Sunday, 17 January 2010

Makan dan ...

... makan lagi, masyaallah! Alhamdulillah for the rezeki and double alhamdulillah sebab dapat menikmati kelazatannya. Amin.

I ada masa 50 minit untuk berkarya. Pastu kena mandi bersiap2 pulak. Lepas solat subuh tadi T pesan "Mi, by 9.30 kita kena keluar rumah. Umi mesti siap by 9 pastu kejutkan T eh? T dah pasang alarm dah".

Tension I dibuatnya sebab lepas beri 'arahan' tu dia boleh zzzz semula! TB takde beri arahan apa patut I buat bila kita nak keluar jenjalan. Arahan ditambah "yalaaa, Umi kena siap dulu sebab Umi siap lambat".

Misi kami dipagi Ahad ni nak ke KL aje tapi KL yang ni tak jauh sangat. T ajak I makan meatballs kat Ikea tu.
.

AJK wajib memakai 'lencana' kerana 'lencana' boleh menambahkan seri ayu wajah. Yang meragh tu dipakai minggu lepas (majlis jiran A) dan yang biwuu tu dipakai semalam (jiran B). Dengan memakai 'lencana' tersebut, I rasa cam dapat 'lencana' Sheriff aje (but please don't shoot this Sheriff okay?).

Dimajlis kawin semalam, ntah macamana tetiba I dengan kawan sorang lagi dib'eri tugasan menyambut tetamu di main entrance. Alaahai, kerja nyambut2 nilah yang I takde skill sebab senyuman I tak berapa manis dalam keadaan panas dan senyuman tu takleh stay still for long (warga emas .. urat2 muka dah kendur kan?); namun I empowered myself .. come people, I shall give you this shweet smile of mine (read: I take the challengelah). Kalau ikutkan hati, dah lama I 'kuis2 pasir' bersembunyik.
.

Majlis berjalan lancaaaaar! Pengantin cantik lawa berseri. Makanan enak sedap delicious! Bila tugasan selesai, I terus balik rumah sebab tugasan padaNya mesti ditunaikan juga. Mandi manda segala (kali kedua mandi ni taw), tanpa berlengah I melabuhkan badan.. YaAllah nikmatnya dapat baring. Setiap sendi terasa sengal dan ketat tidak terkira .. Ingat baring2 dan golek2 aje ke? Hehe ..

Sebelum Maghrib terima sms dari jiran "kitorang nak dinner kat UJ. Nak join?". Haa.. makan lagi. Masa I mula berbaring2 tu I dah angin2kan kat TB "dinner nanti I tak nak masak. Kita makan luar eh? I penat". So in the end, I sambung sesi menyombong dgn periok dan kuali. 1 hari yang indah!
.

9.30 malam kami berkumpul di restoran UJ. Oleh kerana UJ milik jiran, restoran tu dipenuhi oleh kami2 juga (yang pada siang harinya berjumpa dimajlis kawin). Riuh rendah. Seronok rasanya bila berkumpul macam tu. Lebih seronok sebab TBku ada bersama; kalau tak madang aje dia pergi kerja. Orang rihat dia kerja, orang kerja dia rihat <- I sedang berleter ni, haha.
.
Rahsia ni jangan bitau TB eh? I suka bersiap kemudian dari TB. I suka bila dia dah siap dulu, dia tunggu I dalam kereta yang sedia didinginkan for me to make an entrance .. haha .. rasa cam pergi dating jer, auwww. Shhhh.. rahsia ni.. janji!!

OK .. GTG before puteri Hang Li Po bersuara "cepatlaaa Mi".

9 comments:

Naz said...

memang enak masuk kereta yang dah dingin! hehehe
boleh jadi partner in crime ni ;)

Ibu n Abah said...

kak som..,
hebat u yer...TB siap sejukkan kereta lagi...(i pun nak tiru lah..- u tak amik copyright lagi kan..kan..kan..?)
i pun tewingin nak rasa meatballs kat ikea tap nak pergi jauh mcm tu, malas...ak dengar verdict u dulu.. kalau u kata sedap, i pergilah.. kalau u kata biasa-biasa... tak yah gi...

anneaziz said...

CS,

I tak leh buat cam u, sbb I pantang dgr hon kereta berbunyi, (kalau lambat pasti hon akan dibunyikan!)Kalau dgr hon jer, mula lah i gelabah, cari semua tak jumpa.

Satu lagi...i paling lah tak pandai menyambut tetamu...Dalam crowd i pemalu, cuma ramah 1-1 jer, kakakah! Tak boleh bawak ke majlis punye pangai!

lili said...

CS,

Untung ek dapat hubby mau tunggu dlm kereta... I macam Anne.. tak boleh orang tunggu... selalu I siap dulu.. biar I tunggu orang, jangan orang tunggu I! Pastu kan.. bila dah nak kuar, I jugak jadi yg last sebab masa tunggu semua siap, I paling dulu siap, masa tu ler nak shi shi..!!! har har har!

P/s... UJ tu stands for what? Sedap tak makan situ? Ke.. sebab makan sponsor jadi sedap? wahaha! jangan marah ek!

QueenJah said...

Salam Cs, hey, penat jer I menaip, mana I punya komen hah? you pun dah pandai main buang2 I punya heh?...

somuffins said...

Salam semua ...

Naz, sesungguhnya enak lagi nyaman. Bila dah nyaman tu, hati terkucil pun boleh di-un-kucilkan secepat kilat.


Akak, TIRUlah gayaku. I belum 'patent'kan lagi so cepatlah rebut peluang. Bukan emas permata yg ku pinta (ye ke?), haha.
Re: meatballs tu kan kan kan ... Nanti I lapurkan.


Anne, satu2 pe'el TK yg I sanjung (auwww) ialah dia tak suka orang hon2 dari keta dan dia juga tak suka hon kat orang. Boleh percaya ke tu? hehe, mmg boleh. Satu lagi, kita serupa bab pemalu tu *giggle sambil katop mulut*


lili, I ni jahat gak. Dahlah dia willing to wait inda car, I sempat lagi sidai tualalah, sidai kainlah, hehe. (Psst.. sape suh dia terover punctual, kan?).

UJ=UncleJoe .. ada jual western food, mediterranean n some Malay food. Makanan dibayar oleh setiap man of each house. Hubby paid <>RM50 for the two of us. Masih sedap rasa makanan walaupun ... tak free, haha.


QJ.. komen yang mana? I tidaklah bersedara dengan David Koperfil boleh buat magik2 taw.

aintsuperwoman said...

eeee...betullah, hubby tunggu dalam kereta yang dah siap ber aircond, tapi harap2 masa kita masuk muka dia manisssss je..kita pun renung dia manjaaaaa gitu...hahahaha....

but how r? masuk2 je, bior pun kete sejuk bukan main, muka dia masam mencuka!!! ish..leceh le...

kak ja said...

I nak majuk dgn u dah tau...

Dlm jwpan komen kat Kanda Anne, u tulis TK bukan TB.. TK tu kan I punya?


Ok, pospon majuk sat..

I plak kan, kalau nak pi mana2 I suruh depa semua masuk mandi n bersiap dulu sbb last2 mmg I yg selesai dulu drp depa.. terpaksa tunggu plak depa bersiap.. Yg pompuan tu dah sah la bersiap mcm pompuan, tp yg jan*** tu apa ke hey nya plak??

Tp depa slalu claim I yg lambat, just bcos I plg last masuk kete.. yelah, I dgn my OCD.. mesti nak check pintu tingkap suis gas berkali2!! Depa plak? Ada depa kisah semua benda tu? And keje check-mengecheck tu perlu dibuat lps semua org dah kuaq dr umah..

somuffins said...

Fa, kalau muka dia masam mencuka, you katalah dgn lembut "nasib baik I keluar lambat dari I tak keluar langsong". How Fa? Ada beraN cakap cam tu tak?


Ja, abis tu caner? Takkan I nak guna initial ta*k kambing (TK) as TB plak kan kan kan? TB.. B stands for b*b* taw (cian my TB).

Yup I pun lupa bab OCD tu which I have a bit. Kita ni bukan aje penyeri rumah (auuwwww), bahkan kita juga security guardnya (dan beberapa portfolio yg lain).