
petang ni baru i sempat nak bukak sokatbar al-kisah... sibuklah sangat. Org pergi sembahyang jumaat, i pun ikut...org dok kat opis, i pun duduk.. last sekali antar org ke ERL.. baru balik umah...
bukak laptop ada latest entry...
sekali sekala cerita2lah keadaan KL tahun 70 dan 80... beri kenangan manis lah. U mentioned bas mini 25, i dah seronok... tapi sebab dah lama, lupa no 25 pergi mana...(u ngan ja dah jawap.. no 25 pergi kg pandan... padahal, i selalu merayap rumah kawan kat kg pandan dulu2..(tahun 77-84).
sekali-sekali bagilah kuiz...

QueenJah said...

Salam my fren...

Happpy belated besday to you, sowey la lambat, lama tak bukak kitab u...
nak hadiah apa ek, fatihah jer la heh? lebih afdhal kan?

Moga u terus sehat, hepi dan terus wajin2 ke dapur..bukan wajin masuk dapur tp masuk n masak...

somuffins said...

Akak .. nampaknya very bz smlm? Cukup rehat tak? Smlm ada dialysis kan?? Anyway, kalau nak cerita zaman dulu2 boleh tapikan tapii .. I ni bila dlm keadaan 'trying very hard', my kreatibi jus payah pulak nak keluar, hehe. Akan ku cuba.
Ehhh.. nak kuiz plak? Tanpa bayaran iklan kat sokabar Al-kisah, mana mungkin ada kuiz Buk Rahmah?? ngih3 <- gelak ceria!


Wkumsalam my fwen QJ. Hari2 kasi I besday gift 'AlFatihah' pun boleh. Boleh gak menambah kejelitaan I, ahaks. Tapikan youuu, Januari bukan besday kitalah.. kitanyer bulan Julai kankankan??
(meh syium pipi sat .. hug2 .. dah lama tak 'jumpa' you, kitorang windu taw)