Wednesday, 23 February 2011

Anyone fancy a lebit?? ...


Sker hati dia aje buat iklan cenggitu ek??

Disamping pernah jadi gembala kambing selama seminggu, I juga pernah menternak lebit. Unlike 4 ekor anak itik yang memang I sendiri geram nak penyek2kan, lebit pulak kehendak my adik bongsu. I tak minat sangat.

Bak belikan 2 ekor. Tak ingat siapa plak yang buatkan crib untuk 2 ekor tu. Kelakar juga bila tengok taik bahan kumuhan (cewah guna bahasa buku nih) silebit bulat2 kecik serupa pil makjun orang lepas pantang, hehe. Tu sebab I buang dalam lubang sinki my pil makjun masa dalam pantang dulu tu, tak tertelan... shhhh..

Mula2 adik I tu rajinlah sediakan air dan beri makan kangkong. Bukan kangkong goreng belacan, just raw kangkong. Asalnya bulu lebit rona putih tapi lama kelamaan timbul tompok2 plak. Mengapakah??

Yaa.. adik I dah menderhaka pada janji dia dengan Bak. Bak kata jaga baik2 jangan dengki kat lebit tu sebab ada sekali adik I buat dengki kat anak ayam. Agaknya dia terkesima dengan boomerang, langsong dia swing ranting kayu kat anak ayam. I jadi saksi namun I tetap berpihak pada yang salah. Kasih sorang kakak, kekdahnya.

Kerana rasa bersalah tu, dia buatkan buai kecik guna saputangan untuk mendodoi anak ayam yang dah nyawa2 ikan tu.. Ehhh.. ni citer pasal anak ayam ke pasal lebit???

OK sambung cewita lebit ..

Kot my adik dah boring tengok rupa lebit yang memutih aje, teruslah dia cuba mengkreatipkan diri buat corak batik nusantara guna dakwat biru. Patutlah dakwat kitorang surut jer (pulak2 time tu kitorang baru je berjinak2 guna fountain pen).

Sekian.... a brief one maklum Wordless Wednesday, ehek..

19 comments:

Sizuka said...

hahahahhaha...

adoi! sakit perut I baca. ada ke patut lebit.


ps : word verification "crouneab" = crown arnab? crow arnab? :D

kayteeze said...

Uwaaa....
Kita ingat lebit tu menatang zaman purba, nasib baik mata tak rabun lagi, hihihi....

Anak bongsu kita memang hantu lebit. Sejak umor 2 tahun dah start bela, lebit patung, teman tidor, teman makan dan minum, asyik gentel telinganya sampai kekadang putus gitu je. Mamanya naik letih menjahit.

Lili said...

Moh kita bako, kita bako!
Kita bako lebit.. satay lebit!
=))

en_me said...

pelat kanns.. ehehe

noir said...

sebab tu i say you talented. baca satu dapat dua cite. you know, it's not always i tersembur kopi reading something.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

huahuahua.


saya gelak.
suami pun gelak.

nak imagine rupa anak ayam yang nyawa2 ikan tu jap..


brief yang agak panjang tu kak !
haha..

Anie said...

Somuffins,

Masa tgh tunggu ur page load...I ada lah terpikir2 apa ke benda tu lebit? Love bite ke?? whahahahaz :D :D

Adeehhh tergolek2 lagi ketawa baca pasal si anak ayam dan lebit kena dera...wahahahaz. Satu dpt buai2 sapu tangan yg lagi satu dpt corak batik ink fountain pen.....ROFL!!!

zarin said...

kahkahkah terbahak bahak i gelak kat lebit tu
adehhh sian anak ayam kena dera ngan kayu tuh...and ehehe ada plak selingan buaian saputangan plak
kahkahkah

DeLancrettLurpak said...

hehehe.. sungguh kretip adik you ciksom, tapi apsal guna fountain pain, guna buncho laaaagi dpt banyak color, heheheh

anyway, I pun bela lebit masa kecik.. tapi disebabkan dah banyak sgt, you tahu la kan lebit kan bab membiak mmg champion, semua lebit itu tetiba menjadi daging masak kicap di satu petang yg hening, sedap u!!! hehehehhe

Rima said...

Muahahha Anie and me same same.. ingat kan lovebite muakakahkah.. dah lama tak pakai that word.. dulu waktu sekolah menengah lovebites macam pakai rantai kahkahkah.. lebit kena dakwat.. i can only imagine lah..

Rima said...

eh cik som but thats not me lah.. dulu i got brain one.. no lovebite can be seen.. kahkahkah

word veri: ducked?

somuffins said...

SHIDAH
Penjual lebit tak kisah camana sebutan asalkan dia kaya (RM58 sekor, no joke!). Word verif. tu mcm tau2 aje ek? :-)


TIE
Takat jahit patung lebit ok gak tu sebab dia tak membiak, ahaks.


LILI
Jom bako lebit? Alaaa.. gua no eat satay lebit (terbayang2 'makjun' ori silebit).

somuffins said...

en-me
heheh.. pelat kekdahnya (terlebih makan chee chong fun kot??)


NOIR
Perhaps you should change to drinking teh tarik, hehe. Anyway, mekasih (takmoh cakap sebabnya) but you are too generouslah!


AZRINA
Wah, you gelak secara pukal eh? hehe. Entry kali nih ada 250 words aje. Brieflah jugaaak, kan?

somuffins said...

ANIE
Pastikan you tutup pintu rumah dulu b4 ROFL, kang Shaun d sheep komen 'apa kena dengan maknya siJannah tu', ngeheheh.


ZARIN
I think kejadian 'mendera' tu berlaku masa my adik baru umur 5-6 thn dan umur I? auww...


DLLURPAK
My adik guna dakwat sbb masa tu brand Buncho lum masuk pasaran Msia lagi, kih3. Satay lebit sedap? Maybe sedap tapi selagi I tahu mende tu lebit, no tq lah.

somuffins said...

RIMA
You dah tiba KL kan? Akan ku cobak menelpon mu namun masih seganin untuk bertemuk, ngeh2.

Lebit to lovebites? Apa tuh? *kita innocent taw*, har3.

Zaman you sekolah menengah ramai vampires jadian berkeliaran kot? Tulah masing2 dpt 'rantai', kih3.

Mama said...

Blog Al kisah patut dianugerahkan award "Blog Paling Kelakar"... U patut jadi JURI Gelanggang Raja Lawak gantikan si David Teo tu or si India tu (tak tau nama)....

somuffins said...

MAMA
Timakasih sudi beri award BPK kat I tapi dgn syarat.. I tak nak press konprens, tak nak masuk Melodi, Fuhh, WHI, MHI, Galaksi dan tak moh masuk radio *sbb radio sempit*

Lagi pun, I kan pemalu? :-)

Ibu n Abah said...

kak som..
tewingat i kat webit aisya dan ain...
dua2 dah jd arwah...
mula ingatkan bolehlah semelih buat rendang... tp takder yg sanggup semelih...
lama2 webit tu mati due to short illness...
kalau tak, sure succulent makan rendang webit....
(tervayang kalau i tergamak masak... mau fengsan 18hr 18mlm si Ain....sedangkan i bunuh semut pun dia dah paksa i bacakan Yassin...)

somuffins said...

AKAK
Ain tu boleh jadi sahabat pena T. Samalah dak berdua tu. Halau nyamuk main shooh shooh aje.

I lum pernah makan webit. Rasanya tak boleh telan kalau I tau. Kalau I tau? Diharap I tau, hehe.