Saturday, 26 February 2011

Then and now ...

Mengimbau: Bila cikgu Leha (or Mrs Mui) beri tajuk karangan yang mencabar minda, quite a handful of us would submit the essay/karangan the next day. Lagi molek if the next day was a Friday (cuti am) plus another cuti am which was Saturday. Memang moleklah.

Apsal dulu bukan main susah nak come up with 300 words per essay unlike now? Sekarang nih nak mengarang lebih dari 300 pun macam no big deal aje? ahaks..

Ada kalanya memang tak boleh siap karangan kat sekolah nak2 bila school band tengah praktis kat padang. Masing2 in awe tengok band major lambong2 tongkat sakti kelangit (dengan harapan jatuhlah tongkat tu hendaknya, har3). Fadillah from our class main trumpet. Dahlah halus aje dia tu, wonder where she got the extra angin from her chest strength to blow the instrument.

Masa tu I berangan2 juga nak jadi part of the band girls tapi I nak main alat apa? If only I were Fadillah, alangkah bestnya. In no time I mesti boleh jadi seterror Herb Alpert (my idola that time cos dia bukan aje bergaya bila tiup trumpet tapi lebih penting dia tu ensem bangat, hehe). Main trumpet pipi kembung, bila dah tua pipi jadi kempong. Where got cun like that?? So kensel trumpet tukar ke cymbal pulak tapi main cymbal lama2 boleh jadi pekak kan?

Angan2 asyik tak menjadi, belum apa2 dah pikir yang negatif aje tapi memang tak minat pun, hehe. Kalau tak minat, ada bakat pun tak guna; dan kalau ada bakat takde minat pun tak guna <---------- bukan ke sama meaning tu? ekekeke..

- s e k i a n . . t a m a t . . al-k i s a h . . s i l a m -

Ndja brought from Sban 3 salted eggs with medium strength saltiness (betul ke my English nih? hehe). I was so excited mengalahkan dapat gold ingots walhal dapat twin egg yolks aje. Ada chance tak I may get twins? uhuk2.

Dia kata almost all eggs (tak sure berapa banyak) memang ada twin yolks. I still have 2 in the fridge, tak sabar rasanya nak tau whether they have twin yolks too (you see, things like this excite me more than anything money could buy, cewah..).

Apakah ini?
I had half portion of baguette n about 5 'dreaming' bananas. Ikut naluri rajin, kononnya nak buat bread pudding n lempeng pithang tapi memang taaaklah so I end up kocak2, putar2 n hempuk2 those two to become one entity - sehati sejiwa!


..... maka jadilah 'bagbanpud'. Do not ask me sedap ke tak, dah I yang masak, naturally I'd say yummy giler .... tapi tak rugi kalau tak try, hahahaaa ...

13 comments:

Rima said...

Woahhhh cuba share sikit recipe ciptaan mu itew.. balik karang boleh kita try..

Eh congrats!! twin tu cik som!!

Yat Maria said...

Cik SOm,

kok masin mulut u dapat twins..mueheheheh..kita tumpang gumbira!!

what is the bag in bagbanpud? banpud tu ai paham, what's the bag?

kayteeze said...

Oh.. idea yang bijak! buat pudding banana gitu! Kita nak try pulak!

Jeles kat your twins telur asin tu. setakat ni kita cuma jumpa twins telor ayam je.

noir said...

never seen this. apa benda tu? sila tempel reipe, boleh saya coba.

Lili said...

Wah wah wah! Kita bagi recipe BnB caramel, dia terus come up with a better one! Cayalah, guna baguette tambah pithang lagi! Tak payah tanya kan, gerenti yummy ni...hehehe

p/s: main cymbals lama2 boleh pekak? ke orang yg dengar terus pekak? ekekekee!

somuffins said...

RIMA
I dah siap buat tagline kat gambar puding tu .. "tak rugi kalau tak try". You tak cuak ke dengan tagline cenggitu?? :-)
Twins?? haha.. gudang dah lama kena sealed, hehe.


YAT
'BAG' is BAGuette as tertera kat tengah2 gambar puding tu, hehe.


TIE
Kalau I buat dessert untuk tekak sendiri, I mmg tak guna resipi. I campak lempor putar2 apa yg ada aje. Maklum tekak kertu, ekekeke.


NOIR
It's a cross-bred between pithang n baguette. Resipi elek .. main agak2 as tho you are making bread pudding.


LILI
You know I knowlah. Kitakan suka main campak2 lempor2. Kebetulan Ndja rasa puding tu n dia kata sedap. I pun kembang lerr, hehe..
Cymbals tu mmg boleh buat sipemain pekak badak. Betul youuu ..

Yat Maria said...

Cik SOm...


ohhh baget rumahnya..sah comprehension ai fail..tadi gi jemputan, lagi terpikir apa tu bag..balek trus ai check jawapan u..baru senang ati ai..wahkahkah...talk abt abbrev!!!haha..cik som emmang kelasss...

Maya Marisa said...

Cik Som,
looks can be deceiving... apaX2 pun, rasa nyer mesti sedap kan kan kan..

somuffins said...

YAT
Wahkahkahkah... that 'bag' really disturbs your nite n day meh? I hope hati n jantung you dah tenang bila baca my penjelasan.


MAYA
TQ, tanpa segan n malu, I take that as a compliment. You have faith in me, kekdahnya, hehe.

'Yours faithfully', CS, ahaks.

zarin said...

ahahaha terkial kial i dok pikir what is that "bagbanpud" tu
sib baik mata ni tajam nampak kat gambar tu rupanya baguette banana pudding ye!
nampak sedap arrr..makan ngan eskrem ke vanilla sauce tu?

somuffins said...

ZARIN
kihkihkih.. maybe font yang I guna kecik sangat kot?

I tak makan dgn eskrem or vanilla sauce. Tak berapa rajin, hehe. I makan cenggitu aje but chilled, yum!

DeLancrettLurpak said...

CikSom, kat sini ada juai egg double yolk banyak, senang kalu nak buat cake yg pakai yolk banyak2 tu.. tapi kalau jumpa telur asin double yolk, mmg lagik best! I mmg suka egg yolk especially yg asin...

with kocak2, putar2 and hempuk2 je you dpt a scrummy yummy looking bagbanpud.. i wonder apa la yg you masak kalau you betol2 in the mood

somuffins said...

DLL
Agaknya diorang do something magical tulah sebabnya boleh dapat telur kuning kembar. Kalau buat kueh lapis mmg sesuai :-)

Your 2nd para. make me LOL, kah3. Dalam pada I suka memasak, I juga tak suka memasak. Caner tu? I masak for survival sebenarnya.