Wednesday, 13 January 2010

Bye bye love ...

Bukan nak puji diri sendiri tapi pagi nih I amat rajin sekali; bukan rajin mandi tapi rajin memasak. Normally when I'm in the kitchen, I'll take my own sweet time doing the obvious chores but not this morning. Since my Puteri Gunung Ledang jadian is going back to her 2nd home at 10am, I need to speedy ganzaleskan diri just to accomplish 2 missions.

Missions accomplished on time, yeayy!! I managed to bake macaroni with cheese (resipi diseludup dari dapur mama Sonia tapi ada sedikit rombakan, heheh); and serimuka gula melaka yang tak-berseri-langsung. Both as bekalan for T to bring 'home' - enough for 4 persons (only). Mahaplah, I don't have the energy to supply food for the entire block ;-)
.
T was on semester break for 3 weeks .. macam2 aktiviti/hal yang kita buat bersama termasuklah merajuk, jauh hati dan terkeluar lelehan air mata persis mutiara! Insyaallah esok lusa jumpa lagi, haha .. so masa hugs n kisses tadi takde rasa sedih2 (ehhh.. saper kata??).
.
And so I had these for breakfast - can skip lunch and now ada baiknya I zzzzzz exercisekan mata - pejam celik pejam celik dan terus pejaaaaaaaaaaaaaam ..
.
dah macam ler-zar-nya pulak!
.
.
Serikayanya terlembut sikit. Permukaan serikaya macam ada puddle of H2O tapi bila serikaya dah sejuk, puddle of H2O tak lagi kelihatan. Kalau chillkan dalam fridge, sure molek rupanya bila dipotong tapikan tapii my fridge dah takde ruang lagi; boleh cukup2 muat sekor udang jenis harimau aje. Fridge dah penuh menyimpan kambing panggang (pemberian kawan TB). Nasib baik dah dipanggang; kalau I kena lapah from scratch sure I tell TB The Alleycats (with tails) dah bawak lari.
.
Mata I dah berat dah nih .. penat pun ya juga maklum pagi2 dah masak (I memang kalah bab memasak pagi2, kalau malam OK sket) dan pagi2 (wpun at 1030) dah drive berkilometrico jauhnya. Confirm! KL dan Shah Alam memang jauh.
.
Sibuk2 macam nih, bila timenya I mandi ek??

17 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som,
luarbiasa betul u hari ni...
awal2 pagi dah ada 2 juadah istimewa utk T,...
rajin betul u buat serikaya lagi..
10 markah untuk u....
(dah dekat asar ni... sure u dah mandi kan...????)

somuffins said...

W'kumsalam ..
Terima kasih for the markah. 10 over 10 ke tu? I sendiri terkesima dgn peribadi I hari nih, muahahaha. Psst Akak, semalam lagi I dah mandi taw ;-)

ain said...

salam kak CS...lama x jengah blog akak. sibuk kehulu kehilir aje ni. semlm sy pi giant, beli readymade makaroni cis!! senang.nak buat sendiri, ntah bila tahun agaknya.hihi

kakcikseroja said...

Salam CS...

Kalau Dik Mah komen jam 15.00 tadi kata dah nak Asar, skrg kakcik komen jam 16.25, dah nak Maghrib ni.. takkan tak mandi lagi kot! (mandi semalam tak masuk buku 555 tau..) :)

somuffins said...

Ain, cik Abe dah balik kesana ke? Ain dah boleh free as a bird kesana kemari memblogging ke? hehe..


KakCik, wahahahahahaaa.... skrng hari hujan (pukul 5.30 ptg), jom temankan I mandi hujan??? Jom !!

kak ja said...

Ni apsai malas mandi pagi nih? Lain kali mandi dulu, baru masak, xdelah masakan tu terlebih garam..

somuffins said...

Ja, mana ada malas mandi pagi, I tunda waktunya aje :-)

BTW, bil air rumah you berapa RM sebulan?? Mine RM12

kak ja said...

Samalah mcm I.. mandi pagi I tunda ke tghari, n kekdg I tunda 14 kali sehari, sampai ke tgh mlm!! wakakakaaa..

Bil air umah I lbh drp u le, CS!! Sbb tu I kena jimat2kan..

U tgok I tulis komeng ni kul brp.. Tak leh nak tdoq lagi, CS.. asyik ulang ke toilet je.. Tambah teballah bil air I this month!!

en_me said...

sibuk memblog teww akak som.. ehehe, salammm

ibusinga said...

masak secara pukal pagi2
tidur berjemaah petang2..sebab dah penat masak..

somuffins said...

Ja, kadang2 I wat kerja keji cam tu juga .. delay2 hingga malam .. oooops! rahsiaku rahsiamu jua, haha. Ekceli my water bil rm24. Oleh kerana I duk Selangor, maka I dpt 50% diskaun on water bill.
Ehh Ja, you got cirits ke? I dapat daah 3-4 hari lepas. Kalau kerap sangat cir-bir tu, jgn pam dulu taw, tunggu 2-3 x baru pam, save water like that! You dah OK ke?


Salam en-me. Kat rumah 'ibusinga' I dah kalahkan you pagi ni sbb I orang pertama mengomen, heheh. BTW, I membelog dalam tdo taw, percaya tak??


ibusinga aka bunga .. sebenar2nya I jarang tdo petang. I cuma terlelap jer (tolonglah percaya).

anneaziz said...

CS,

So sekarang dalam alam hanimun yer? Anak semua dah balik lubuk memasing?

I lapar lah...QJ mana?

somuffins said...

Anne, sorang jer yg balik kelubuk. D is with me tapi dia duk mengada at the house next door (penunggu rumah my sis yg kosong tu).

You tanya I pasal QJ? Swear, I pun tak tau.

Cik Som said...

Sedapnya nampak makaroni tu...

somuffins said...

CikSom, thanks. Tu baru 'nampak', belum rasa lagi, hahahai ...

geraugebang said...

Memang rajin laaa. Kak gerau rasa macam nak kasi pingat errr. Pengat. Tapi kak gerau malas pulak.

somuffins said...

Gerau, mekacih. Kita lbh suka PENGAT dari pingat. Since awak dah sebut pengat, pls pls pls ... kita nak semangkok pengat pithang! Naaaak jugaaaak ;-)