Thursday, 21 January 2010

ketam kawan ketam ...


Life is like an onion
You peel it off one layer at a time
and sometimes you weep
- and so says the pujangga -
.
10 pagi
1. Beli murtabak 4 keping (order dari rumah dulu, tiba sana just pick and pay)
2. Terus meluncur ke PJ rumah Teh
3. Pulangkan oven yang tak boleh dibaiki, hantar surat sesat yg dihantar kealamat my house bersama 3 keping murtabak
.
2 ptg
Insyaallah bersama TB ke Sewemban <- heheh, kita sker cakap pelat kerana menziarah my BFF yang baru jer kehilangan bonda tercinta. Selagi I tak ziarahnya, selagi tulah I rasa amat bersalah; sama rasa bersalah bila I langgar anak kucing satu ketika dulu. Alhamdulillah kucing tu survived. Sejak kejadian tu, anak kucing tu asyiklah meowing lagu Gloria Gaynor 'I'll survive'. Kucing zaman sekarang kan? Memang bijak2 belaka (sebijik dan sebijak tuannya kah? kah3 + kih3 + uwek).
.
Terlanjur kesana mungkin singgah rumah Ndja dan mungkin tidak but for sure dialah yang akan jadi my TUArist guide ke rumah my BFF tu.
.
Rasa bersalah tu telah dipadamkan selepas I layangkan satu message pada my BFF semalam as my luahan hati. Jawapan darinya sangat menyejukkan hati I yang bersalah nih. Alhamdulillah, betapa untungnya berkawan dengan orang yang matang. Tak sia2 persahabatan kami selama beberapa dekad yang disulami dengan .... bermacam2 (bila sebut satu, kena sebut semua tapi kena juga sebut satu ie dia ketam, I pun ketam tapi (so far) kami tidak pernah menyepit diantara satu sama lain).
.
Till then, have a nice day ..

13 comments:

ibusinga said...

takde gambor bawang puuun....kat atas tu...
ketam????
ketam as in mengetip??

somuffins said...

Hehe Bunga, belum habis tulis I dah tekan maka ..

Ibu n Abah said...

kak som,
lambat pulak lagi i pagi ini... selalunya i mendahului oranglain...
takpa..nanti i bagi ZZR 1200cc utk dak sokatbar tu menggantikan kapcai buruknya...
Kita bila ada kawan baik BFF memang seronok kan. dia mengenali kita masa kita masih muda belia dulu sehinggalah usia kita menenja...(meniti senja..). Dialah yg memahami tingkahlaku kita pendekata macam saudara kembar kita..
Kawan yg baik walaupun sesama ketam tak akan/tidak sesekali akan mengetip kawan ketamnya yg lain...
Alhamdulillah Allah pernah menganugerahkan i kawan ketam seperti itu dan kami BFF sampai kini.

kak ja said...

Kalau I terjumpa u n ur BFF tu, I nak tangkap, masuk piyuk, bikin masak lemak cili api..

Hmmm.. sedapnya Ketam Masak Lemak Cili Api..

eh eh.. I punya word verification is 'annes'.. Cena dia tau psl I dan kanda Anne huh?

somuffins said...

Akak, biar lambat asal selamat.
Dak sokabar sungguh gembira bila tau ada philanthropist nak gantikan motor kapcai dgn yg baru. Mungkinkah dak tu akan jadi BFF Akak juga?? Auwww..


Ja, janganlaaa ... ketam jenis kami ada 190 lives berupaya mati, hidup, mati, hidup ... Tak larat kang u asyik nak menggulai kita aje. As for word verification tu, 'I dah programkan' as such. Percayalah penipuan I nih, heheh.

QueenJah said...

Salaaamm....
owang sibuk citer pasal ketam, kita duduk dengor jer la diam2 kan? kalu tak paham toksah masuk campur.. I inesen...

ain said...

kita suka mkn ketam!! lg2 ketam masak lemak cili padi..pehh!!!hehe

Amy said...

Hahaha tergelak i bace part kucing nyanyi lagu gloria tuh kahkahkah..u ni mmg pndai buat lawak la sis.

Cakap psl ketam, bestnya mkn ketam bercili..harus bibir bengkak lps mkn pedas2 tuh kan hahaha..haih org kat sini lak terliur nak mkn ketam nih..hurmmm!

somuffins said...

Wkumsalam QJ yg inesen. Sejak bila you inesen? Ada buat 'preskonperens' ke?


Ain, kita pun skerr .. esp bila dapat flesh yg pukal2.


Amy, jgn gelak kuat2 nanti termasuk lalat jerman dlm mulut, hehe. Nice to have u here :-)

geraugebang said...

Ketam memang kena kawan ngan ketam kan. Kalau kawan ngan ikan mesti tak baper paham bila cakap. errrr. kita pun macam tak paham. Oooo, kita ikan paus. patutlah. he he he.

somuffins said...

GG, kita sker ikan paus. Sker tengok dia sembur2 air kat 'atas paler' dia. Harapan menggunung everest agar sekali dapatlah tengok ikan paus beraksi depan mata; tapikan tapii.. hehe, tanak cakaplah.. hehekihkih *gelak malu n kiut*

Cik Som said...

aisyeh.... BFF itu apa???? Puas carik jawapan tapi tidak ketemuan...

somuffins said...

CikSom, hehe. Ada garu2 dagu atau kepala tak gatal untuk dptkan jawapannya, tak? OK.. BFF ialah best fwen 4eva (gitulah yg I belajar dari facebook, haha).