Saturday, 12 February 2011

LOL wants to be rich.. Riak kah?

At 9pm tadi sepatutnya I terus kedapur siapkan dinner tapi boleh plak in-transit kesofa. Niatnya memang to catch 40 winks. Kalau dari 9-1030pm berbaring gaya mermaid tak berekor, agaknya berapa ratus wink I dah 'tangkap'? Tu pun dah bagus sebab I tak 'sempat gesek biola', hahaha.

Woke up @ 1030pm. Tanya TB nape tak kejut? "kesian tengok you tidor" <- owh syahdunya, sebutlah selalu2 cam tu bolehh? I skerr. Berbekalkan semangat 'amore' I terus berdesup kedapur. See what love can do to me? ngeh! I skip dinner sebab had lunch cum dinner at 6.30pm so sekali lagi TB makan sensorang.

Petang tadi ...
TB had lunch alone at 4.30 cos by then I dah siap sedia 'beruniform putih' as supir to pick T from SA. Bila dia sms kata kat sana hujan, aisayman, tu yang I tak berapa gemar draib sensorang dalam hujan. TB offered his help but I rejek bulat2 sebab lepas makan nanti dia kena bersidang dengan kucing2 n surely he needed his 120 winks after that. Baru balik opes, kan penat?(tersangat thoughtful on my part tak gitus? tapi errk.. ada muslihat sebenarnya tu, hehe).

Muslihat apakah itu? T mintak ambikkan something @klinik SS19 pastu dia ajak singgah ke SACC.Mall pulak. Tu aje pun, bukan muslihat yang melanggar undeng2. When I reached home at 6pm, kucing2 semua dah kenyang n bersih. TB pun manyak suker ati lapat satu ratut lapan puluh wing wink (extra 60 as the weather was so condusive). Had I not rejected TB's offer bulat2 tadi, sila bayangkan .. (tak nak bayangkan pun OK gak, I tak faksa).

Siang tadi mem masak biasa2 aje .. sup daging, nenas masak lemak with ikan kering seFat, ikan gor and of course by fofular demand, that sambal ijau! Dah buat 2x, rasanya macam terlebih ummphh plak. I think biar kasik hangus sket bila goreng bawang (as it enhances the overall taste).

Being a LOL is no easy job sebab macam2 kerja 'merangkap' harus dibuat, contohnya jadi PA buat ad hoc task. For wanting to be rich maka I menawarkan memaniskan diri gigih tolong siapkan 11 keping borang to be submitted by 15/2. Quite a tough job indeed almaklum dah lama tak guna pena mata bulat tulis nama, alamat blablabla secara pukal. Anything for 20% upah, I like!
.
RM100K? RM20K? Dapat RM100 tanpa K pun OK gak, kakakaa..

For the record .. air tangan adik manis 17+ (dipantau oleh mak dara manis 17++++)

Bila terasa yummy maka perlu siaran ulangan

Something bugs me after reading N's entry pertaining to 'riak'. I am as confused! Kenapa ada manusia punyai hati dot3 sukar menerima sesuatu at 'face value'?.

Note: LOL is Lady of Leisure, heheh ..

20 comments:

DeLancrettLurpak said...

Wahai CikSom,

Sup daging, nenas masak lemak with ikan kering seFat, ikan goreng and sambal hijau. Semua lauk ini dikatakan masak biasa-biasa aje?

Meraung I dengar tauuuu!!! Kalau tak biasa pulak, apa dia pulak menunye? Mesti extravaganza ye dak?

zarin said...

sambal ijo lagi? masih kiv, bila ntah nak buat..esok kot :D
owh! kalau menang tu, jangan lupa velanja ye :D

kakcik said...

Nenas masak lemak dengan ikan kering - I likeeee.... :)

somuffins said...

Salam ...


DLL
Tolong jangan meraung dulu, teresak2 takper, hehe. Yang dimaksudkan 'biasa' sebab guna bahan minima dan senang nak memasaknya. You taulah I nih, kalau ada cara paling mudah, tulah yg I suka :-)


ZARIN
B4 buat sambal ijo, sambal tempoyak hari tu dah habis lum? I suka2 masuk contest tu walhal tau bebenar I have no such luck. Not that I selalu participate in such contest pun :-)


KAKCIK
Masak tu sebab T balik. Fevret dia tu, hehe.

mokjadeandell said...

Siap.Menu untuk hari ini.Copypaste Cik som punya.
Kongsi kongsi.
Kongsi ni.

noir said...

ikan sepat i lama beno tak makan. maam aceli i konpuis dgn entri kali ni but i enjoy it the same. you're one lucky LOL punya hubby yang bertimbang rasa.

p.s i bila ada discussion kat SA suka hang out pat SACC. next time will stalk you.

somuffins said...

MAMASON
Menu yang mana satu dikopipes tu?? Masak lebih sket eh??


NOIR
Ehhh.. dia nak stalk kita plak nanti you'll be even more confused (sometimes I'll hide my magic broom, sometimes I bertukar jadi SYT but most of the time, I'll be exactly like Nanny McPhee, haha). BTW, pat mana in my karya menyumbang your ketidak-fathoman??

zarin said...

assalamualaikum CS
saya tgh gigih mencari resepi sambal ijo ni :)
sambal tempoyak dah habis 3 hari 3 malam saya pulun makan ahaha (nasib baik tk sakit peyut)
hari ni beria nk mkn sambal ijo pulak

kak ja said...

Sedih gak dgn kisah 'riak' tu.. Manusia ni mcm2 perangai kan, Kak Som? Kita menulis bkn nak tunjuk naik pun, sekadar berciter, tp lain pulak cara penerimaannya..

Pandai si adik manis 17+ tu mengebake.. Masa dia mengebake tu, mak dara manis 17++++ berdiri cekak pinggang ke sambil pegang rotan?

somuffins said...

Waalaikumussalam ZARIN
You cuba google 'lonte' then you akan nampak resipi dari MamaFami or Anie NZ. Resipi diorang guna garlic tapi I tak guna pun.

My resipi pungpang main agak2 aje.. Lada hijau, cili padi hijau, bawang, ikan bilis, belacan n garam. Goreng dgn sedikit minyak (biar sambal nampak cantik berkilat setelah ditumbuk). Guna blender kalau buat banyak or else tumbuk guna lesung pipit aje, ahaks.

somuffins said...

JA
Tulah kan? Kalau semua ditafsirkan as RIAK (kalau KARI takper gak), kita memang tak boleh buat apa2. Yang fenting niat dihati, kan Ja kan??

Masa siadik manis 17+ terkial2 masukkan adunan dalam papercups, makdara sweet 17++++ sedang berbaringan ala mermaid sambil gentel2 bucu bantal busuk tiga serangkai, ngeheheh.

Anie said...

Somuffins,

I kalau buat sambal ijau mmg suka goreng bwg & cili extra garing. The sambal will look darker and taste sedaappppp arrgghhh. Smalam
I buat setelah mencuci mata tgk sambal ijau u dkt sini. Layan dgn nasi and sup fishball, kentang & telur dgn Jannah hb pegi mkn malam dgn kekasih gelap dia ahakkss :D :D

P/S : Lambatnya waktu makan lunch/dinner u. Kalau I catch 40 winks at 9.30pm akan I teruskan aja tido sampai ke besok pagi...hehehez

Ibu n Abah said...

Salam kak som, Ja dan lili...
(saja nak tumpang rostrum....)
i memang dah terlambat lagi walaupun bibik dah sampai...
I kena bg latihan amali dan praktikal sekali... hanya kerja dapur dan baju-baju...
itupun dah mengambil setengah hari i...
hmmmmm......
Lauk2 pauk u memang sungguh menyelewakan...
I suka sangat nak memvayangkan u tidoq ala-ala mermaid takder ekoq...
Har..har..har.. (sedang membayangkan di big screen cinema...)

SurayaCoghlan said...

cik som, LOL tu apa? i memang slow sket.kasi tau apa tu.

Lili said...

CS,

Dah Akak@DM sahut nama I, I masuk gak untuk kimeng (wlpong I mmg tak ferasan u ada posting baru ni!)..

I pong macam Ja, tak suka ar ada orang cemuh-cemuh ni. I wanted to offer my comforting words to Naz, tapi you dah offer dulu another rolling pin (psst I ada pin jer!)...tak sempat I nak kasi dia! Kalo you ada lebih lagi rolling pin, I ndak! ;=D

Hari ni kefala ada fening...tu pasal lambat blog-hoppping.

somuffins said...

ANIE
Ekceli I goreng bawang TERKUAT apinya. Tak sangka yang TER tu jadi sedap plak. Kat rumah I nih, makan/breakfast schedule setiap minggu berbeza depending on d'boss punya work schedule.


AKAK
Tu sudah bagus, kejap aje you dapat ganti bibik baru. Dia dah sign MOU lum?
Psst.. part mermaid takde ekor tu, bayangkan aje Maya Karin ok?


SUE
LOL in OUR case means LADY OF LEISURE. You know all SAHM (stay at home mum) are LOL, agree?
LOL juga bermaksud laugh out loud (gelak golek2).


LILI
Kerana kawan I sanggup sponsor my vintage rolling pin. Shd you encounter the same problem, just call out my name and I'll be there ...

Yat Maria said...

Cik Som

tak hagak2 ++++ after 17 tu..kahkahkah!!

and memula ai ingat LOL u r referring to ketawa keluar kuat..ishh masih lom dapat jadi LOL ni...kapan ya???

somuffins said...

YAT
Dah molek2 berhagaklah tu maka sanggup bubuh ++++ 4 kali aje, LOL = muahahaa..

Yaa buk Yat, .. kapan mauk jadik LOL yaa buk?

Rima said...

I am lost with all the abbreviations hahaha.. cili hijau mu akan ku cuba buat petang ni hehe

somuffins said...

Rima
Bila you dah buat sambal ijau tu, jgn lupa tampal kat your blog eh? Tampal sambal ijau next to whatever dessert your are making.. haaa baru beshh..