Saturday, 23 January 2010

once a while, it's ok not to be kind ...


The place is just around the corner but why does my heart never open up so widely as to singgah there? Akak the blogger has been promoting diligently the good food PR has to offer. Before my telaga ayaq liur kontang, I better do something *light bulb* - should ask T to accompany me there later today after her dental appointment (or is it before her appointment? For sure she will refuse any intake of food before visiting the dentist, haha, keji punya scheming!).
.
I so want to taste the KT gor which has been accorded by Akak 'a must try' dish but somehow T isn't as enthusiastic as I am; she prefers going to SF instead. Hmmm ...
.
I wonder why our motorists on the road behaving as if the road is theirs and only theirs. Nak cerita pun geram .. grrrr.. (jaap, kena urut dada dulu .. inhale .. exhale..).
.
After my trip back from SA, I singgah Tepan for a while as I need to drop a cheque request slip at bank Harimau and T needs to buy her must-have ice-cream or else. We take turns to wait in the car (jimat tak nak bayar parking meter). Done with whatever we had to do, it was time to go home BUT there was one blue black merc stopping our niat. Wah! that guy molek2 and conveniently parked his car just behind mine but hadoii.. he was nowhere to be found.
.
I didn't have the slightest intention to be kind after waited close to 10 mts .. well, not yesterday anyway. Every now and then T was honking to alert the car owner. Where was I then? Haa.. I was standing tercegat just outside my car hoping to get a glimpse of that badigol. Suddenly he came out, out of nowhere .. and got the cheek to ask me "you waited long?".
.
Waited long tak waited long, I lemparkan my senyuman pahit "at least you should have told me where you are going so that I know where to get you". He added "owh.. I was here only" (pointing at the nearby shop). Anyway, I cool down soon after he apologised but should he not, kaki tangan I dah sedia terkuit2 dan terkuis2 dengan bunga2 silat cekak.
.
Till then, have a nice weekend!
.
Here's a bit of something to remember 'him' by ...
.
He used to call Bak 'wak' while his father used to call Bak 'haji'. I remember Bak used to tell us how that guy used to brag about the 3M when the other 2M helmed the country. The 'gift' that was awarded to Bak was enough proof of ... aaah, enough said.
.
Al-Fatihah untuknya yang berjiwa rakyat.

18 comments:

shaz said...

Tepan memang kampungku di Malaysia, and scene parkir memakir di belakang kereta orang adalah perkara yg amat biasa...:)... thats why I normally walk to Tepan aje from rumah mak (aboout 10 min walk), biarlah berjln walau matahari panas dari bawa kereta tapi hati panas.

ceriaWAN said...

fuuhhhh... biru mata hitam ku nak habiskan baca posting ciksom kali ni..

ceriaWAN said...

it not bikos i kennot rid inglis.. but bikos i dah lama tak riding in inglis. mai pioriti spiking is olwei in bahasa kota bharu.. so..i hop ciksom not engri-engri lah to mi..

soriiii..

kak ja said...

I tgh dok imagine u sinsing lengan, angkat kain (auuuuwwww!!!) then bukak silat cekak..

U jgn tatau, CS, Malaysian motorists ni.. Bab parking ikut suka ati tu satu hal.. Bab driving mcm nyawa org lain xde harga tu satu hal..

saya yang suka menulis - SHAHIRA - said...

alahai CS..dat day i pun mcm tu..macam nak pecah hon tu i tekan. n then bile dat 'badigol' sampai i ingat nak seranah la dua tiga rangkap..bile dat fella mintak maaf terus lupe dialog yang i hafal-hafal mase tekan hon..

somuffins said...

Hi Shaz, kita sekampong ke? Hehe, kecik aje dunia ni kan? Kalau 10 minit jalan kaki, kira jauh juga, penat u!


ceriaWAN, wai mas ai engri2 wif yu? Tak kose den marah2 nanti tak kelihatan jelita, kan?
Baidewei, eets gud eef yu ken fain tiem tu reed in inglis :-)


Ja, if not because ada lagi saki baki cebisan iman didada (auwww), maka tak tersinsing apa2 pun, heheh. Selalunya I sabar takde honking2 pun tapi orang tu sah tak berhemah walhal I was inda car.Apa salah bitau samada dia nak ke bank ke, ke hell ke, ooops! I pulak tak perasan.


Shahira, tulah kan? If only diorang ada sikit sopan santun, takdelah wajah kita yang ayu2 ni berkedut dan berkerut tak tentu pasal, kan? kan?

3E said...

aunty som...
I mmg selalu naik hangin satu badan dengan si badigol ni...mmg la kalau depa tu parking dah la merata2 tpt...tpt letak kereta pun diorang nak rembat..mmg kurang assam betulla. Tu satu part, satu part lagi kalau on the road..especially peak2 hours la...mmg la yg kita ni drive kereta tak leh nak bawa laju2 la sbb dah sangkut dengan traffic jam 'kan...kalau kita nak tukar lane pun waima dah kasi signal pun depa sibuk2 honk...padahal kita ni siap berhemah tu...dah la diaorang tu boleh cilok2 dan kalau ada kereta nak tukar lane dah marah2...macambagus ja...
Dah la cukai jalan tak bayar...bawa macam hantu...tak sedar diri....ish ish ish..I mmg marah betul ni dengan si rempit2 ni.... (sambil menarik nafas ni.....)

Rima said...

somuffin
sabar ok.. if I .. tak de senyum pahit yg ku beri.. kasi hantam sama dia lagi baik hahaha

ceriaWAN said...

dier ciksom..
ai ken jer riding in inglis but ai lebih beter riding in melayu bikos ai kan golongan tipikal malay..

nak tanya la cikit kat semua yg mengomen ni.. "badigol" yg korang semua maksudkan tu adakah mereka yg teerdiri dari kaum ADAM??
KALAU BETUL LAA.. tak baik tau sbb kaum ppuan pun ada gak yg boleh dikatogerikan sebagai "b*****l"!!
sebabnya .......

somuffins said...

3E, paling berasap2 bila diorang tunjuk muka tak bersalah dan ada tu tak reti nak layangkan gesture terima kasih. I bukan tak pernah buat silap, tapi kalau dah tersilap tu, pandai2lah 'minta maaf' kan?


Rima, you suruh I sabar (baru nak sabar nih) tapi you pulak nak hantam sama dia, hehe. Psst.. kita boleh jadi partner in crime juga nampaknya nih (partner makan desserts banyak2 like there's no 2moro).


ceriaWAN, eets okay tubi tipikel malay, bat reeding inglis dazen mek yuu non malay, em ai rait??

Title 'badigol' is unisex! lelaki boleh, pompuan pun boleh ;-)

ceriaWAN said...

Quote;
Title 'badigol' is unisex! lelaki boleh, pompuan pun boleh ;-)
- nasib baik ciksom bg jawapan diplomatik..kalau tidak dah tentu akan menjadi topik yg lebih hangat nanti.. hehehe.

cs..ekceli, ai'm ok jer bi tipikel malay bikos ai'm stil kampung boi.. ;-)

QueenJah said...

apa bidigol tu? ada ker - bidik2 pastu gol!?

erhehehee...payahkan kalu tak reti pegang stereng? lagi payah bila dpt BT kuat syembuwu...

somuffins said...

CW, bila lagi nak bukak blog sendiri? Boleh gak hangatkan dgn topik2 yg 'taboo' pada kaum hawa. Ada beraN?


QJ, I pun tak tau apa makna 'badigol' tapi I tau bila nak gunakan word tu, heheh.
Ehh, you tak reti pegang stereng ka? BT syembuwu?? Tu tandanya you ni cantik jelita.

Ibu n Abah said...

kak som,
jadinya taklah u rasa KT gor kat bapak kaya tu...kalau u takda teman nak gi PR, i boleh temankan....
perangai depa yg bawak keta memang macam-macam... i naik seriau nak bagi anak2 yg boleh bawa keta, bawa keta bila depa dapat lesen... kenapalah pemandu2 sekarang tak berhemah macam dulu?..30 tahun dulu...

somuffins said...

Akak, camana cuti2 Melaka? Ada beli 'keju kelabu' tak?
T syor pergi PR this w'end. Hari tu xjadi pi sbb dia dah plan pi tengok wayang dgn fwen.

30 tahun dulu? That time dah ramai 'badigol' on the road; kalau tak takkan I singgah kat balai polis enroute to office, haha. Those were the days .......

QueenJah said...

ergh! jelita apanya? GELITA adalah! arhahaaa....BT selalu kata I ni pelupa..nanti lupa mana parkir kereta, pergi bawak kereta sure balik naik teksi, kata dia! tp.. mmg ada satu cerita kenapa dia tak bagi I ambik lesen, kelakar lah, arhaha..

anneaziz said...

CS,

I paling ler benci dengan manusia jenis park belakang orang ni tau! U kira ok ler baru menguis2 kaki tangan... Kalau i lah...silap2 dia merasa kung fu drunken master! Palin
g minima pun akan ku hadiahkan ` IF LOOKS COULD KILL, YOU'D BE A DEAD DUCK' look!

Best kan ada anak boleh drive? Boleh main tunggu2, tak payah parkir. I sekarang setakat Penang-Astar dah ada chauffeur. Perempuan, muda lak! Kakakaka!

somuffins said...

QJ,
Salah satu dari beribu2 sebab kenapa I takut bawak kereta sememangnyalah sbb I TAKUT - takut lupa nak bagi signal, takut silap drive lane orang, takut tu, takut nih hinggalah ..... har3.. satu hari yang tak berapa takut..


Anne,
Kiranya I diri tercegat tu bertemankan IF LOOKS COULD KILL jugaklah, muahahahaa (ada gak rasa kecot dlm hati masa tu tapi semangat TAKKAN MELAYU HILANG DIDUNIA berkibar2 dgn kencangnya kat dada, wahahahaaa)