Sunday, 20 February 2011

Words don't come easy ...

One of those moments when all the 26 alphabets having a difficult time to form words and almost impossible to construct sentences. Words don't come easy and I hate it !

That was yesterday but today, ehem ..

I've forgotten that I have 2 wedding invitations today. I was invited by one fellow blogger and the other one is considered as sedara bau bacang or bau kambing, ahaks for the fact that Bak used to sponsor them a pair of kambing. Do you know that goats like to eat jackfruit leaves? I know so cos I was once a gembala kambing for a week or so before the pair got transported to Melaka ... for good!

I was toying with this crazy but achievable idea, haha. Do you think anybody would notice if I put on this ...


............................................................... or this ........ ?

I dah mencabar diri sendiri nih, harus pegi beli sekarang jugak! Kalau beli 1/2 dozen baru baper ringgit aje. Hmm.. tak mahal sangat afterall duit jual sokabar dulu tu masih ada, kih3. Incubate the idea KIV.

Masa kawin dulu sempat jugaklah mak andam sebelah lelaki (komplot dengan TB kot? har3) membagaikan I. Pakai baju kebaya (songket merah), baju ala minang (rona hitam terover sized plak) and the last baju *thank god* was a white gown, auwww.

The weather then was plain ha-wau-ta = hot so muka pengantin yang mulanya manis2 buah tetiba jadi buah cermai muda, kelat n pahit (YaAllah ampunkan dosaku, ku tak bermaksud nak 'timing'=eksyen).

I was obviously scared of the mak andam (cousin FIL). I could very well ikat my own kain but she with her hands so sturdy did it for me. Dia ganas taw, kita tak sker (dahlah tension cos soon after the majlis was over, tinggallah I terkonteng2 without my siblings around, huawaaa nangish). When I sort of refused to wear those 2 oversized baju, the mak andam asyiklah kelepet2kan the extra kain. to make it ngam on my body. But paling tak boleh blah was when I saw her handling the bulu mata palsuuu (BMP).

To cut the long story short, she managed to affix the BMP kat lereng2 mata and that made me feel owhh so .... dono what to saylah! Tetiba mata I steam gitu, harharhar <- sekarang bolehlah har3. Masa dulu tu bertakong jer air mata... I memang tak reti bermekap bagai maklum without it I dah sweet, ekekeke... I only have a lipstick n a compact powder in my possession.

Pernah gak gatal guna rouge tapi bila ada sorang mulut gatal komen "eh ... wats wrong with your cheek". Mulut dia memang tak disenangi oleh masyarakat setempat (our department) namun I mahapkan siSharon tu sebab she took the trouble sediakan halal food for us when she got married.

Dah tak dapat makan nasi pengantin maka I baked lamb for lunch.

Sekian timakasih (sebab tak mintak my baked lamb tu, haha..).
.

17 comments:

Yat Maria said...

Muahahah cik sommm...tak leh imagine kalo ai TERpakai F-17..macam Aloysius Snuffleupagus...wahkahkah..that elephant in Sesame Street..bulu mata leh kipas idong bila pejam celik cepat2 masa dibawah mentari terik..ahakssss!!!

but apapun, u go girl!!! pakai la & tayang la kat sini :)

noir said...

cs, i tengah bertapa tak leh talk much. tumpang yat's last para.

Anie said...

Somuffins,

U betul ke nak pakai that bulu mata palsu....LOL!!! I tau skarang tgh trend kan? Even the korean male singers pun pakai bulu mata palsu u....auuuuuwwww :D :D

DeLancrettLurpak said...

CikSom, you sungguh up to date kalau you pakai itu bulu mate pelesu.. heheheh..

Masa I kawin, pakai la jugak benda tu kan, pastu mak andam tak ckp cemana nak cabut menatang tu, I end up kesakitan mata tauuuu, ada la alasan tak basuh periuk and duk terperuk dalam bilik pengantin, awwww!!!

Ibu n Abah said...

kak som...
Best memvayangkan suatu waktu dahulu bilamana saat u diandam... sure sedang syahduuuuu...uuuuuuuu..
sekarang kalau u teringin nak pakai balik, pakai jer.. mata u.. duit sokabar u... beli jer.. lekatkan jer kat mata...
Go kak som..go....
(lepas dah nampak cantik kat u... u suges-suges lah kat kami di DHW)

kayteeze said...

Uwaaaa..........

Kira mata kita masih lagi dara gitu, tak pernah lagi pakai bulu mata pelsu, kah kah...

Tapi, anak kita tu ada juga sarankan suruh mamanya cuba beli and pakai. Err... tak teringin kita sebab tak dapat bayangkan kena bubuh gam kat situ, silap-silap bulu mata yang sedia ada (entah berapa helai jer) terus botak nanti, ekekeke.....

Sizuka said...

Waaa CS, wa caya sama lu! I pun tak penah pakai bulu mata pelsu itu. Rasa mcm berat je mata I kalau pakai, dah la bulu mata I terlebih lebat dan panjang (statement terlampau.. hahahaha)

tapikan, dah tengok bulu mata tu, mcm teringin pulak... hahaha.. I think my hubby akan cakap I ni buang tebiat :D

kak ja said...

Kak Som, mujurlah Mak Andam suruh u pakai BMP je, kalau dia suruh pakai BKP skali, kan ke haru?

harharharuuuu!!

somuffins said...

YAT
Comelah Yat, kita pakat2 pakai mende tu pastu kita tangkap gambar. Kita tukar suka sama suka (tapi tak janjilah yg dlm gambar tu, gambar I, har3).


NOIR
You bertapa kat gua mana? kat BBBBertangkup ke? Boleh jer tayang gambar 'tapi .....' *see my jwpn to Yat*


ANIE
I teringin nak pakai mende tu on my own terms, cewah. Pakai, belek2 kat cermin n 'camwhore'. Kat drama Melayu, makcik kampung pun dipakaikan BMP. Sangat tak sesuai.


DLLURPAK
Bila lekat BMP kat mata, mak andam guna gam UHU ke? kihkihkih.. tapi bagus gak ada alasan duk dendiam dlm bilik and 'get ready', auwww...

somuffins said...

AKAK
Janganlah tunggu I beli/pakai BMP tu dulu, jomlah beli sama2. I guna kat rumah jer tapi you kena guna bila you 'pergi ofis'. Sure siMuiz tergamamz! ahaks.


TIE
Since kita punya bulu mata tinggal tak berapa helai, JOMlah kita try. I cari semangat dari kawan2 nih :-)


SHIDAH
Dengan 'pengakuan terlampau' that your eye lashes terlebih lebat n panjang maka takyahlah you guna itew BMP. Bak sedekah kat I bulu mata you sket..


JA
Pembuatan BKP tak dapat kelulusan Sirim. Kalau tak just imagine? TB would think I nih keturunan big foot Himalayas.. harharharuuuuu..
(I hope tafsiran BKP kita sama).

Sizuka said...

muahahahha.. meh sini, kita swap bulu mata :P

somuffins said...

SHIDAH
Tq, you're so kind tapi I tamaklah. Bleh bagi keningnya jugak tak?? :-)

Ibu n Abah said...

kak som..
u ckp mcm tu buat i malu tgk muiz pg ni....
(tak pasal2 dtg ngenngada...)

somuffins said...

AKAK
OK, you guna BMP bila keluar jenjalan n makan2 kat Cozy Konar dgn kengkawan. Harap2 BMP tak tercicir masuk dalam mangkok mee, hehe.

Anie said...

Wahahahahaz....addduuuhhh pecah pewut ternampak word 'camwhore' tu. Adeeehhhh golek, golek, golek.....u mmg keeping up with trend lah Cik Som! Salute arh dkt u :ppppp

PatinPasta said...

Cik Som,
Gembala kambin for a week? Tak buat kuda-kuda ka? Hehe!

Walopon pengalaman sedemikian ropa, namun Cik Som dah pernah la pakai lip lap kat mata nun. Dok mengimbas kenangan kot tu yang skang nak pakai semula? :D

* saya seumor hidup tak pernah pakai. tingin tapi tak reti. haha!

somuffins said...

ANIE
Kalau keeping up trendy bab pakaian, memanglah tak tapi bab bahasa orang muda, bolehlah layan kejap, hehe.



AIDA
Ha'ah kita jadi gembala kam for a week. Sewonok duk buli2 cik Kam yg 2 ekor itew.

Pengalaman pakai bulu mata palsu yg dulu tu tak best sebab mcm kena paksa aje.. but now saja2 gatal, lain nikmatnya, auwww... (I nih cakap lebih, ntah bila plak nak belinya. Hari tu skodeng jer dulu, hehe).