Monday, 28 February 2011

At last, Pick Me Up!

Just last week I buang whipping cream kotak kecik. Lama dah dia duk bersejuk2an dalam esbok. In fact dah terover expired. Sebelum dibuang, doc quack harus buat post mortem dulu, harus!

I tuang the whole packet dalam mangkok.. Rupa cream tu masih putih mulus so beranilah I colet2 masuk mulut. Surprise, surprise! rasanya masih lemak berkrim w'pun dah lama expired. Tak pernah dengar orang jamah expired whipping cream boleh mati, kan? Habis kuat perut memulas2 but who knows malang tak berbau, ada microbes nak carik pasal ke so terpaksa dibuang jugalah *ya ampun*.

In fact I still keep a small tub of expired mascarpone cheese. I am guilty as charged *membazir aje kerjanya*, sigh..

Will do a post-mortem on this too ... Sape berani 'bet' benda nih masih edible?

So at last berjaya juga I buat Tiramisu, heheh. Orang Melayu teringin buat Tiramisu, ada tak orang Itali teringin buat lepat pithang, kuih cara atau cakar ayam?? Ada?

Macam biasa, tak sah kalau resipi tak dikhianati, kih3. From 300ml double cream jadi 200ml whipping cream (100% fresh just bought), 250gm mascarpone diganti cream cheese jer (murah sket tapi memang cari pasal kalau masih nak guna mascarpone yang dah 4 tahun expired, kan?), dan selebihnya tetap tak ikut resipi. Degil ek? Well .. I don't make this dessert to impress anybody but me (siap disclaimer lagi, jangan caci hina hantar email jah-hat kata I eksyen, okay?).


Pernah tengok Tiramisu rupa rock cenggini?? Siap ada 'geli2' @ choc rice @ urai lagi, hehe. Penat taw I parut coklat dah setahun perap dalam esbok (cenderahati orang kawin).

If ever I buat for the 2nd time, nescaya cara pembuatan dan bahan akan diolah dan diolah lagi. Next time I don't want to use coffee but instead I want to use Mylo.

Nasib baik juga I make this dessert so bolehlah I bawak ke 'rumah' Noir. Kebetulan kitorang 'senasib' nak selebret 'pathetic statistics party', haha ... Tak tau emily nak bawak apa, hik3 (sila abaikan kalau I buat you keliru).


How? does it look awesome? ahaks .. Boleh bawak masuk majlis meminang tak?

Baru 2 jam dalam esbok, Tiramisu dah berteriak 'pick me up, pick me up'. Apalah kan? Macam tak sabar2 nak masuk perut I tapi tulah makna sebenar Tiramisu.

16 comments:

Lili said...

CS,

Have no fear about the recipe. Kita kan dah dapat cert. from chef maikel semith - the LOLs who cook without recipes!

3E said...

Adoi!!!..Tiramisu la pulak...I pun tak pernah makan dan buat tiramisu ni...sedap ke Aunty Som? (sambil mengecek2 nak sepotong...kalau dapat ler...).
Btw Aunty Som, I baru je buat Apple Crumble...sedap rupanya...:-))

psstttt...Zarin duk usha I....camne ler rupanya Aunty Som ni?...I tell her that u are sooooo sweet...like sweet 17....

Maya Marisa said...

Cik Som,
ish cik som...lain kali, pick me up skali kat rumah @ opis kalau buat dessert yg menikam kalbu nie..hehehe

DeLancrettLurpak said...

walaupun CikSom derhaka recipe, rupa tiramisu itu nampak awesome!!!

ni berapa piring CikSom belasah ni?


psst: banyak2 kek, tiramisu ni lah I fail tang membuatnya, tang makannye I laju mcm sprinter you... ehhehehe

Yat Maria said...

Tiramisu wat hantaran sendiri :)..nanti bilang apakah rupa the MC after 4 tahun duduk esbok okay...teruja gak nak taw..

somuffins said...

LILI
Ekceli ikut gak resipi cuma baca guidelinenya aje, tak menjiwai betul2, hehe. Chef MS = Ms Som, auww...


ASILAH
Tiramisu sesedap apple crumbles, kekdahnya. Nak sepotong aje ke?
Zarin dah usha2 you? Haipp!! Since you kata I like sweet sebentin, I kasi sepotong lagi tiramisyuuu..


MAYA
Resipi taram2 cenggitu, tak verani nak offer orang. Kang you sakit pewut kang? Caner??

somuffins said...

DLL
Nampak awesome? heh3.. tapi I lum bitau samada sedap ke tak, kan? Untuk photo shoot I bubuh dlm piring, pastu I scoop sesudu, sesudu dari bekas tu dan trus ngap (I sorang jer yg makan so takyah nak sopan2, hehe).
Psst.. ekceli senang/mudah buat tiramisu tu. Susahnya bila kita keep on procrastinating (I lah orangnya tu).



YAT
Your request akan dilaksanakan. I pun tak sabar nak nengok rupa MC yg dah expired 4 thn tu. Dan.. shhh.. I have another type of cheese yg juga dah expired. Dush! *ketuk kepala I sendiri*

noir said...

acheli i wanted to say what yat commented. anyways just to let you know, i think i dah salah pilih guru membaking. should have jumpa you 1st.

kakcik said...

Bab simpan barang dalam esbok sampai ekspayed tu, samalah kita - sekali adik datang buat spotcek kat esbok kakak dia - boleh jumpa mi kuning yang dah jadi pusat pembiakan kulat dan lain2 lagi yang kalau ditanam, dah jadi baja!

zarin said...

OMG! OMG! terkelip kelip mata i dok tengok betul ke 2007 expired tu! kihkih u peram lelama mascaporne cheese tu kot kot nanti u bila u bukak fridge nanti keluarlah tiramissyu ye!
haaaa asilah kata u sweet... macam sweet 17 gitu ;-)
errr i dah fuji fuji ni tk dpt ke tiramissyu tuh?

Mama said...

CS...Tiramisu?? TCBY is still the best! (walaupun belum rasa Tiramisu U tu nak buat comparison!!!) saje jah-hat

somuffins said...

NOIR
You pun as curious as Yat? OK, nanti I hantar report X-File kat you. Hmm.. for all you know, we might be sharing the same 'membaking guru', tul tak?


KAKCIK
You boleh buat duit berniaga BAJA hasil barang2 diperap lama dlm esbok. Maybe kita boleh joint-venture? I reti 'pelihara' maggots.


ZARIN
Since you dah memuji bersungguh2, maka sila ambik berapa banyak yg you suka tapi at your own risk, k? Lariiii....


MAMA
Jgn sebut TCBY nanti I cry baby kang.. Time tu suka ati kita aje keluar opis gi beli TCBY, you ingat tak? Kalau you suka TCBY then you shd try TuttiFrutti (taste wise lbh kurang sama).

Satu soklan cepumas, nape you jah-jat?? :-)

Tie said...

Aderk ! Terkejut tengok tarikh expired tu. Teringat citer kartun Atashinci. Mak budak tu suka simpan makanan sampai naik berkulat, hehe.. macam kita jugak! Kalau keledek dan kentang tu siap tumbuh pucuk lagik!

Err... bab tiramisu tu setakat ni kita beli je. Tak pernah cuba nak buat sendiri. Takut tak de siapa nak makan. Kalau kita makan sorang-sorang takut tak boleh nak bangun lak... :)

somuffins said...

TIE
Keledek/kentang tu kalau tumbuh pucuk terus jadi pokok naik kelangit, best kan? ahaks..
Niway, buat dessert yg jarang2 dibuat oleh 'kita' merupakan satu cabaran sebenarnya. Sekurang2nya kita ada pengalaman, cewah.

Bila I suap tiramisu dlm mulut, my son kata 'lagi geMOKlah Umi..'.

PatinPasta said...

* akhirnya! pintu ini masih terbuka! :)

Cik Som,
Soklan! *sambil angkat kaki tangan*
Bekas tiramisu tu bekas tupperware ek? Yang buleh bertingkat kat atas tu ek? Yang ada size tinggi sket, rendah sket.. yang tu ek?

Pujian! Saya memang kagum dengan esbok Cik Som, memang berkualiti. Dari 2007 sampai 2011 tu buleh simpan. Ahaks! Dan sesungguhnya tiramisu itu sungguh menawan tau!

somuffins said...

AIDA
Pintu masih terbukak sebab nak tunggu you laaa... *senyum sambil katop bibir*

Soklan akan dijawab sekarang.. ready??
Yes bekas tupperware but it comes in a set of 2, both same size. I ada warna biru n light purple (both sets owang bagi, hehe).

Jangan kagum dgn my esbok sbb ada juga benda lain yang disimpan dalam tu rosak juga TAPI I baru jer tadi buat post mortem pada mascarpone cheese tu. Reportnya akan dimuatkan kedada Alkisah soon.

TQVM *malu nak cakap sebab*