Saturday, 9 January 2010

orang kawin I yang kenyang ...

OK tak title kat atas tu?

Pukul 10 pagi waktu malaysia barat ... tapi sebenarnya 5 minit lagi pukul 10 pagi dan I sepatutnya dah pun berada kat rumah jiran sebab hari ni ada upacara merewang ringan2. Mak2 dara ada tugasan mulia hari nih yaitu mengelap buah.

Buah apakah itew? heheh .. yaa buah apple atau sepatah kata my Bak buah 'epol' (apalah Bak I niih. Sekolah omputih tapi tetap nak thebut epol, hahahahaaa... Baaaak... Baaak!).

Buah epol (as tribute to Bak, kena ikut thebutan dia) akan menjadi cenderahati pada majlis resepsi yang akan berlangsong siang esok kat dewan KJ. Hari ni kerja we all tulah .. lap2 epol dan masukkan dalam pouch. Majlis ni sebelah lelaki dimana sebelah pompuannya dah pun berlangsong minggu lepas kat Taphah <- sker ati aje I mengeja ek? Alaaah, bukannya I nak amik peksa UPSR pun...

Nak tanya sekali lagi, sape kata Kuala Lumpur tak jauh?? Ni ha nak kabar sket, bukan aje KL tu jauh, Ampang (apa ntah) pun jauh juga wpun ia terletak dlm mukim Selangor. Waduh! 1 jam perjalanan kesana .. macam nak gi umah Ndja kat Sewemban2 aje. I pergi tumpang jiran aje cos TB .. auww.. TB I tu biarlah dia turu rehatkan badan sementelah dia baru je balik keje malam. Kesian kan? Tak sempat I nak picit2 or urut2 dia .. I dah keluar umah.

Janji Melayu 1130am berkumpul kat umah S&D tapi pukul 12 lbh juga bertolak. Kami terus ke rumah 'sanggar' yg dah disediakan pihak pompuan. Rumah best dan sangat selesa. Disediakan juga makanan ringan dan minuman membasah tekak. Satu jer yang takde .. tsk..tsk.. bantal untuk kita dot3 tapikan tapii masa kita tumpang bersolat dlm bilik yang hawanya sungguh nyaman tu, mak2 dara tergiggle2 sesama sendiwi bila tengok katil bertilam empuk bertatahkan 4 bantal lembot sesangat (namun giggle2 kami terhenti ... maklum, kami kan sopan (terfaksaaa sofan), takkan nak buat rumah orang cam rumah sendiwi, kan kan?).

Majlis nikah bermula lbh kurang pukul 3.30pm. Seperti biasa .. I akan duduk bertimpuh .. senget kiri sat, senget kanan sat .. bersila sat .. owhh .. mestikah? Bukan I sorang cenggitu, ada gak 3-4 orang lain senasib dengan I. Alhamdulillah majlis berjalan lancar. Pengantin lelaki tersyahdu sebaik saja melafazkan akad - sekali jer!

Saat yang dinanti2kan tiba bila kami dijemput makan - bukan nak makan sangat pun (heheh sambil kenyit mata), tapi more on nak meluruskan kaki dan mengerakkan punggung dan apa lagi ?? Yaaa, perlulah mengalas perut tu juga. Masuk angin kalu sape yang susah? TB jugaak (sbb I akan ngelat masak 2-3 hari).

Sebelum I mandi dan bersiap dan dan dan .... Nak tayang wajah udon mee yg I buat for dinner smlm. TB tak pandang ini mee so I gor nasi aje untuk dia .. Dan pagi ni I agak keciwa .. sms TB mintak dia belikan b'fast tapi hampa you .. I didnt see that red plastic yg dalamnya ada my b'fast. I tak merintih, tak buat laku hentak2 kaki dan tak merajuk pun macam a 5-year-old :-)


Upon checking his HP, rupa2nya batewi dia dah mam**s (sekali sekala nak gak thebut perkataan tu). Kalau dah thebut perkataan tu, apakah maknanya?? Tapi I tetap mithali cos I cook up a storm for TB .. I kuk ho liau mee .. I masukkan sawi, udang n cendawan. Slurrph!

6 comments:

Ibu n Abah said...

salam kak som,
kan u pn setuju ngan i KL tu jauh.. berejam-rejam naik keta nak sampai KL..
I tabiklah kat u.. dalam dok makan kenduwi masih masak mee.. bagi idea kat i untuk masak macam-macam mee...
BTW.. Mee PK tu aper yer?...

ibusinga said...

penat kan duduk bersimpuh kat kenduri2 ni...
(kita memang tak kan bersimpuh...mesti bersila..pedulik apa orang kata...)heh heh heh

somuffins said...

Akak, kalau ikutkan hati, bila I dah kenyang takdelah I nak masak apa2, tapi kerana tanggungjawab ... cewah! boleh percaya ke? Mee PK ie mee pak kasim .. i dah cite kat blog setelah 'beribu2 peminat' bertanyakan apa mee pk tu? hehe..


ibusinga.. memang betul kalau dah keadaan memaksa 'ada kita kisah'?

aintsuperwoman said...

I akan duduk bertimpuh .. senget kiri sat, senget kanan sat .. bersila sat .. owhh .. mestikah? Bukan I sorang cenggitu, ada gak 3-4 orang lain senasib dengan I.


Dulu masa muda remaja boleh le...sekarang ka luuuu...kebeh weiiii......urat pun banyak yg tersumbat...hehehhe

PUTUBAMBU said...

ish..sedapnya mi kuah gambar yg bwah tu...

somuffins said...

ASW, bukan aje tersumbat malah got water retention some more, hehe. Cian kita ek?


Putu, in fact dua2 mee tu sedap, ahaks.