Wednesday, 27 January 2010

was once a killer .. oh no!

I am here at 1am with eyes very wide open. It's not because I can't sleep or having amnesia insomnia. Truth is I've had enough 'partying' in the slumberland from 7.40-9.30pm just now siap with wonderful dreams. Pergi 'party' pakai telekong, haha (Ja, you know what I mean, don't you? Nasib takde lelehan batewi cap kucing hitam, kah3).


"thott..thott" Who would want to send me a message at this wee hour? 3 guesses. It's either Ndja, D or T ..

T: Omg Mi, T accidentally deleted d msg wth d top up numbers, baru je trjadi!
U: Nasib u have a splendid mother 8432668161902
T: Thanks Mi! Gdnight muah
U: Haa, tdo cepat. It's 1am u know. Umi pun nak tdo. Daa
T:Esok kelas kul 1pm. Lek aa. T dah baring dh pun

Now .. that got me thinking .. what if T doesn't have a mother anymore? I mean what if I am dead? Aduhai, kesiannya dia. Mana tempat dia nak meluahkan perasaan dan bermanja? Kat siapa dia nak mengadu sandalnya kena pijak dek kawan tapi kawan tu make dono aje? Pada siapa dia nak berbicara tentang ketakutannya? kebahagiaannya? kesedihannya bila kucing mati? Owh ...

*deep sigh* Oh dear, let's not get emotional. I better get some rest, will continue with my rambling tomorrow morning, insyaallah.

Salam n selamat pagi ... sambung berkarya tatkala pewut dah kenyang dengan sebungkus nasi lemak (I tak beli tapi tetiba aje ada atas meja), secangkir neskepe mild 3-in-1 dan ubat2an pencegah penuaan dan kekenduran. Ishh, takdelah cenggitu, it's more untuk kesihatan dalaman specifically for the liver...

I ni kan taKOT makan ubat2an unless I memang betul2 sakit tapi dah kehendak TB that I must telan sebiji setiap hari (sedia maklum I ni bukan aje mythali malah tersangatlah patuh dengan kehendak suami (eh-ceh2), maka I telan ajelah (sowi eh, kita sker puji diwi sendiwi ek? saja nak menyedapkan liver kita sementelah Milk Thistle tu memang pun untuk kesihatan liver).

I baru jer baca kisah Sophia, 3E's pet fish. Lepas 5 tahun being in 3E's household, Sophia pergi buat selama2nya. Memang sedih esp bila kita dah 'bela' lama. Bila sebut pasal pets ... pause ... oh well .. bila mention ikan, I will always have this guilty feeling but as always, I will console myself that I did it out of curiosity, out of perasaan gewam yang teramat suka not out of hatred .. blablabla .. See? I am my own loyer .. always defensive menjaga kebenaran anak guamnya, har3.

Cuba bayangkan senario: CS sebelum mumaiz jauh sekali akil baligh - dikala I masih tidor dibawah tiak my Mak (so maknanya I memanglah tersangat genit kenit). Satu malam sebelum tidor, I membontoti Mak ke bilik kakak/Chik to say goodnite (ala the Waltons), pastu Mak nak terkucil pulak so I waited kat luar bilik kakak aje. I tak berdiri tapi I duduk sambil memerhatikan sekor ikan laga warna biji kundang berenang2 kesephian dalam bekas botol Horlicks yang berukuran sederhana.

Betulah kata owang tua2 kalau diwi dah kena rasuk dek setan .. malam tu terjadilah satu penganayaan <- ejaan ok ke?. Tetiba jer I capai botol tu, I masukkan tangan yang comel nih (now dah gebulah kan?), I kaut ikan yang tak berdosa tu, terus aje I potel kepalanya. YaAllah, ampunkan dosa ku .. sesungguhnya I dah bertobat dan sejak hari tu I hanya berinteraksi dgn ikan yang takde nyawa aje (sumpah! you can check my freezer).

Bila Mak keluar dari bilik berair, selamba jer dia kata "ehhh... dah mati ikan nih" tanpa rasa syak wasangka atau menuduh anaknya. Keesokan paginya .. it was as if nothing had happened.

I think I have done 4 'dosa2' besar semasa I belum boleh lagi berfikir dengan waras. Dosa kedua berkenaan $, ketiga pasal bekal kesekolah dan keempat pasal tulis surat (tapi yang ni I dah boleh berfikir .. terpaksa kensel 1 tinggal 3).

Alamak, Ndja dah fone I dari Strasburg. Dia nak jemput I pastu jemput Teh then go visit Ngah yang baru jer balik dari umrah. Agaknya dapat tak I gelang rona hitam yang SO dari Mekah tu?

P/S: Ekceli I nak stori pasal all my pets tapi dan melencong2 pulak. Nekstaimlah heh??

19 comments:

Ibu n Abah said...

kak som,
i dapat komen dulu,
u ni, nakal gak kecik2 dulu...
tapi... u takleh lawan kenakalan i...
T beruntung dapat mak mcm u...
perihatin...
i pun tak tau no topup anak dara i...

QueenJah said...

ala...dpt tempat kedua pun ok lah, drp corot, kan? eh klik dulu sebelum ada yg pecut..

QueenJah said...

yess!!!ok, kalu kat Muor, perangai cam Cs ni dorang kata...apa tuh Cs? er..alamak lupa dah, tadi ingat, bila nak kejar pangkat dan kedudukan terus lupa, sowey lah eh?

kakcikseroja said...

kakcik tempat ke3 atau ke 4 ni???

wateber la CS... jangan you pulas pala anak2 ngan somi you dah le.. :)

azieazah said...

Hmmm agaknya lah, semua anak dara memang berani mintak dgn mak jer ek pasal nak top up?

hehehehe... tak baik tau pulas pala ikan... aha tak tahuu tak tahuuu...!

pembunuh niiihhh...

3E said...

Aunty Som...
We all sefamili masih lagi sedey dengan kematian si Sophia tu....ye arr agak lama jugak la Sophia tu duk dgn kitaorang....
Btw, u naughty ya kecik2....takpa2..tu semua nostalgia tu....

anneaziz said...

Salam CS,

Ayang tu ada I sorang jer lah...ye lah...sapa ada dua mak kan? (Eh eh, I ada, satu yg betul, satu yang tak betul...hehehe!) Kalau I mati sekarang, memang gak I terpikir pada sapa dia nak ngadu...mami, ayang sunyi lah....kesian kat dia kan?

Anyway by the way take a way....dua hari lepas beratus2 ribu ikan gapi i menemui ajal yang tak sepatutnyabila BB lupa letak anti chlorine semasa menukar air akuarium...kesian tau? tapi sebab ikan tak bersuara, sedih nye dapat ditahan2 lagi. Kalau si Bruce yang pegi selamanya...waduh! Mesti tangisan I kedengaran sampai ke USJ! Kalau dengar jangan tak pujuk ye?

kak ja said...

I nak mengompemkan kat u, yg u mmg manusia normal bila u terpikir benda2 mcm tu.. Cuma bertambah2 kemithaliannya bila u masih simpan number topup yg u belikan utk dia..

Cian kan kalau kita dah xde, tp kita punya other half tu masih teguh berdiri di sana (jgn nak fhm lain plak.. u niiiihhhh!!)n dia decides to kawin lain.. Anak2 kita dpt mak t.. Nnt dia bg anak2 kita mkn sup katak.. Tak caye, tanya Kanda Engku Anne Tgku Shuib tu.. keh keh keh..

Psssttt!! I baru dok bercdg2 nak bubuh racun tikus dlm mknan si Bruce.. tp membygkan tangisan mak dia yg boleh dengaq sampai ke org USJ tu kalau Bruce PASS A WAY, hmmm.. I pospon dululah.. (tak kensel terus, k? I mmg keji..)

somuffins said...

Ingatan: Sesiapa yg bewebut2 'kejar pangkat dan kedudukan' (quote QJ) akan dikenakan denda berdiwi atas kusi :-)

Akak,
ekceli I tak nakal langsong taw (betul tak tipu); itu semua gangguan syai***, percayalah.


QJ,
I tau apa you nak kata. You nak kata terejal kan? Owang tua2 kata budak terejal adalah budak bijak, tul ka lagu tu?? kakaka.


KakCik,
Tunggukan dlm National Geo. dimana I cuba memulas kepala jaws plak, k?


Azieazah,
Benda2 cam tu mana owang lelaki nak layan? Tapi OK gak asalkan $$nya datang dari man of the house, tul tak?


3E, I bukan noti cuma I perasan I was a Vet kot? haha...


Anne,
Aduh! kata2 mu bagai sembilu... Oh tidaaaaak tak tahan bisanya.. (sambil menyembamkan muka kebantal busuk)


Ja,
Selalunya memang I takkan buang slip topup tu selagi dia xconfirm dah load (dah tau punya; mesti ada mishap).

Ehh Ja, I ada mak tiwi tapi dia ok jer dgn we all (kot sebab kitorang dah BESAR n WIDE tak?).
Sup katak? Katak pithang, katak terbang or katak puru?? Maybe applicable untuk cewita raja2 zaman dulu .. sesuai cewita Anne n Tengku Shuib :-)

QueenJah said...

Eii, bukan terejal lah..I dah ingat dah...owang Muor kata u ni bigar(area Johore dh dekat sempadan pulau tumasik)), bigor(Muor) n bigau(melaka), kahkahkah...

tp...my mak kata..bigau tu...a kinda kepala mereng or sewel...(dia kata, bukan I kata taw!)...I ketawa jer....arhahaha....

QueenJah said...

Cs...mak tiwi tu apa? mak pertiwi ker mak tv? apa2lah kan? asalkan jgn mak radio.....mingit oooi.

Ibu n Abah said...

Kak som,
semalam i tak dapat nak komen ttg 'what if' keadaan T bila ibunya takda..
I terus terbayang masa i sakit dah teruk/nazak sangat... i dok tercungap-cungap tak boleh nafas..kahar dah sibuk panggil ambulan..i pandang aisyah sedang tidur nyenyak..tak sedar apa.. i dah bayang itulah kali terakhir i lihat aisyah..sebelum i tidur malam tu, i tak smepat cium dia, tepuk2 jer..
Apapun..kematian itu akan datang menjemput kita...dan sampai bila-bila pun i memikirkan i belum sedia nak tinggalkan Aisyah....

somuffins said...

QJ, heheh.. dah lama tak dengar word bigar/bigau tu tapi kalau you kata I ni bigar, I rejek sekewas2nya. Aksi sibigar mcm kasar jer whereas I.. hehe.. (malas aah nak puji diwi sendiwi).

Mak tiwi? Alaa you nih.. purak2 tak taw plak.


Akak,
Kita merancang tapi Allah yg menentukan; still sebagai manusia biasa, kebimbangan, ketakutan, kerisauan dll akan sentiasa bermain2 difikiran. Kita doa yg baik2 ajelah ya?

tunbegia said...

tak baik tau bunuh ikan,

salamm,

somuffins said...

tunbegia .. salam.

Kita tak tau bila ajal kita tiba, ikan tu pun tak tau. Kalau dia tau, dah lama dia lompat dari botol Horlicks tu, kan? eheheheh..

Tapi tulaaah ...

ibusinga said...

kita lambat komen..sebab kita kena baca betul2 ikut tonasi kat sini..kita slow reader ..hahaha...
err...putus kah kepala ikan itu??
lama tak guna'bigor' tu..

somuffins said...

BuNga..
Takpe kita mahapkan kelambatan dan keselowaan awak ..

Kepala ikan itu? Heheh, terkulai layu ditasik madu sbb kita potel selow but stedi jer (takde aksi bigor2)

anneaziz said...

Salam CS (and Ja),

Tengku Shuib tu cinta sejati kita tau! Jangan sebut-sebut selalu, nangis karang...sapa nak pujuk? Dah lah dia pegi tak tau ke mana..

somuffins said...

Anne, dah cari guna Interpol lum?