Tuesday, 19 January 2010

Heheh ...

Cerita meatballs kat iki-ya terfaksa dipendam/perap/marinate dulu. Sementara menunggu editor Al-kisah masuk pejabat, sila basahkan mata dengan masakan orang malas cum rajin tanpa rela menonong ke dapur (selepas congak2 memang tak akan dilayan kalau yang menonong tu kata "jom, kita makan kat luar?").

Dinner dua malam lepas ... Oleh kerana malas nak nonggeng2 untuk cari bahan memasak (almaklum freezer ukuran paras peha kelantai) maka capai mana yang ada dalam laci esbok aje.. (nampaknya kena beli esbok baru dimana freezernya selaras dengan dada, auwww) <- kelam kabut aje bunyi bahasa I ni ek? hehe, nemain.
.

Terasa zalim sangat masak mee hailam aje. Kesian pulak masa tidur nanti masing2 berdengkur diiringi bunyi perut mendayu2 kelaparan. Maka secepat kilat I re-program my tenaga, upkan sket my kilojoules biar melethop, haha <- ntah kenapa I mesti ber-haha, I pun tak faham!
.

Dah bertahun I tak grill or 'wos' kitchen chicken. Jelez meluap2 bila tengok para bloggers yang rajin menggeril siap campak2 slices of lemon. Dengan kadar segera I pun campak2 bahan yang ada - tak sempat perap pun - I terus zaap kedalam oven. Sementara menantikan ayam tu masak, I bancuh brown sauce (instant) dan jerang atas api yang selow, bubuh butter sket dan air ayam (selepas ayam siap dibakar).

Verdict dari 3 chef tak tersohor dunia: Chef TB 4/10, Chef T 6/10 n last but not least Chef D 9/10.
.
Gitulah kesahnya ... semuanya al-licin. Alhamdulillah.

6 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
Ayam panggang u ni memang nampak menyelerakan...dapat idea nak buat apa dengan ayam dalam esbok tu...
telima kasheh...tor chey...

kakcikseroja said...

Alhamdulillah.. licin semuanya - itu yang penting. Kan tak elok membazir... :)

Cik Som said...

lately, tak ada tenaga nak masak. Apa kata kak som pos sikit kat dek som di sini? hehehehe

dina said...

ni yg rasa nak grill ayam malam ni...ouch! diet! diet! die! die!...

somuffins said...

Akak, ayam pang tu nampak berselera kerana ia mmg sedap (uhuk2) tapi kerana ia ditangkap guna kamera hp yang berpixel2 (bukan hp aikoN I yg antik tu). Ayam pang dimakan dgn roti pak aghab yg nipis2 tu (xtau apa namanya).


KakCik, kalau tak dilicinkan, perut diorang juga yg berkeriok2 nanti, kan KakCik kan?


DekSom, kemanakah perginya tenaga tu? Mungkin yg ke-4 akan menjelma kah? Feewit.. (ekceli I dah makankan ur share. You sker dramstik kan?).


Dina, you berdiet ke? If so, ok gak kalau u makan grilled ayam. Make sure buang kulit mulit ayam tu k??

ain said...

sedapnya kalau dapat seketul dua ayam panggang akak tuuu!!!!