Monday, 11 January 2010

'Surrogate grandma' ...

Petang tadi dalam cuaca berselang seli dengan hujan salji dan pancaran mentari lemau, I dua beranak meluncur ke Dragon Hill menziarah my 'cucu'. Since T's adopted kitten passed away about a week ago, dia mula merengek ajak pergi tengok baby sebab dia dah takde fwen to play with, to joke with or just to agah2.
.
Believe me, T does agah all cats/kittens the way she agah babies complete with "caak??" .. "alaaa syaper nama dierr" and she also has creatively 'concocted' kitten talk (as in baby talk dengan pelat2nya sekali).
.
Bibik yang pemalu, auww!
(cover muka takut 'dikenal pasti' almaklum takde dokumen sah)

"Wan Som, Wan Som.. Hani nak nenen.. "

Bila I ada cucu sendiri dari anak2 D&T, I want them to call me Tok or Tok Mi. Insyaallah Tok Li n Tok Mi panjang umur sempat mengagah dan menimang cucu. Amin. Kalau ada cucu yang cuba2 panggil I Tok Lat, Tok Mok or Tok Pet, siap diorang semua tu! Hari Raya nanti dapatlah angpau hijau yang kosong2 belaka.

My 1st two anak sedara, the eldest nephew chooses to remain as 'buj terlaj' while my niece @32 is still pursuing her studies. Cupids dah kehabisan anak panah kot? Todate I have 7 nephews n 6 nieces only (excl. my own two). Since takde siapa yang dah berkahwin maka we all semua perasan muda maklum takde siapa panggil kita 'tok' or 'nenek' lagi, tapikan tapii lain ceritanya bila masing2 berada dalam keluarga 'the other half'.

Ehhhh .. I tercicir satu fakta. W'pun semua anak sedara belum kahwin, I tetap ada sorang 'anak sedara' yang dah berkahwin. Dialah merubah segala! She got married and have 2 kids; and that suddenly made me a 'wan'. Kalau ikut TB's side, all pangkat cucu should address the ladies as 'nenek'. I'm not in favour of that as nenek sounds too ancient (just like nenek sibongkok tiga).

Siang2 lagi I dah buat keputusan that all cucu sedara or anyone who is eligible to become my cucu should call me 'wan' except for my own cucus - I am their lovable Tok or Tok Mi (never Tok Mok mentang2 I dah fatty bum2, never Tok Lat cos of my visible mole on the chin; and never Tok Pet cos of my sepetness).

Long live Tok Mi and Tok Abah, heheh ...

18 comments:

kakcikseroja said...

Salam CS..

agak2nya seronok ke ada cucu ek? ;-)

Ibu n Abah said...

Salam tok mi,
pagi2 lagi i dah senyum tengok gambar bibik takder SPLP...ngam-ngam pulak tu muka bibik disorok belakang wajah baby....
T tu, kalau2 anak2 kucing tu boleh menjawap macam anjing2 dalam cerita 'UP' sure T happy. U usahakanlah cari gadget yang anjing tu pakai kat leher..
Kan u banyak bahan...tak sesia semalam takder penerbitan al-kisah. Hari ini punya padat... best...

kak ja said...

Tok Mi,
Apasai u curi nama yg I dah pilih sejak azali tu utk cucu2 I nanti? Kalau mcm ni, nampaknya cucu2 I kena panggil I KAK JA je lah!! Auuuuwwwww!!

somuffins said...

Salam to all ..

KakCik, insyaallah seronok. Kita dukung/cium/lambong/agah tatkala diorang wangi aje. Yg lain tu kita serahkan pada mak ayahnya saja.


Tok Mah :-) SPLP tu apa ek?
Agaknya anjing dpn umah Akak ada gadget tu tak? Tolong tanya2kan, I nak pinjam sat.
P/S: Penerbitan ni bertarikh 11Jan which is yesterday. Today's one maybe have, maybe donch have :-)


Tok Mi @ Tok Ja
I think pilihan I lagi azali memandangkan my eldest son lbh two-er dari Abang n Adik, kan kan kan?
Tapi apa kita kisah, kitakan 'badi badi'?

3E said...

Aunty Som cum-to-be Tok Mi...

Mmmg best kalau ada cucu ni...especially kalau tak pandai cakap lagi...baby wangi....kalau cucu tak baby lagi, diaorg dah pandai cakap...mmm sure nanti u pening kepala la pulak 'kan kan kan....
Bila la agak2 Aunty Som ni nak buat kenduri nasi minyak ni...lama lagi kah?

Ibu n Abah said...

kak som,
SPLP (dulu-sekarang PLKS-makna SPLP sijil pas lawatan perjalanan...)
PLKS - Pas lawatan kerja sementara.
aiyoo.. kata takder dokumen sah... dokumen apa agaknya tu yer...?? heheheh Nak tanya?.. I/C biru ke merah?...
Aisyah cakap anjing depan rumah takda gadget cakap2 tu, dia tahu kontot saja...(sowwy...)

lili said...

Salam CS!

Haha! Kelakor dah ada plan nak cucus panggil apa ek! My fren siap ada list nak cucu2 (kalo anak dia kawin!)
panggil apa. One being...'A-yang'! Hihi ni gara2 tgk drama Indon banyak sangat kot!

somuffins said...

3E, kalau cucu besar cakap banyak or banyak cakap, I pasang MP3 kat tinger, heheh. Lambat lagi kenduri nasi minyak or nasi beriani. I kan masih muder, youuu.. :-)


Akak, kisahnya. No vonder I donch know cos I never had a maid b4. Masa TB hire maid berdekad2 yg lalu, dia bayar murah jer. Sampai sekarang maid tu tak cabut lari atau takde kejadian curi mencuri. Bagus kan maid tu? Betul2 taat lagi setia, ehem.


Wkumsalam Lili. I buat forcast aje. Tak tau sempat tengok cucu ke tak. Diharap panjang umur murah rezeki, cantik jelita menawan seperti YOU, auwww...

lili said...

CS,
Lagi kelako baca komen you dari baca posting tadi! wakaka! Takpe, I tolong aminkan. Uish, muka I disebalik tapak tangan tu boleh jadi menawan? You ni banyak berimaginasi and berforecast!!! lalalalala.....

PUTUBAMBU said...

hehhehe...
semoga impian menjadi kenyataaan... aminn..!

cepat2lah bercucu ye..!

aintsuperwoman said...

mmmmmmmmm......(tengah pikir kalau2 ada cucu nanti nak suruh depa panggil I apa, ek?)

Tok Yang okay tak?

**maksudnya, tok yang garang...hehehe**

somuffins said...

lili, apa lak tak nampak wajah you? Kan you ada bubuh gambar you juga?? Kalau tak pun, I can tell just by looking at your doter's pic - like mother like doter *grin*


Putu, takleh bercucu sekarang sebab tak cukup syarat lagi (belum dapat full EPF payment lagi, haha).


ASW, what about 'Tok Yang Cun'?

fifyz said...

sape dulu yg nak jamu nasi minyak ek..D or T? (~_^)

kirim salam dgn org Dragon Hill ek

somuffins said...

Fify, harap awak sihat. Dah 'gerak2' lum?

Siapa dulu nak jamu nasi minyak? Nampaknya D dululah. Jamu umi n abah sempena 1st gaji.

Pehtu T pulak jamu umi n abah sebab dia lulus peksa. :-)

geraugebang said...

montel n comel, cam kak gerau masa kecik. ki ki ki. Percaya tak?

somuffins said...

Gerau, percaya sangat2 sbb gambar kat profile awak tu.. serupa cam rupa 'cucu' kita.

fifyz said...

CS,so far xde rasa 'gerak2' lg..cane eh rasanya..hehe..

somuffins said...

Fify, nanti you TAU juga. Tungguuu..