Tuesday, 8 February 2011

Sambal hijau ...


Nasi gor zaas, prrrrr, pungg pangg .. siap!

Semalam punya breakfast tu tapi pagi nih just minum secewen neskopi. Kalau rajin, harus buat mee McGee tomyam. Bahan lemparannya macam takde jer tapi takpe, bila I korek2 esbok tu nanti, sure I will find something gross, har3.

McGee ... tetiba teringat kat my once upon a time hero, d'InkredibelHak, hak3. Kesian siDabidBener asyik kena terjah dengan si McGee aje. "You don't like me when I'm angry", hehe I like that cos I used to utter that to my 2 darlings when they were small everytime diorang tak sebulu! Nasib baik baju2 I takde yang koyak rabak sebab I 'batuk2 kecil' aje bila marah *bbpj*.

Ada sesiapa tak berapa faham makna 'tak sebulu'? I harap T&D faham maknanya but on the other hand, I tak ingat samada pernah bitau maknanya kat budak berdua tu dulu.

Just the other day T tanya "Umi tau tak makna bedek". Ishh.. dia lupalah tu yang umi dia dah terlebih dulu makan garam minum susu *cekak pinggang sambil beliakkan mata*. Bila dengar jawapan I, "Umi taaaa-uuu? tak pernah dengar Umi cakap word tu pun?". T dengar word tu dari kawan2 dia, kih3. What are friends for, right??

There's only one possibility T tak tau makna 'bedek'. Perhaps all the while she has been good, never bedek or make an attempt to bedek me, hence the word is missing from her vocab and missing from my 'a step ahead radar' (equivalent to mother's instinct. Kan kita dapat rasa 'apa2' dulu?).

Another word which T doesn't know existed since T-Rex era is 'bo-layan' or 'no-time bo-layan'. Terfaksalah I terangkan maknanya siap dengan abbreviationnya sekali 'NTBL' (tak ingat pencipta abbrev. tu, kalau tau boleh anugerahkan pengat pingat kat dia. Menurut Ndja, abbrev. tu dah diguna pakai sejak zaman sekolah rendah lagi. Purba tuu..)

Gambar sambal ijau keudara lagi, jangan mare heh!? Kita nak kongsi resipi sebab ada 34 3-4 kengkawan yang berminat :-)

Resipi versi Somuffins. Bahan2nya adalaaaaah ... lada hijau, bawang (besar/merah), cili padi (rona hijau gak), ikan bilis, belacan n garam. Semua bahan digoreng manja guna minyak sikiiit aje (dialu2kan guna non-stick pan). Semua bahan ditumbuk dengan gigih dan sopan (I tumbuk sambal sambil duduk bersila ala puteri kerathon, percayalaaah, ekekeke).

Kalau buat untuk kenduri kendara (duri vs dara, got connection meh?), atau sesaje buat untuk stok sebulan dua, dinasihatkan afdhal guna blender ajelah. Since I buat sikit aje, terdayalah tumbuk guna lesung batu yang dah 'tumpul' almaklum lesung batu tu dibeli masa baru2 kawin dulu, auwww.. harga RM10 beli kat old town, PJ.

Psst.. ekceli lesung batu tu kan, President BatuBBatuB yang beri as hadiah kawin, tu sebab I dapat kepercayaan menyimpan kuncinya sampai sekarang (one of the benefits of being a very loyal n obedient customer kekdahnya) .. har2.

19 comments:

noir said...

masih tak tau ni sambal jenis apa. tak kisah lah, yang penting this post got me smiling.

kayteeze said...

Errk! Terkejut kita tengok ikan buntal tu!!!

Thanks kerana bagi resepi , nanti kita nak buat. Kalau menjadi, kita tepek kat blog, ekekeke.........

kakcik said...

I juga masih menyimpan lesung batu pemberian mak mertua sempena pernikahan I dengan anaknya lebih 24 tahun dulu - guna dalam sebulan sekali kot! :)

somuffins said...

NOIR
Let's name that sambal as SHS.. sambal hijau somuffins, ok tak? Truth is, sambal tu mmg ada nama tersendiri. "Smile eventhough your heart is breaking..." <- teringat plak bait2 lagu Smile.


TIE
Buat jgn tak buat. I tau pada Tie nak buat sambal hijau tu, 'kacang purple' aje, ahaks. Ikan tu ialah fridge magnet. Baru jer diterima dari sebuah pulau..


KAKCIK
Baru 24 tahun? Waah, masih tajam lagi tu. I punya lebih lama dari tu, auwww..

Lili said...

CS,

Ada nama for that sambal hijau tu...I pong lupa! But my sis kat Johor ada buat sebelum ni. Nanti nanti I CSI ler...

azieazah said...

SOM...
lama dah tak dengaq orang cakap bo layan nih... Kalu dulu, memang bengang giler. Muka masam, mulut muncung abis.

Sambal ijo tu kalu tambah tempoyak harus terangkat kot, kan?

Lesung batu I pun sejak kahwin, baru ler 2,3 bulan lepas berganti baru. Maklum dulu beli comel benor, asik terpelanting kuar.

Maklum yng menumbuk pun ganaz2 belaka. Kena la beli yang besau banyakkk... haaa ngko! tumbuk sungguh-sungguh!

Ibu n Abah said...

kak som...
dengan vangganya i dah dapat buat sambal tomato shendiwi.. menonggeng-nonggeng kucing i...(bukan i) menumbuk sambal itu...
bila makan dengan nasi fanas-fanas... aduhai....
kalau takdirnyalah u lalu depan rumah i pun taklah i 'tiak' u...
u tau makna 'tiak'? Not ketiak...
Since u dah dinikahkan dengan orang Jasin... u should tahu apa itu 'tiak'....

mokjadeandell said...

Mamason sangat suka sambal macang/bacang.Makan dgn nasi panas..phew - dengan lesung lesung pun boleh habis.

Tapi sekarang buah ini dah tak berapa nak ku temui.

Akan cuba sambal hijau ciksom nanti.

Anie said...

Somuffins,

SHS dikenali juga dgn nama sambal lonte in my family. I prefer sambal hijau ni drpd sambal belacan. Kalau I buat sambal belacan I mesti taruk tomato yg dibakar sbb lagi sedap whoaa...nyum nyum hehehez.

Masa baru2 sampai NZ, I tak mampu beli lesung batu sbb harganya mahal giler...lebih mahal drpd blender. Nasib skarang dah ada...free pulak tu weeeiiii

DeLancrettLurpak said...

CikSom, sambal hijau tu kan kalau makan dgn ayam masak kicap, sungguh la layannnn...

I rasa I sama dgn T, taktau pun maksud bedek, in fact till now still taktau, care to explain?

Sizuka said...

sambal hijo tu sebijik sambal makcik ton. nak try la esok. makang dengang ikang singgang and browng rice! :D

somuffins said...

LILI
Nama sambal hijau tu 'lonte' as advised by Anie our PI from NZ. Takyah CSI lagi, you rihat k?


AA
Sekarang dah banyak perkataan2 baru maka depa bo layan dgn 'bo layan', haha. Tempoyak campur sambal hijau? Sedap kot? tapi tempoyak no fren with me.


AKAK
You dah buat sambal belaC tomato? Wah.. maju banyak tapak kedepan semenjak bibik takde. I biasa guna word 'tiak' sejak mula2 bertatih lagi, kih3.

somuffins said...

Mamason
Pls go easy on the sambal n the lesung. Nanti gigi semua tanggal camana nak ngajar? Dari 14 murid tinggal 2 aje kang, hehe. Selamat mencuba the samval..


ANIE
Siapa yg hadiahkan lesung tu kat you?? <- Soklan kepo nih. TQ bitau nama sambal ijau tu. Yes, it's Lonte. BTW, you pernah makan sambal belacan limau kasturi tak? Where the skin kita ngap sekali?? Yummy..


DLL
Oh yess.. very d'layan that sambal disatu-padukan dengan ayam masak kicap. Kicap daging pun sodap!
BEDEK sama makna dengan gormal, tipu (+tipu sunat).


SHIDAH
Kalau you buat sambal hijau tu, nanti you makan 2.5 pinggan caner? Better eat your rice guna piring cawan. Selamat sket.. :-)

Sizuka said...

hahaha.. kalau i makan nasik guna piring cawan, mau husband i kata ni meroyan. frust takleh makan mcm org lain, terpaksa guna piring cawan :D

PatinPasta said...

Cik Som,
Haha! Nasib baik saya tau makna bo-layan. :D

SUma bahan tu goreng sekali ke asing-asing, Cik SOm? Haish.. makan dengan nasi putih panas, macam terasa jek nikmat nye! :)

somuffins said...

SHIDAH
I usik you aje, hehe. I teringat kat my SIL kononnya nak makan sikit aje so dia gunalah piring cawan tapi kalau dah berkali2 tambah nasik sejemput2, takke = sepinggan juga?? hehehe.. tapi yg BESTnya, dia tak gemuk. She will turn 69 come 11th Feb.


AIDA
Bila I tanya orang yg buat sambal tu, dia kata 'goreng semua sekali bahan' (goreng guna sikit minyak). Kalau belacan dah dibakar terlebih dulu maka takyah digoreng sekali.

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

Di rumah Kak Tie lain warnanya. Kat sini hijo gitu.


Cara yg sama dgn MIL kita lah kak tapi dia tambah belimbing hitem. (belimbing buloh yg direbus lameeeeeee)

kak ja said...

Kak Som, sebulu = satu bulu.. I nak sedekah lagi 17, boleh jd 18 bulu.. ngeh18x..

Suatu ari yg indah nnt, I akan try buat sambal ijau tu.. Sambal ijau ni jugak ke yg kat Restoran2 Masakan Padang tu, Kak Som?

somuffins said...

AZRINA
Tie kata dia dah kehabisan lada hijau. Merah pun merahlah, janji sedap, kan? Sambal jenis tu boleh dicampur dgn mcm2 bahan kot? Sekali lagi nak cakap, janji sedap... kaaan?


JA
Bulu jenis apa yg you nak sedekahkan tu? Bulu itik atau angsa?? Beri lebih sket boleh? I nak buat bantal tidor. Katanya Ikea punya bantal tersangat lembut sbb diorang guna bulu itik terpilih.

Ja, sambal ijau cam tu mmg ada dijual kat restoran masakan Padang Jarak Padang Tekukur. Kat restoran ayam penyet pun ada dijual sambal cam tu cuma rasanya mungkin berbeza.