Monday, 25 January 2010

Haa, boleh pun ...

Salam (sambil menguntum senyuman yang agak manis) ...

Resolusi yang I buat secara terang2an (tulis dalam blog lagi tuu) adalah .... nak jadi lebih rajin dari tahun lepas ... so ..

Just before Maghrib, 2 jenis inti dah siap disediakan - minced meat + kentang (perisa kari) dan juga sardin + kentang (nak bitau perisanya juga ke? hehe). Mood datang bila T bersuara "bila nak buat benda tu Mi? Doh tu dah lama kat luar, nanti besok T dah balik baru Umi nak buat".

Issh dak T tu but TQ all the same. Kata2 cam tulah yang I nak dengar sangat2 (dari TB/D/T) untuk naikkan semangat I yang kadang2 kental, kadang2 ledot cam lengkong dimasak dengan gula batu.


9pm: Terus menonong ke dapur .. cari pelangkong rolling pin, cari tu cari nih. I tak canai atas cabinet top (malas nak lap2 lepas selesai kerja) so I guna chopping board rona meragh yang baru dibeli. It seems 3 benda nih aje yang berjaya menawan lubuk hati I kat eekiya tu (menawan yang bermaksud mampu, hehe).

Sambil tu ingatan I merentas masa .. dah lama betul I tak buat 'currypuff' nih, berdekad2 lamanya. Masa tu Ndja and I berpadu tenaga buat karipap jenis nih from scratch (if you know what I mean). Kerja kita asyik mengintai2 kat tingkap oven - saja nak tengok karipap tu merekah2kan diri. We were ecstatic beyond words! (tetiba dua beradik jadi puak Jakun).

This time no starting from scratch so I just used the instant one. Nampaknya tak boleh selalu amalkan buat karipap jenis nih cos it's quite oileee..

Mula2 I buat bentuk 3 segi - trial dulu saja nak tengok betapa puffynya dia mengembang (based on how thin/thick I rolled out the pastry).

Testing 1,2,3,4 triangles - lesap in no time at all. T ngap 2 pieces (while still hot), and one each for mr & mrs TB (mereka berdua nih lebih sabar, ehem .. tunggu suam2 baru ngap). D tak teruja langsung tu sebab T ngap 2!

Pagi ni masih ada 3 keping lagi duk senyum2 kat I so I kata (kat karipap) "hari nih ikut abah gi kerja eh??". I am sure TB is smiling widely when he sees the cp inside the purple tupperware. Kalau tak, manjang istewi dia bekalkan toasted bread selet with peanut butter jer (tapi tak boleh nak salahkan istewi dia sebab bekal cam tulah yang dia pinta).

OKlah nak bersiap2 dulu pastu BAU (kalau tak petang Ahad, pagi Isnin), need to send T kesana.. kesana... Budak ni kan, patutnya dia balik malam semalam but since 2 of her fav. 'cerita' are on air on Sunday evening, maka conveniently dia balik pagi Senin. I approve memandangkan kelasnya mula tengahari nanti. What if I don't approve? tapi tulah, kesiaan.

'BAU' yang I sebut kat atas tu takde kena mengena dengan bau badan atau apa2 bau pun. Sebenarnya I dah wangi dah nih (read: bersiram). Sejak dua menjak bila masuk kawasan jajahan Kanda Deris, I make it a point to dress up sejuk mata memandang (at least tudung matches with pantslah kan?), mana tau kot2 Kanda D tetiba stop my 8-year old car seraya berkata "jom kita minum2?" ... haaaaa...!

BAU = business as usual

16 comments:

ceriaWAN said...

kalau i ke rumah u la.. agak2 u akan wat tak karipap utk dihidangkan kat i?

Ibu n Abah said...

kak som,
sedap nyer....
wajin nyer...
i pun nak buatlah... malam nanti masuk blog...
buat i teruja betul...
tahniah..
berjaya gak u mengkering kontangkan ayaq liur i....

lili said...

"... and one each for mr & mrs TB (mereka berdua nih lebih sabar, ehem .. tunggu suam2 baru ngap)..."
Wow, CS...kuat iman uols! wahaha!

QueenJah said...

Waaahh....ni tak riak kan ni? kan?
cedapnya...nak wat jugaklah! tahniah dah 'menawan'(mampu)kan diri mempelangkong puff tu hingga ke peyut akhirnya...

dina said...

menawannya wajah currypuf tu kak, resipi2 takde ke?

lemongrass said...

CikSom,
memang sejibik sejibik lah your giant spatula tu dgn I punya. Taste kita memang sama2 high class kan, hikhikhik..
Rege dia kat IKEA sini cuma $3 aje tu yg I beli :-D

somuffins said...

Salam semua ..

CW,jawapan ringkas lagi padat "tak" sbb kat Kelantan tu kan ada karipap sebesar or selebor your tapak tangan, kan kan kan? Mesti dah puas makan, kan kan? (cukup ada 5 'kan').


Akak, kih3. Kita sker bila owang teruja dgn 'tingkah laku' kita. Harapan agar Akak nyer kilang ayaq liur kembali penuh, hehe.


lili, iman? Terima kasihlah kalau you beranggapan begitu. Berbaloi2 rasanya I lantik you jadi Presiden Kelab Ketam *muah* (u sorang jer dpt muah nih taw, shhh).


QJ, tak riak tapi boleh gak sekali sekala, ngeh3. Selebihnya of koz nak menceriakan dapur Al-kisah.


Dina, menawan ke? Tu belum lagi tengok sipembuatnya lagi, kah3. Takde resipi .. doughnya I beli yg dah siap dan intinya pulak.. alaaa Dina, you pun tau how to make d inti (memandangkan you berupaya buat kari kapla ikan sekoali besau tu) ;-)


LG, taste kita sama sebab kita sama2 ketam kot? Sudip tu masih V lagi you.. hehe.. maklumlah 'mahal', kan?

ain said...

kak CS..sy pun dah beli gak instant pastry utk buat puff!! tapi mood nak buat inti pulak yg belum ada.hihi

ceriaWAN said...

ciksom..
pembetulan sikit.. sebenornya yg sebesar tapak tangan ku itu bukan kat kelantan tapi kat penang.. berhampiran lab f**y..
nanti la ambo ke KL dari kulim ambo bawakkan khas utk cs sebanyak 5 bijik yg sebesar tapak tangan ku itu..

mami said...

*mexican wave* YUmmy Karipap Cik Som!!...*mexican wave*

kak ja said...

U sj je suka nak meremind I ttg tuuu.. *pencinta segalak yg instant*.. Apapun I terpaksalah ngaku, bhw sesungguhnya hasil usaha gigih u tu nampak yummy..

Kanda D tu kalau dia ajak u minum2, u kena make sure u mintak tangguh 3 ari.. Tunggu I turun bas xpress, pi join u all.. I mmg suka kacau daun..

somuffins said...

Ain, pupuklah semangat tu betul2. Kalau takde mood, jgn paksa2 nanti pastry tu bentat plak. Saper nak tanggong rugi?? Ainnn, jugak! ;-)


CW, jangan susah2. Kita ngerilah dengan makanan yang besar2 cam tu. Niway, acih eh??


Mami, yeayyyy .. 1st time dpt mexican wave, tq. Karipap tu tersedap sbb intinya dibuat penuh kasih sayang, auwwww ;-)


Ja, julung2 kali kegigihan I diakui (wpun terfaksa) oleh CEO Pencinta Segalak Instant. Acih.

Kalau Kanda D bermurah hati (dan buta hati) mempelawa I minum minam, memanglah I have you in mind. Kita kan (PIC) patnereenkraim?

aintsuperwoman said...

curry puff......

1. suka makan
2. tak tau nak buat
3. rasa malas nak belajor
4. hubby pulak suka makan
5. order je lah! heheh

somuffins said...

Fa,

1. makan ala kadar jer sbb oily
2. takpe asal tau makan, heheh
3. malas? Ni yg susah nih
4. apa lagi? kipas jgn xkipas
5. Eh.. apsal modus operandi kita serupa jer??

azieazah said...

Tetiba terus teringat, dolu2 masa sekolah pernah naik ketapi ke KL, selalu ada sorang pakcik akan naik dari Ipoh berjualan karipap dan nasi lemak..

dia naik bawa bakul dan ramai plak penumpang yg beli.. dulu ketapi takda ekon, kerusi pun kayu keras jerrr...

Salam kenal SOM...

somuffins said...

Salam kenal juga Azieazah.. terima kasih 'melancong' kesini ;-)

Yes, I pun merasa duduk dlm ketapi tanpa ekon dari JB-KL-JB dolu kala. By end of the day, naiklah bau KARAT satu badan.

.. yang menjual karipap serta air memang ada TAPI tak berani nak beli sebab MALU dan TAKUT (almaklum masih inesen lagi suci, har3)