Monday, 14 February 2011

Pictures that are good enough to eat? ...

Tiap kali TB singgah kedai mamak jual majalah n everything under the sun, dia mesti hangkut one each of Stuff, T3 n Motor Trader (MT). Part MT tu I tak kisah sangat sebab front page memang dah terang-tang2 tunjuk kereta. Yang musykilnya bila 2 lagi majalah tu asyiklah tunjuk gambar pempuan pakai baju mengecut. I tak sker!

Patutkah I selidik dengan lebih mendalam?? Tersangatlah patut tapi I buat kerja menyelidik bila TB kat ofis. Waaahh... was I terpesona?? Apart from gambar the girls yang memanglah harmless, hehe.. rupa2nya dalam tu penuh dengan segala mak nenek gadget - you name it, they have it! Dari hp, camera, projectors, net/notebook, laptop, tv, basikal .. Pendek kata semuanya ada. Yang takde maybe sambal ijau dan tempe goreng aje, har3.

I should have known that he is the tru-blu gadget man. What was I thinking, dah kawin sejak zaman Stylistics masih tak ngertik2 lagi *sambil piat telinga sendiri*. Dah lama juga TB tak beli those magazines but lately I notice dia dah beralih arah beli PhotoYou pulak.

Bila TB letak majalah atas meja, "ehhh nih" I said refering to that pink macaron. Pastu TB nyampok "apa nih? burger ehh?" (kah3 mau I tak gelak tergolek? namun I guna silencer = gelak dlm ati jer). I beralkisah kat TB kekdah kejadian macaron. Macamlah I pernah buat mende tu, ngeh3.. "macaron yang tak dizas mesti ada smooth surface tapi mesti ada kedut2 kat bawah macam pakai skirt. Macaron dengan macaroon ada beza taw". Terferanjat I bila TB kata "I tau yang lagi satu ada kelapa kan? aruah mak I belajar buat tu dulu". Cayalah my MIL :-)

I tetiba minat giler nak baca that mag esp when it's written on the front cover "yummy! pictures that are good enough to eat! Learn to take tasty food photos for your blog" .. auwwww... gua terkesima big time !! So berbekalkan mende alah kat bawah nih, mulalah cikSom beraksi tonggeng kekiri, tonggeng kekanan, panjat kusi, panjat meja.. muahahaha..

Nilah satu2nya yang D&T duk bergilir2 guna. D&T tau TB ada satu lagi kamewa canggih which kadang2 diorang guna bila amik long distance shot (cewah) tapi T aje yang tau that abahnya has recently acquired lagi satu kamewa. I tak ambik kisah apa yang TB beli, as long as I get to jjcm/jjcl bebila perlu and also I boleh berkarya tanpa kompromi. So ... inilah hasilnya ...

warm up ...

ehem.. getting better, yes??

"nasi goreng versi dipagar bintang"
.
"versi udang kembar enam"
.
Kalau gamba2 tak menepati citarasa memang patut pun sebab I TAK guna kamera yang tu. Masih tak reti2 wpun model tu maybe dah outdated, haha. Nasi gor tu nampak kothong aje kan? Dalam masa 10 minit siap digoreng untuk T makan sebelum dia balik kemarkas. Dah simple sangat, tu yang I gorengkan udang sket.
.
Ini adalah entry membedek semata *sengih kerang busuk* cos I still use my cayang bucuk2 hp nicknamed Wolverine, woof2.

Note: NGUB = nasi goreng udang berkembanbersalut (tepung).

20 comments:

Ibu n Abah said...

ALhamdulillah..
nombor satu you...

Ibu n Abah said...

Kak som....
Setelah puas berhempas pulas untuk mendapatkan tempat yang pertama...
sekarang Al-Kisah sudah ada gambar gaya 'pro'.. dah boleh nampak majunya Al-Kisah jauh kehadapan dengan gambar2nya yang ala-ala National Geographic...
Go kak som.. Go...

Sizuka said...

LOL.. I like nama tu, nasi goreng udang berkemban... hahaha.. sakit perut I gelak :D

Lili said...

Lady of Leisure katakan! Udang dia pong harus berkemvan...hikhik...

Er...makanya, tak jadi ler you masak mihun syupp ek? :0

Rima said...

LOL cik som u ni kelakar lah.. udang pong boleh berkemban hahhaa.. i like part udang berderet pagar bintang tak leh angs ah hahah.. cuba lah take a few shots pakai camera tu.. cuba wokeyy

zarin said...

wahkahkah! i tengah gelak ni sambil belek2 udangs u yg seksi berkemban tu :D
seksi uuuuu :D
eh, u guna hp pun dah ok dah cuma kalau u guna itu camera bagak tu lagi cantik hasil kemban udang itu hahaha

Anie said...

Somuffins...

Adeeehhh sakit pewut I ketawa biler baca nama2 udang tu semua. Walau bagaimana pun mmg cantik menawan gambar2 tu semua ;)

I ada satu kali beli suratkabar dkt sini. Beli sebab I nak baca berita terkini dkt front page yg bersambung sampai pagi 2 and 3. Pusing punya pusing muka surat sampai yg tgh fuyyooohhh bukan pompuan pakai baju kecut ajer...sekali tak pakai baju daaahhh (abt 4-5 pages) terpanjat kejaps. Belek2 front page, takde rating 18SX @_@

noir said...

"nasi goreng versi dipagar bintang"...what's wrong with me today? i terbayang alien punya pair of feelers,hands and feet

a.z.r.i.n.a.03.07 said...

kahkahkah..


saya nak nasi goreng versi dipagar bintang kak !

DeLancrettLurpak said...

ciksom, NGUB tu kan kalau lawan dgn sambal hijau tu pun sedap gak .. hihihi

cantek rupa NGUB u ciksom :)

kayteeze said...

Aderk!

Kita berkenan benor dengan udang berkembar 6 tu!!!

Kita kalau tengok gambar makanan dalam blog orang ni, rasa macam nak termasuk dalam skrin, ekekeke....

somuffins said...

AKAK
Syabas kerana berjaya menggondol tempat pertama. Gambar2 tu I tangkap guna HP (hp kita kan kembar siam kan??). Takut guna kamera canggih nanti terus jadi 'pro-sak' :-)


SHIDAH
You suka nama NGUB? Maybe you could suggest the dish masuk dlm menu Chilli's (thru your fren). Profit sharing bisa diatur Buk Shidah, haha.


LILI
Most of the time I takde kawan kat rumah. Bercakap dgn udang pun can make me happy. Udang2 tu somewhat suka dpt nama baru NGUB. BTW, nasi gor tu I buat on Sunday evening for T b4 she went back to her sarang. Rupa simple aje kan? Tu aje yg dia nak.. no garnishing watsoeva. Smlm I did cook bihun guna paste mee udang Delima.

somuffins said...

RIMA
Bila I concoct 'NGUB dipagar bintang', I betul2 teringat P.Ramlee n Rosyatimah tengah nyanyi masa scene kat tingkap tu. Quite syahdu jugaklah... sob3. Nantilah esok lusa tulat, I cuba tangkap food guna itu kamewa :-)


ZARIN
Kamera tu looks bagak when the actual fact beratnya sama jer dgn my hp. Tulah tak kenal maka tak cinta... NANTILAAH.. *gaya cakap balas dendam sambil keluarkan buku 5*


ANIE
Masih malas = tak minat nak guna kamera (lecehlah kena cabut memory card n sumbat dlm notebook pulak). Anyway magazines yg ada gambar pempuan tu takdelah yg menjolok mata cuma I tak faham why mesti amik model pempuan n why mesti pakai baju kurang kain.

somuffins said...

NOIR
Bila you baca 'bintang' .. I know you terus ingat cerita2 lama kat TV kan?? Mork n Mindy, Lost in Space and the likes. Am I right?


AZRINA
NGUB versi dipagar bintaaang SIAP!


DLL
Ha'ah ek? Betul tu.. NGUB dipadankan dgn sambal ijau. Psst.. sambal ijau punya pasal, dah 4x I melawat WC you. Gambar cantik ke? hehe tq *clap2 gaya kanak2 ribena*


TIE
You bekenan NGUB versi udang kembar enam? hehe.. I think I nak tukar namanya keNGUB Pocho2, ok tak? Kalau dpt udang sebesar telapak tangan, best ek? 2 aje dah cukup.

SurayaCoghlan said...

ciksom,
jjcm/jjcl...aduh..apa pulak tu? kena amik kelas abbreviations ngnan cikson ler baru nak reti.

somuffins said...

Sue
Worry not! as CikSom sedia membantu :-)
Jjcm semua orang tau as jalan2 cari makan (femes makan program kat tibi 3 tu) while ... Jjcl is jalan2 cari lauk (self-concocted nih), hehe..

Yat Maria said...

Cik Som

mantopp pic..kalo dapt lens cam tu :) i am thinking of getting a new cam bila vit b mari...sebab my old cam dah lah spring battery tercabut, ai tampal ngan sello tape and then the battery & charger wlpn dah berh=ganti baru, tetap kasi ai nya battery yg bertahan 10 min tops even with a few hours of charging...but temporary still bule amik great pics to me la...ada sorang chef tersohor tanya cam apa ai pakai, sgtlah segan tersipu2 nak bilang cam pokak nyawa2 ikan ai..hehe..tu jer nak habaq..

somuffins said...

Yat
Those pics were taken using my hp. Do you know why I tak teruja nak guna camera tu? since my children gilir2 guna camera tu, kalau rosak ke haper, I akan terlepas dari kena dakwa :-)

Biar kamera you terburai baru berbaloi2 beli yg baru. Bila vit B mau mari?

PatinPasta said...

Cik Som,
Tuh diaaaaaaa.. Cik Som dah keluarkan senjata rahsia dia! Jangan zoom jiran sebelah, sudah la ye :D

Walopon senjata sudah panjang terhunus, Wolverine totap menjadi pujaan ye? Nanteeeeeeek gambo-gambo tu! Tak tahan tengok udang kembar enam tu, tergoda sungguh!

somuffins said...

AIDA
*echo* tuh diaaaaaa...
I memang tak pernah guna itu senjata. I cuma pegang2 aje and it is so light. Nantilah bila mood mari, I cuba jugaklah kot.

Wolverine tu .. I hope dia jaga kesihatannya bebaik so takyahlah I carik yang lain..