Monday, 21 February 2011

The way it used to be ...

Tetiba teringat lagu Engelbert Hump. 2-3 hari nih asyik teringat lagu2 lama aje. It is of mixed-feelings. Kejap suka, kejap sedih, kejap mencii, kejap macam rasa rojak celup!!!! That's either yummy or yukkhy!


Breakfast hari nih TB belikan bihun bersotong nyum2 and my all time fav. satay jemput2 pithang...


Dah dua kali dalam minggu nih makan jemput2 .. never got tired of it! sambil makan boleh main teka2 'apa nih?'..


Jemput2 tu rupa dinosaur kaan?? kita u-turn kezaman Alley Oop kejap ...

... and this was our dinner yesterday ... (gambar sebelum dish masuk oven, hehe..)

... dimakan dengan roti Arab yang leper tu ..

GTG sebab supir pencen kena hantar budak sorang tu pegi 'kerja' .. I thot dah boleh drive sendiri tak kacau I lagi. Nak manja kekdahnya ... Daa...

20 comments:

Sizuka said...

My all time favourite breakfast, jemput2. Dari kecik sampai la ke besar, never grow tired of it. jelesnya tgk CS makan jemput2.. huhuhu..

Ibu n Abah said...

kak som...
mmg cucur kegemaran i...
cucur bawang/udang/ikan bilis...
cucur oh cucur....
(dlm pd jg2 pun tak dpt no 1 jugak...)

noir said...

baked lamb, send me a post laju pleashh. i ni jenis kemarok. i like hidangan sebegini di bangkok. tak de pulus nak go there. itu dinasour, harus i buat tonight.

*kita sezaman rupanya. the household cakap engelbert lagu tidor but i like very2 the much.

kak ja said...

Dedolu, masa i tecik2 mak I suka buat cucoq kembung aka lemak manis.. I sgt tak suka!! tp I ingat lagi, mak I pun dulu suka klentong adik2 I, yg ni kura2, yg ni arnab bla bla bla..

Dgn depa, mak I bleh le klentong.. Dgn I sori morilah!! muahahahaaa..

somuffins said...

SHIDAH
Be strong OK? Cewah ..
Jangan ikut cam I. I nih dah beyond redemption :-(


AKAK
Kalau nak dpt no. 1, cuba godam sket your blog list tu, ok?
I nih bila buat jemput2 masin, mmg selalu aje tukar2 bahan but for sure ikan bilis mesti visible pada setiap biji jemput2 yg telah dimasak (cam dlm gambar).


NOIR
Kenot post laju cos yg tinggal hanya tulang2nya aje. How? Nak juga ke? :-)
Niway, why go Bangkok to eat that dish? Alaa ngendeng aje kat rumah Rima or Yat (gud idea huh?), OR better still Mrs Noir can cook for you + cook dinosaur tu sekali. How's that?



JA
I pun tak sker jemput2 manis tapi samalah my Bak n Mak would say the same thing "itik, ayam, angsa" semuanya ada, haha... tapikan tapi I swonok main cenggitu sebab I anak yg obedient, ahaks.

Masa kecik2 dulu you obedient tak Ja??

Lili said...

"lonely table just for 'wan'..."
hikhikhik...kita teruja dendang lagu lama tu!

CS, I ni sampai aje kat umah lepas kelas Quran, tewus tewkam lappy...eh, dah ok tenet I! :))

Tapikan tapi...I lambat ...you dah start balas kimeng...

Oklah...GTG too...nak masak lunch - gulai lemak pewut/babat...kot2 boleh cicah dengan roti awab...oops...Arab! ngehngehngeh

zarin said...

i tk suka sgt jemput jemput sebab agaknya terlebih makan masa kecik dulu kot tp anak i suka sgt jemput2 pithang, kalau boleh hari2 dia nk jemput2 pithang nih nak nak kalau di cucuk macam satay tuh..haii sib baik dia tak nampak ni..kalau nampak maunya mintak i buatkan jugak
i lebih teruja tengok your baked lamb tuh :O

Mama said...

CS.... I suka lagu "where do I begin"......

Anie said...

Somuffins,

Wahahahaz...ketawa I tergolek2 japs tgk itu JJ dinosaur. Tak kan tunjuk gambar baked lamb aja...share ler resepi, share ler pls. Nak jugak try masak hehehez :D tenkiu Cik Som muahhh...

DeLancrettLurpak said...

Apakah namanye menu yg last itu? I suka makan cucuq juga, tapi kandungan minyak yang tak buleh blah tu membuatkan I berpikir banyak2 kali, tapi I end up makan lagi banyak dari orang lain.. hehehehe

Rima said...

Muahahha cik som.. i tengah minum milo ais and then bila ur blog finally load i sampai tersedak bila tengok first pic.. heheheh ku sangka kan ape.. rupe nye jemput jemput depan lappy ahakss.. dah tu si dinosour.. lagi lah i tersedak.. nak buat ah buat minum petang.. ty cik som.. i lap u lah..

kayteeze said...

Kita tengok jemput2 ikan bilis tu terus teringatkan zaman kita kecik dulu. Lebih kurang macam tu la jemput2 ikan bilis kita, tapi sedap sangat makan dengan sos cili yang mak olah sendiri. Rasa nak balik semula nak duduk dengan mak, uwaa....

Ibu n Abah said...

kak som...
u ada tanya ja tu noti ke tidak..
biar i jawapkan...
i bukan nak membuhung...(tipu)
tapi kalau u pi Ja punya wall u akan tahulah dia tu obedient ke noti...
tiap-tiap hari tahap ke'noti'an nya meningkat....
(bukan i yang kata.. wall ja yang kata..)

somuffins said...

LILI
You know, Lonely table just for 'wan' punya pasal, I duk tertonggeng2 menyalin lirik. Gigih beb! Niway, how's your gulai pewut/babat?


ZARIN
Imagine bila you gigit jemput2 yang luarnya garing dan dalamnya lembut; disertai dengan kerupan ikan bilis yg garing tu... yummeh Zarin..


MAMA
"Where do I begin, to tell the story of how great a love can be..", auwww... You teringat kat saper? kat anjer ehh??

somuffins said...

ANIE
You nak baked lamb recipe? Aduhai you, I nih mana ada resipi yg senonoh cos segalanya I main lempor2 aje however I will jot down on my next entry, insyaallah.


DLLURPAK
Jangan tak tau, bila makan jemput2 masin or jemput2 pithang, I will dab them using the kitchen paper. Cara nih taklah terasa guilty sangat SO bolehlah habiskan 2 pinggan, har3. Menu last as tertera didada gambar is baked lamb :-)


RIMA
Hehe, lap you too! Jadi tak buat jemput2 dinosaur tu??
P/S: You sampai terbatuk2 tu, does my blog hazardous to health? ahaks.

somuffins said...

TIE
Jemput2 masin tu mengimbau banyak kenangan lalu. Tu sebab ianya jadi all time favourite. Teringat breakfast jemput2 cicah dgn telur 1/2 masak atau cicah dgn mentiga, kicap n tomato sos b4 pegi sekolah.. :-(


AKAK
Ja tu noti macam Alfalfa dlm citer the Little Rascal tu kot tapi rasanya Ja semasa keciknya sorang yg sangat bertanggung jawab (kecik2 dah pandai masak, jaga adik dan jaga itik jiran dia, ngeheheh).

kak ja said...

Maktok kata I budak baaaaaaaaeeeekkkkk sesgt.. Sbb tu Maktok hadiah kat I pokok inai tepi tingkap.. ngeh18x..

Akak, wall I tu bknnya siuman sgt!!

somuffins said...

JA
Untuk rekod yg bakal disimpan kat arkib negara, cer citer kenapa you mewarisi pokok inai tepi tingkap tu? Citer you ni dah mcm citer Ja(ck) n d'bean stalk

:-)

PatinPasta said...

Cik Som,
Botol-botol pill apakah yang nampak di back drop gambo itu? :D

Saya nampak cekodok tu macam jaws la pulak.

Dalam family saya kitorang suka cucur udang tapi penuh dengan taugeh (ranggup gitu), udang tarak. :D

somuffins said...

AIDA
Botol2 kat backdrop tu are botol ubat2an supplement for TB. Yang tutup biru tu pulak is his instant dessert, pitted prunes, hehe.
Ekceli I sker cucur plus udang plus taugeh TAPI makhluk dlm rumah nih no fren2 with taugehlah.

Kadang2 I put crab stick dlm adunan jemput2 tu. TB tak sker tapi ada I kisah? har3 ...