Friday, 18 February 2011

Lingam's KARI ...

Khas untuk AB yang berada diperantauan ...

Kita cakap benar takde lain dari yang benar belaka bahawasanya tambi Lingam memang ada jual rempah kari ikan n daging. Kita tak sempat panjat eskalator Mydyn untuk tangkap gamba tapi enuflah kita google jer dulu eh?
.
I dah cuba macam2 jenis rempah kari untuk masak ikan/udang atau daging tapi semuanya macam tak berapa ummph jer. I know, sob3... my air tangan memang ada kureng sket TAPIkaaan, bila guna rempah kari Lingam atau cap Burung Kenari (kenari kot?), kari yang I masak tu terasa macam sedap plak.

Seminggu jugalah I tak boleh duduk dengan sempurna atas kusi, almaklum something dah seakan2 kembang semangkok. Tu sebab I suka JJCM maka takdelah TB asyik puji2 masakan I macaaaaaam ....... *takyah bitau ahh, malu I*

Jenama kari kesukaan you apa ek?? Boleh kongsi?

Entry selingan sebab mood merapu masih melompat2 atas para.

33 comments:

zarin said...

tak pernah di cobain kari lingam ni..tapi nanti nk coba jugak lah..mana tahu kot kot pasni ada org puji jugak ahaks

psst, i guna kari baba's je. mak i guna kari adabi je tapi sedap sangat kari daging dia tapi i cuba buat jugak sungguh tidak sedap rasanya

Ibu n Abah said...

kak som..
chop.. nomor satu..
rejeki..

Ibu n Abah said...

tak dapat nombor satu...
ada lagi cepat...
nak nangesh

Ibu n Abah said...

kak som...
I suka jenama Babas...
kena pulak dengan tekak minang...

Mrs Ceriawan said...

sy dr kicik mak import sume serbuk kari dr kelate..xleh mkn lain cap nnt kami jd penunggu setia toilet..hehehe..

Mama said...

Salam Cik Som

Lama I meroyankan.... I guna Adabi... takde org komplen so malas nak try cap lain

Lili said...

CS,

Meh JJCRK kat Penang ni! Walaupong I guna Babas...kena ada jugak satu dua bahan 'ruhsia' nak sedapkan lagi kari kita.. and...rempah kari, korma (or in your terms, Kormak!hehe)dan such, kat sini ada siap bergiling...or...(jap ambik nafas...) pilih aje bahan pojaan hati and suruh jer mamak rempah tu mill for you!

Amacam? hehe

*jjcrk = jalan-jalan cari rempah kari

pssstt...wa caye sama lu punya ayaq tangan! ;)

Anie said...

Somuffins,

I tak pernah nampak si lingam ni dkt sini. I guna Babas, the best curry powder so far ahakksss :D

PatinPasta said...

Cik Som,
Orang di sana nun mesti dah panas bontot :D

Lingam? Saya tak pernah cuba lagik. Dulu dok guna rempah kari Adabi pastu akak saya (dia tere masak kari) cakap dia guna Baba's. So saya pon tiru dia la, sampai skang masih Baba's.

DeLancrettLurpak said...

saya pakai adabi, mak saya pakai baba's... tapi saya suka curry version saya, heheheheh..

kena pi tanya kedai mamak, dia pakai apa, heheheh

Uncle Lee said...

Hi Somuffins...looks a good one. I have always loved curries, provided they don't make me run put face under the tap.
Love fish, crab and shrimp curries.
You have a pleasant weekend, best regards, Lee.

Sizuka said...

CS,

sedap ye kari lingam? I cuma penah guna sos cili lingham je. sama ke lingam dan lingham ni? confused I.

my favourite rempah kari is baba's. selalunya kalau buat kari daging, i'd use rempah gulai daging yg jual kat pasar.

somuffins said...

ZARIN
I supposed kalau you tak masak kari pun you dpt pujian, tul tak? Your wonderful cooking deserves all the pujian there is.


AKAK
Syabas, tak ramai pengomen dapat no. 2,3,4 dalam masa dua minit taw.


FIFY
Kalau rempah kari dari Kelantan lebih sedap, haruslah nanti I kirim sepeket dua dari sana, boleh tak?

Yat Maria said...

Cik Som

aisey!! kita tak leh tido ni, dah terbeliak pulak & kenot tidur balik, so jalan2 kat umah orang yg lagik dibuai mimpi tu.. Cik som, kita tak pernah plak nampak lingham rempah ni..selalu babas yg digunakan..as kari not in this household nyer menu, jarang benar kita dpt makan kari..tapi yg palinggggggg kita peberet sekali kalo kari ikan yg masam2 ada bijik sawi..fuhhhhh...sgtla sedapnya..

ahkakbatik said...

cik sommmmmmmmm........ oooooo cik sommmmmm.........
sempena nak bulan poser tak lama lagi ni kan..... kannnnn.... yok nak tambah ibadat sket... pos ler barang sekotak 2...

cik som baik kannnnnn............


yg bener,
AB

ijan said...

Saya suka babas.. tapi lingam's kari tak pernah try lagi :)

noir said...

bab kari ni i tak brapa minat. if this is post selingan, maknanya i belum miss post perdana yang u mention kat my blog kan?

somuffins said...

MAMA
"Lama I meroyan" tapi you maksudkan lama you TAK meroyan, kan? Psst.. you sepatutnya guna kari Baba's (bukan Adabi) atas sebab2 tertentu (bisnes keluarga kekdahnya).


LILI
Tanpa hadapi masalah serius, I was able to decipher JJCRK, hehe (riak gitu). Niway, nak gi Penang just to cari rempah? Why not ek? I lum pernah jejakkan kaki kesana pun. Lu have faith in gua punya ayaq tangan meh? Hehe.. kamsia *gua tersiFu2 nih*


ANIE
Agaknya pasaran kari Lingam belum berani terbang jumpa orang2 Maori kat sana kot? :-)

somuffins said...

AIDA
*nasib baik kat sana cuaca sejuk, kalau tak mau tervakar montotnya, hehe*
Tulah tu, kalau orang tu pandai masak, guna daun kari jer pun sedap karinya, ek?


DLLURPAK
Ada rohsia disebalik Baba's ke? You campur rempah buatan sendiri Mama YY ehh??


LEE
Hi there! I suppose you suka ikan pari masak kari sambil makan you menari2?? How do you like my nursery rhyme? Have a good day!


SHIDAH
I tak sure pulak but firasat I berkata those two LINGs are of different entities. Nampaknya ramai yg ngam dgn kari Baba's.

somuffins said...

YAT
You slept early makanya dah takleh tidor eh? Samalah dgn I. Mlm tadi baru mula 1-2 komen mata dah rasa kelat trus bum! Hmm.. kari ikan selalunya bubuh bijik sawi kan? BTW hari Sabtu hari membaking kan?? Pls surprise us, ok?


AB
Sesungguhnya cikSom mmg baek bebener. Tulah sebabnya Charlotteh dapat mega stok kicap cap udang berdiri tanpa sekatan. As for kari Lingam, nanti I suh sekor stork hantarkan kat you ehh?

somuffins said...

IJAN
Ramai yang komen kat sini suka kari Baba's so sahlah, Baba's memang sedap. Personally I think kari cap Burung Nuri yang terbaek.


NOIR
Post perdana? Taklah perdana sangat tapi bila hati bagai meronta2 nak bercerita, mata n tangan buat liat pulak aka sindrom twilight age!

*
Thank you all for your comments. Appreciate it very much.

lemongrass said...

Cik Som,
I guna kari Baba's tapi mcm Kak Lili/emily, I campur2 benda lain masa masak kari tu bagi lagi oomph. Kat sini Baba's yg fofular, Lingam tak pernah jumpa pulak.
Psst....tapi kalau pergi indian/sri lankan grocery store, macam2 brand serbuk kari ada, but I tak tau baca tulisan pusing2 tu so tak tau nama dia apa, hikhikhik...

Lili said...

CS,

Ngehngehngeh18X...
Pagi2 dah sengih baca kimeng LG
Apalagi dia sebut 'emily'
Cerita pong pasal kari
Pagi I sudah berseri-seri!

*balas pantun I, kak Som! ;)

somuffins said...

LG
Tulisan pusing2? muahahahaa... Another die hard fan of Baba's nampaknya.



LILI
Ngeheheh 18x gak :-)

Makan kari pagi-pagi
Cicah dengan roti arab
Habis satu nak lagi
Diet hancus takleh diharap

Ibu n Abah said...

Ooooooooooo
kak som dan lili...

Aisyah suka tengok kartun..
Jom kita berpantun

kak ja said...

Kak Som, kekdg I pakai Babas, kekdg Alagappa's..

Kena caranya, pakai Babas kari I menjadi; silap cara pakai Babas, kari I ikut terbabas..

Tan tin tun
I tak pandai berpantun..

somuffins said...

AKAK
Keluarga Doc K pergi berkelah
Aisyah dah basuh kasut sekolah?



JA
Siang malam pagi ptg tengok katun
Since when you xpandai berpantun?

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

er...

Kenari ke Nuri kak ?



kita setia pada Babassssssssssss..
Tapi kalau expiry date dah dekat ambil si Adabi aje.. hehe..

kayteeze said...

Tak pernah try linggam punya. Sejak kita jadi orang pantai timur ni kita guna rempah gulai di sini, bukan kari, hihihi.... Rempah gulai di sini agak lembut sikit, baunya pun tak kuat. Kurang sket rasa mamak, tapi kita dah terbiasa lak. Sesekali nak juga masak kari asli.

Anonymous said...

Cik Som,
udah di cobain. akan tetapi, BABA's jugak SODAP!
Hidup Baba's

-maya marisa yg malas nak login-

Ibu n Abah said...

kak som..

Aisyah cakap memang petah
mudah jaga mudah di asuh
kasut aisyah kasut getah
lap saja tak yah basuh

Rima said...

Sorry cik som dah lama tak jln jln.. macam missing u like craxy lah .. ahaksss hehehe

Lingam's sedap eh?? tak pernah ku lihat di tesco.. akan ku cari nanti.. i always use babas jugak lah.. cook curry kadang kadang kat rumah ni.. if masak pun usually curry ikan and curry ayam.. daging usually for masak rendang..

somuffins said...

AZRINA
Kenari atau Nuri? muahahahaa.. Ekceli kat blog I tulis Kenari tapi bila jawab komen IJAN, hehe.. I tulis Nuri pulak.


TIE
Samalah mcm komen FIFI kat atas tu, dia pun tak guna rempah kari biasa tapi guna rempah made in Kelantan (dan sekitarnya kot).


Cik Anony aka CikPah @ Maya
Sah you peminat tegar Baba's. Mesti ada share dlm company tu, kan? :-)


AKAK
Kasut Aisyah kasut getah
Patutlah Aisyah semakin petah


RIMA
Miss me meh? auwww..
Here's one for you (RIMA) = RIMA INGAT MEMBAKING AJE, hehe. How's that? I know you sibuk jenjalan dgn SIL, pergi sale KA, sakit pewut lagi. Dah ok ke?


SEKALI LAGI, TIMAKASIH SEMUA. MUAH!