Friday, 22 January 2010

Ziarahilah kawan2 kita ...


Salam ...

Rasa macam malaz nak berkarya hari nih tapi kesian pulak kat peminat2 I seluruh tanah berair, tanah kontang dan tanah dipenuhi salji salju .... (ha! kekdahnya merentas benua tu tapi ada sapa2 nak jongkitkan idong-&-mulut tanda loya mual n menciii, tak?? kalau ada pun, ada I *****? <- ungkapan yg kurang sofan tu, I tak suka so I tak tulis).

Mungkin adalaa 5-6 juta owang yang tau I telah berkelana ke Sban semalam. Tertunailah hajat dihati ... rasa bersalah telah ditebusi dengan pelukan dan ciuman yang berdesap desup. Tiap kali pipi bertemu pipi, terkeluarlah "muah" tapi tak bunyi 'muah' pun, apsal ek?

Sepatutnya I kerumah Teh terlebih dulu (sebelum bertolak ke Sban pada petangnya) sebab dah janji nak bawakkan Teh murtabak. Oleh kerana mentari memancar dengan begitu indah sekali, I dengan penuh hemah mohon jasa baik cik WM to do the 3M ritual - membasuh, membilas dan mengering but whylah cik WM takde fungsi MENYIDAI?? Ni yang geram nih!
.
I pun telefon Teh, berdebar2 juga "Tehhhh... kensel.. banyak basuhanlaaa.. belum kering lagi". Teh yang cukup paham bab basuhan-kalau-tak-kering-boleh-mendownkan-mood-yang-ceria "ok..ok.. pahaam. Besok2lah, takpe..". Donchu jas lav having a sista laik dat??
.
Dalam pada tunggu basuhan kering, sebagai partner yang perihatin (read: mithali), I pun beriya2 kedapur (kena 'kipas' TB sebab dia sanggup drive ke Sban), masak apa yang ada untuk mengalas perut. Wat did I kuk?? Well.. I kuk creamy rice BTB jer, heheh. Kali ni ada penemuan terbaru - I kuk STIB guna a bit of tomato puree (nehi asam jawa) dan rasanya amat ... berbaloi2.
.
Dah bersungguh2 masak tu, TB tak nak makan pulak, "later darling", katanya. You sanggup dengar dia kata darling kat I? Sumpah I tak sanggup, nasib baik dia tak kata cenggitu, haha. Dah siap masak tapi TB nak makan kemudian "but I'm hungry!" maka I makan semunyik2 (sebab dia dah bersiap sedangkan I baru jer bersiram (that's why I kata I tak mandi). Verdict: Samtum yang paling dilisyes pernah I buat (so next time guna tomato puree or tomato sos aje instead of asam jawa)

Tiba di Seremban ...
.
Sure enough Ndja jadi tua-rist guide tunjuk hala ke rumah my BFF. Ndja terus balik ke rumah (sambung misi masak beriani lauk kamb/ayam untuk dijadikan bekal adiknya balik ke KL). Bila berjumpa kawan lama, tau2 ajelah topik yang kita bincangkan. Mula2 kami berempat duduk berbual diliving room; pehtu bila ada topik sensitip/rahsia, kita berdua beralih ketempat yang lebih secluded yet cozy - kononnya jauh dari pendengaran TB and my BFF's anjer.
.
Dah berbual tu, rasa cam tak mau balik sebab banyak lagi hal negara yang belum dikaber tapi apakan daya. Singgah rumah Ndja tumpang solat (dan angkut makanan yg dia masak tadi). Alhamdulillah - Allah saja yang dapat membalas budi baiknya dan my BFF juga (dapat minum kopi, makan karipap pusing, dapat senaskah Yassin dan bekal apam warna-warni tapi kena steam sendiwi, hehe).

Isn't it romantic?
Senja about to berlabuh n kita berdua, auww ...

Hmmm ... by now mesti ada yang dah tekan X atau dah tekan 3-4 kali X sebelum baca perenggan kedua, kan? Takper, tu lumrah alam. Untuk yang berminat sila rujuk panduan dibawah.. I selamatkan you garu2 dagu yang tak gatal untuk men-decipher apakah makna abjad2 kontot diatas tu, am I perihatin or what?
.
Nota: BTB = back to basic (ada samb-tum, timun n telur dadar). STIB = samb-tum-ik-bil (dah jadi lagu hindustan plak, yahuuuu janggeli kahe).
.
Sat lagi nak ke SA menjemput puteri mayang ala mengurai. My late emak should named me Nur SUPIRa tapi takperlah, nama sekarang pun daaaah *melethop* ????

14 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
(berguling-guling manja..gesel2 punggung...)
sewonoknyer i...
i pengkomen yg pertama.....
u tau... aisyah tengah menggila dengar lagu...
' Don't cha...by pussycat doll...'
u mentioned lagu tu... terwingat i...
u bygkan bdk 5 tahun nyanyi lagu tu...???
lepas tu bayangkan mak dia pulak...
cute kan... kan..kan...
kita ni samalah...
semalam pun i pegi umah kawan...
semalam pun we duduk borak2... best...
sama mcm u jugak...

aintsuperwoman said...

(berguling-guling manja..gesel2 punggung...)

waaaa....dasat jugak akak ye...fa tengah dok imagine niii....

QueenJah said...

Salam Cs,
ala....arini lewatlah plak baca sokabar!!busy seh...you tau si es, I tingat satu babak dlm cinta balqis, kan ada satu jiran dia yg molot kecoh tu tanya pasal naper tak jadi rewang2...mula tu i ingat dia betul2 simpati, rupa2nya pastu dia herongkan molot dia sambil cakap 'ada aku kesah?' you ingat dak?
so bila you tulih, ada I*****?, I terbayangkan wajah you serupa dgn si anu tu...kih3....oopss...sowey!
(nak gi jenguk Ja lah plak..)

somuffins said...

Akak, I dpt bayangkan Aisyah sedang menyanyi dgn penyanyi latar owang Minang d bomb tu, auwww..
Akak/Fa-ASW ..
Takde guling2, takde gesel2 sebab I sedang bertahmid & berwirid, ehem, hemhemhem... tapi kalau nak berimaginasi ala wild2 west, silakan (jgn tergolek dari kuda daah).


QJ, ingat bebenar babak dan watak tu. I rasa nak tolak tivi biar pompuan tu jatuh tersembam kelantai! Gitulah gewamnya I, grrr...

Ibu n Abah said...

kak som,
u buat i gelak lah...
ade ker u panggil i owang minang d bomb...?
aduhlah... mentang2lah hari ni hari jemahat...(jumaat), bukan main lagi bertahmid dan bertasbih sepanjang hari. OOOOOoooooo.... malam tadi kan malam jemahat?.....lupa lak nak baca yasin....

aintsuperwoman said...

whattttt?? I....I...di terima masuk persatuan BBP?? BBBetul ke ni? aaaaaaaaa!! (menjerit excited)

I tak nak jadi Pengerusi, I nak jadi AJK biasa je, boleh tak???

Bila nak meeting?

Ibu n Abah said...

Eleh...(bunyi jelezzzzz sambil moncong-moncong kat situ....siap jeleng lagi...)
nak jadi ajk?...
ala... 3 owang jer....

aintsuperwoman said...

eee..akak, mula2 memang la 3 orang je, kami ni kira jadi AJK Penaja tau...lepas ni, jangan maraaaaa....mesti ahli we all bertambah..akak, kalo kita orang meeting, you duduk kat luar je tauuu...hehehe

ceriaWAN said...

nak join.. nak join..
nak join gak la..

tapiiii... errr... errr..
orang laki diterima gak ker??

somuffins said...

Fa, misi kita mencari member baru. How, when, where - hanya kita yg tau berdasarkan 1Msia plan (bercakap dihujung meja nih dlm meeting room).

Akak, u r welcome anytime. Pada hari you tidak pergi dialysis, u boleh join kitorang.

Takat nih BBP Club baru ada 3 members tapi kita mungkin terima member baru sorang jejaka (sambil selak2 langsir ngintai si ensem gebu diluar itu).

ceriaWAN, since you tersangat ceria, kami lantik anda jadi our pegawai pemasaran, setuju tak??

Ibu n Abah said...

kak som dan fa,
i rasakan u boleh sasarkan kat satu tempat ni untuk cari ahli...
tempat ni kan... juga sediakan kemudahan untuk orang nak cari ..... untuk buat aqiqah dan qurban...hehehehehehehehehehehhe
harharharaharharharhara
hirhirhirhirhirhirhir....
aduh.. sakit pewot akak....

somuffins said...

Amboi2 seronoknya cikMah kita sorang nih ..

Akak, kita tak ambik 'mereka yang berkaki empat' taw; kita rekrut yang berkaki 2 jer, yang ada BIN dan BINTI, auwww.

ceriaWAN said...

quote:
ceriaWAN, since you tersangat ceria, kami lantik anda jadi our pegawai pemasaran, setuju tak??

Ambo jadi GRO? bunyiknya mcm menarik gak tu.. SETUJU!!
Tapi boleh tak adik AF a.k.a T jadi pembantu den??

boleh laa..
boleh laa..

somuffins said...

ceriaWAN ... nak AF jadi pembantu you ke? Memang boleh .. I hantar AF = Anjer Fify kesana, okay??