Sunday, 6 February 2011

Tulis untuk siapa n what you see when bloghop ...

Al-kisah ...

Bila I blogwalk ke blog2 yang happening, terpandanglah nombor pelawat yang naik mencanak2 tak kira samada ada entry baru atau tak. Faktor apa yang menyebabkan fenomena cenggitu berlaku? Cewahhh .. fenomena gitu. For sure there must be somethinglah kan?

Andai kata ramai yang 'suka/sudi/terpaksa/mesti' beri komen maka melecetlah (exaggerate sket) jari jemari empunya blog menjawab komen2 semua tu. I salute pada para bloggers yang pandai 'amik ati' pembaca tak kira samada yang datang tu dari 4 kategori ie pembaca setia, pembaca ala bithkut cipsmor, pembaca senyap dan pembaca pemalu (senyap n pemalu ada bezanya).

Blog I camana pulak? har3. Blog yang hanya ada 'psst' n 'shhh' .. kihkihkih .. tapi cukuplah tu. Bila I intai my 'psst', I 'kaji' 2 faktor, cewah. Pertama, pembaca paling ramai singgah pada satu masa adalaa 40 empat orang sahaja, muahahaha.. Tu pun termasuk I sorang maka perlulah 4 ditolak 1 bersamaan 3, wahahah cayalah ada 3.0! Most of the time 1.. I lah tu har3.

Fakta kedua, I 'kaji' plak negeri/negara asal usul keturunan para pembaca/pelawat budiman. Of course takde yang datang dari tempat2 pelik cam Isketambola ke, Xiandong ke, ekekeke.

Apa pulak yang I 'kaji' kat 'shhh' tu? Paling minat tengok 3 repot aje (bilangan pelawat baru, pelawat berulang dan kekerapan entry dibaca), and that's about all (nak baca lebih2 bukan paham pun, huwaaa).

Soalannya ... kita menulis untuk apa dan siapa? Sedih dan sayu atau ?*%#*@ tak kalau takde sape2 komen? Renungkan aje dan simpan serta genggam erat2 biar jadi bara api apa juga jawapannya, kita simpan rahsia kita sama2, okay??

Sementara tu, logik tak kalau pepagi Ahad I tampal gambar sambal?? Sempena tahun Arghhnab terasa nak bersamval velasyan pulak maka terhasillah 2 hari berturut2 sambal tomato dan sambal apa-ntah yang menjadi kebanggaan TB sebab bini dia rajin (dah bertahun2 tak buat sambal belacan sendiri. Bukan sebab malas cuma tak berapa rajin aje, hehe. Ada beza tu taw..).

Hari Ahad .. macam2 nak buat sebenarnya. LOL yang tak berapa LOL kekdahnya...

23 comments:

kakcik said...

Di pagi Ahad yang damai ni - kakcik tak siapkan sarapan - tapi terus masak untuk tengahari. Nasi Ayam. Ok la tu... :)

somuffins said...

kakcik
Samalah kita cumanya hari nih terasa nak cari nasi dan lauk dari periuk oranglah, hehe.. TST!

noir said...

sambal yg atas tu i suka gak. yg 1 lagi i tak tau apa.

for me ada yg boleh di pelajari from setiap perkongsian. so i tulis untuk rujukan dan berhibur sendiri. along the way kalau ada yg sudi berkongsi pendapat, i'm thankful.

ps. nak pi brunch, termiss sarapan

Sizuka said...

CS,

talk about blogging. the truth is, I suka my blog suam2 kuku je, tak glamour takpe. sebabnya, bila glamour sangat, nanti too many ppl masuk, rasa dah tak private. tapikan, kalau nak cerita2 tu disimpan dalam selimut je, patutnya takyah la blog kan? isk! i pun tak paham dgn diri i sendiri.

whatever it is, thru blogging, i kenal u and k.lili and few others. i'm thankful for that. and selalunya la kan, i pun pegi melawat beberapa blog yg i kenal je. nak blog hopping to new blogs, sangat la malas. nak bagi comment, lagi la malas. kiranya i ni termasuk dalam blogger yg suam2 kuku jugak la kan sebab langsung tak ambik sikap proactive terhadap blog lain yg baru.. hehehe..

mokjadeandell said...

Aku berblog bukan kerana nama.... ewah.Sila baca seakan nyanyian. Tapi hati berbunga bila ada orang beri komen.Tanda orang beri perhatian.

Naz said...

Salam Kak Som,
...dah sepagi duk lap tingkap you ni, taaaaak kering kering! :D

I blog to de-stress and unwind at the end of the day. Alhamdulillah dapat kenal ramai yang bukan saja tinggal komen tapi dah jadi kawan kawan through thick and thin.
Like mokjadeandell:
*aku berblog bukan kerna nama*

Anie said...

Somuffins,

Gong Xi Fa Cai ;) and tenkiu sbb sudi singgah my blog ketika ianya sedang bersarang dan bertanya kabar ahakkksss :) I'm so honoured tau.

Seronoknya ada yg nak temankan u pegi JJCM and buang duit....hehehz. (Pssstt pegi shopping dgn hb tak aman arh, dia asik nak suruh kita cepat aja) I terpaksa pegi shopping dgn Jannah and main kejar2 arh dgn dia bcos I nak tgk2 benda lain, dia sibuk nak pegi toys section...ish ish ish @_@

Rima said...

Honestly.. if given the chance nak ku blog hopping and leave comment but kan kadang masa mencemburui ku.. ewahhh hehe..

Dari dulu sampai lah sekarang.. whenever orang kasi comment.. memang rasa super nice lah.. menghibur kan hati.. i loikeee..

Tu yg second sambal tu apa ah?? kok colour hijau? pakai lada hijau eh.. macam berlado jugak ke?

DeLancrettLurpak said...

kan kan? kalau letak comment, rasanya macam suka je nak menulis..

saya suka sambal hijau mcm gituuu!!! makan dgn nasi panas2.. pastu telur mata yg kuningnya melelehhh.. perhhhh.. takyah susah nak masak lauk hevat2 pun.. kan??

somuffins said...

NOIR
Agree with your 2nd para. As for the sambals, actually the green sambal is better than the other one. Bahan2 for the green one was pre-fried before ditumbuk.


SHIDAH
The feeling is mutual. Kenal you thru LG's. I kan peramah? har3.. I was the one yg terhegeh2 kat you dulu, kankankan?
Bila mood baik, I rajin merayap keblog2 baru. There are many good ones yg boleh dianggap sekepala (whateva that means).

somuffins said...

MAMASON
Betul tu, kita menulis bukan kerna nama tapi kerna kita suka menaip, kih3. Hati kita akan berputik dan berbunga bila terima komen tapi kalau tak berbunga takat berputik, pun OK gak.. kaan? Terima seadanya.


NAZ
Kanda setuju dgn 2nd para. adinda, auwww.. BTW, you masih jilat2 tingkap I ke??

somuffins said...

ANIE
I melawat dapur you kot ada lagi saki baki satay ke, hehe.
Anak2 dah besar lain pulak ceritanya bila pergi jenjalan. Kalau I lama dlm supermarket, dia akan tanya 'lama lagi ke Mi?' tapi I adalah kawan yg boleh diajak jjcm kat mana2 tempat. Tak memilih tapi kalau boleh nehi mamak sebab baju bau kari/kurma/parpu .. tak beshh..


RIMA
You memang takde masa nak bloghop cos you ramai sangat peminat. Mcm tak terdaya jer, kaan?? but as long as you jwb setiap komen, I think your peminat dah rasa bahagia.

As for the sambal hijau, bahan2nya digoreng dulu pastu baru ditumbuk.

somuffins said...

DLL
Yup yup yup .. memang suka aje nak menulis aka menaip sementelah kita taip tak tengok kibod. Taip selaju bullet train dibandaraya Tokyo, auww.. riak.. riak.

Niway, samval ijau tu mmg power. I mula2 makan dari orang JaSaint jugak..

Yong Kamariah said...

Hi Somuffins,

Salam ziarah,
takper, takper, lepas ni reader and commentators blog ni akan naik mencanak2, dun wori yer...tp janji kena ler rajin update hari2... mcm akak belasah je ikut suka nak tulih haper2, ada masa ku rajin, ada masa ku malas... selamat berblogging dear!

somuffins said...

Yong
W'kumussalam & terima kasih sudi kesini *formal kekdahnya menyambut tetamu baru*

I taklah syedih sbb tak ramai yg melawat kat sini. Yang ada skrng nih pun dah memadai. Takat tiap hari update, insyaallah takde masalah. Yg masalahnya bila malas nak ONkan notebook dan tulis password (blog/email/fb), boleh gitu??

Ibu n Abah said...

kak som...
i saja jer lambat-lambat..
dah penatlah berebut tempat pertama...
sekarang nak rebut tempat last...
dalam banyak2 i nampak samval velacan tomato dan sambal ijo tu nampak sungguh mneyelewakan...
dengan hari bebas vivik... i nak buat lauk itu ajerlah....
hadap anak veranak....
dengan nasi fanas-fanas....

kayteeze said...

Err.... macam yang lain-lain tu, kita juga berkenan dengan sambal ijou tu! Takkan tak nak share-share kat sini, hehe...

Pasal blogging ni, blog Tie macam buah kelapa. Kejap tenggelam kejap timbul. Kalau Tie tulis perkara2 yang kontroversi, memang mencanak-canak naiknya graf tu, sampai terasa bontot kembang-kembang gitu. Tapi, kalau kita dah lebih 2 hari menyepi.. alamat mendatar je la graf pelawat kita.

Kita sekarang sekadar mencatatkan sesuatu, untuk anak-anak (esok2 bila kita tak ada boleh gak mereka refer balik pengalaman ibu mereka).

Kekadang nak tulis segalanya, tapi terpaksa menahan diri, sebab takut orang kata bragging atau mengada-ngada.

Lili said...

CS

I'm back! How come I baca ni terasa macam I yg tulis sebab THAT was how I felt! But then again, macam yg lain2 dah tulis kat atas ni, I write to de-stress; and self-indulgence at times, hahahaha! You just keep up, because I know you have lots of fans out there!

Your sambal hijau apa-ntah gets my vote too!

Last but not least, I'm LOL tak berapa nak LOL too... *why hah? ;)

somuffins said...

Akak
First, middle or last semuanya dlm carta no. 1 dihatiku *hugs 18x tolak 15*
Between the two samvals, the ijau one is ummphier <- ada ke word cam nih?


Tie
I notice your blog ramai gak pengunjung/peminat. Takperlah Tie, kita buat mana yang larat tapi you boleh 'luahkan segalanya' dan simpan jer dlm draft dulu.


Lili
I guess all of us have the same thought where blogging is concerned. Ehh.. you pun sker that sambal ijau ka? Memang beshh tapi I hentam aje without proper recipe. Agak2 jer based on my taste bud.
Kita nih LOL tapi tak berapa nak LOL? Jwpnnya ialah *drum roll pls* .. sebab kita2 nih mithali you, auwww..

azieazah said...

SOM,
hang tengok kat mana no pelawat mencanak-canak tuh? Habaq mai.

nak belajaq weyyy

somuffins said...

AA
Bila you kat blog kengkawan, you perasan tak ada nombor rona merah kat tepi or kat bawah skrin/blog?? You klik kat mende merah tu jer.. .

PatinPasta said...

Cik SOm,
Saya termasuk yang selalu datang sini tau! :)

Hmm.. pasal tulis untuk siapa? Saya rasa kalo kita rasa kita kena tulis untuk somebody else, memang stress and tak menjadi. Biar tulis berkongsi cerita ke hapa, diri sendiri pon hepi. :)

* psst.. blog saya pon sama la, most of the time.. diri sendiri jugak jenguk. haha!

somuffins said...

Aida
Yes I know, hehe. Mekasih :-)

Kiranya bila berblog nih, kita serupa ada biznes sendiri. We are our own boss kekdahnya.

Siapa lagi nak diharapkan kalau bukan KITA untuk menjenguk blog sendiri as if there is no tomorrow, harharharrrru..